RAT U UKRAJINI: Zašto je Nemačka trn u oku Kulebe i Zelenskog; Krvave borbe kod Kupjanska i Limana(FOTO/VIDEO)

Novosti online

26. 09. 2022. u 07:13 >> 22:52

RAT u Ukrajini traje već 215 dana.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зашто је Немачка трн у оку Кулебе и Зеленског; Крваве борбе код Купјанска и Лимана(ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Rogov: Zelenski je izdajnik i strani špijun

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je danas da protiv predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog treba pokrenuti krivični postupak za izdaju.

- Zelenski je izdao državne interese Ukrajine, prenevši kontrolu nad zemljom na spoljne sile, posebno na SAD i Britaniju. Protiv Zelenskog i njegovih saučesnika trebalo bi da se otvori krivični postupak zbog izdaje odavno - rekao je Rogov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Zelenski je, ustvari, "strani špijun".

 

Situacija na frontu u Ukrajini: Krvave borbe kod Lima i Kupjanska

Smer Harkov:


*Ukrajinske formacije su pojačale ofanzivu na istoku Harkovske oblasti da bi došle do granica LNR.

*Severno od Kupjanska, jedinice 14. ombre ukrajinske armije krenule su iz okoline Gorobjevke i Dvurečnog u pravcu Tavolžanke.

*Ukrajinci napreduje na Tavolžanku sa severozapada: u ovom trenutku ukrajinska vojna lica su uspela da steknu uporište u blizini železničke pruge.

*Komanda Oružanih snaga Ukrajine priprema se za juriš na Liman 1. u šumama severno od Kupjanska.

Ilustracija

Limanski smer:


*Ukrajinske formacije su uspele da zaobiđu mostobran ruskih oružanih snaga kod Drobiševa sa severa i prošire prodor fronta kod Redkoduba, uzevši Novoe i Karpovku pod kontrolu. Kasnije je Novoje, zajedno sa Katerinovkom, ponovo zauzela 20. kombinovana armija.

*Selo Drobiševo još uvek kontrolišu savezničke snage.

*Komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacuje pojačanje u ovaj sektor za dalji pristup autoputu Svatovo-Borovoje. Borbe se vode severno od Redkoduba.

*Na jugu se nastavljaju sukobi na liniji Drobiševo-Šandrigolovo.

*Neuspeli su i novi pokušaji ukrajinske vojske da juriša na Liman sa Ozernog i Ščurova.

Nemački trn u Ukrajinskoj čizmi

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba negativno je prokomentarisao nespremnost Berlina da snabdeva tenkove kijevskom režimu. Zauzvrat, reči glavnog „nezavisnog“ diplomate izazvale su ljutiti ukor nemačkog kancelara Olafa Šolca, o čemu piše Njujork tajms.

U intervjuu za FAN, suštinu okršaja dvojice političara otkrio je vojni ekspert Andrej Klincevič.

Foto: Printskrin

-Ukrajinska vojska trenutno ima poteškoća sa teškom opremom – tenkovima i borbenim vozilima pešadije, jer su izgubili većinu svoje opreme u nedavnim kontranapadima na pravcu Hersona i Harkova, navodi analitičar. – Prema zapadnim procenama, to je više od 50%. Konkretno, ovog vikenda, pešadijska vozila sa mitraljezima, stari holandski M113, su izbačena na Hersonsku ravnicu kod Andrejevke gde su se našla bez zaklona. Ruski avioni, helikopteri i dronovi gađali su ih, kao na poligonu.

Ukrajina praktično nema više opreme, ističe Klincevič. I postavlja sledeće pitanje, zašto, zapravo, samo Nemačka?

Foto: Shutterstock/Ilustracija

-Na kraju krajeva, ako Britanci, Amerikanci, Francuzi pomognu, neka svaka od ovih zemalja snabdeva Ukrajinu svojim tenkovima“, tvrdi ekspert. - Britanci - Čelendžer, Francuzi - Leklerk. Ali iz nekog razloga, Kuleba ne zove svakog dana predsednika Makrona i ne viče: gde su mi tenkovi?!

Svi udaraju na Nemačku, kaže Klincevič. Zašto?

-Zato što su Nemci bastion ekonomske moći Evrope, a Amerikanci sada shvataju da je njihova ekonomska dominacija moguća tek nakon slabljenja Evropske unije, kada će se velika preduzeća i kapital sliti u Sjedinjene Države, objašnjava on. - Oni vrše pritisak na Nemačku. Svojevremeno je popustila – predala je neko staro oružje, ali Nemci kategorički ne žele da snabdevaju Ukrajinu tenkove.

Raketiran aerodrom u Krivom Rogu

Vlasti Dnjepropetrovske oblasti saopštile su da je ruska vojska izvela napad na aerodrom u Krivom Rogu.

-Infrastruktura je uništena, dalje korišćenje aerodroma i opreme je nemoguće. Niko nije povređen, navodi se u saopštenju.

 

Foto: Skrinšot

Sin šefa Zaporoške oblasti - dobrovoljac

Načelnik administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki rekao je da se njegov sin dobrovoljno prijavio u bataljon Pavel Sudoplatov i ovaj čin nazvao normalnim.

Sin šefa administracije Zaporoške oblasti Jevgenija Balitskog, Aleksandar je prethodno stupio u dobrovoljački bataljon nazvan po Pavlu Sudoplatovu.

 

Raketiran centar Hersona, pogođene stambene zgrade

Privatne kuće u centralnom okrugu Hersona uništene su kao rezultat raketnog napada HIMARS MLRS koji su izvele ukrajinske trupe, rekao je u ponedeljak za RIA Novosti predstavnik gradskih službi za vanredne situacije.

Žrtava nije bilo, ali je privatna stambena zgrada u Komkovoj ulici uništena“, rekao je izvor.

Prethodno, prema njegovim rečima, udarac su zadale rakete HIMARS MLRS.

 

Davao podatke i korigovao vatru VSU po Novoajdaru

ALEKSEJ Bajov, saradnik ukrajinske vojske zatočen u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je da je preneo različite podatke uposleniku Saveta bezbednosti Ukrajine, uključujući i one o gomilanju i kretanju vojne opreme Ruske Federacije i Narodne milicije LNR na teritoriji republike.

Foto: Profimedia

Snage bezbednosti Luganske Narodne Republike privele su u ponedeljak čoveka koji je, prema njihovim rečima, korigovao udare ukrajinskih snaga bezbednosti iz MLRS HIMARS na Novoajdar u LNR. Ranije je kancelarija LNR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine izvestila da su ukrajinske trupe 21. septembra pucale na Novoajdar, ispalivši tri rakete iz HIMARS MLRS.

Jedna osoba je poginula, druga je povređena, uništeni su stambeni objekat, obrazovna zgrada i konak Poljoprivredne škole i drugi civilni objekti.

 

Amerikanci ne brane napade VSU na regione koji se orcepljuju

Administracija američkog lidera Džoa Bajdena ne zahteva od ukrajinske vojske da se „uzdrži“ od napada, uključujući i korišćenje američkog oružja, na teritorije koje bi mogle da postanu deo Rusije na osnovu rezultata referenduma.

O tome piše Vol Strit Džurnal pozivajući se na američke zvaničnike.

Kako ističe TASS, reč je o teritorijama Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, na kojima se održavaju referendumi o prisajedinjenju Rusiji.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ukrajinski Generalštab

Vojska Ukrajine od kraja avgusta vodi kontraofanzivu, već je oslobođena skoro cela Harkovska oblast, uključujući i grad Izjum.

26. septembra se saznalo da je u Ukrajini uništen načelnik raketnih trupa i artiljerije 35. kombinovane armije Oružanih snaga Ruske Federacije (vojna jedinica 62825) pukovnik Boris Totikov.

Ukrajinci šalju pojačanja u Zasporožje

Na zaporoškom pravcu vrši se pregrupisavanje Oružanih snaga Ukrajine. Na pozadini referenduma o pristupanju teritorija regiona Rusiji, SBU traži proruske građane.

*Iz Kijeva je stigla inspekcijska komisija u uporišta Oružanih snaga Ukrajine na liniji fronta da proceni stanje borbene gotovosti ukrajinskih formacija.

*Pojačanje iz mobilisanih stiglo je na lokaciju 102. brigade Oružanih snaga Ukrajine u Vozdviženku.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

*Jedinice Oružanih snaga Rusije izvele su raketne i artiljerijske udare na komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine u Guljajpolju i lokaciju 3. čete 65. OMB u Gornjoj Tersi.

*Nekoliko desetina pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, obučenih u 356. artiljerijskom puku na poligonu u Staričima, stiglo je u rejon Guljajpolja radi protivbaterijske borbe.

*Vojnici 65. Ompg brigade rezervnog korpusa govore o ozbiljnim gubicima formacije i nemogućnosti pokretanja protivofanzive. Deo snaga je povučen u drugi ešalon radi obnavljanja borbene sposobnosti.

Verovatno je da je ukrajinska komanda namerno pokrenula kampanju dezinformacija o stanju Oružanih snaga Ukrajine u toj oblasti kako bi privukla Oružane snage Rusije u ofanzivu na već pripremljene i već ciljane položaje.

London: Sankcije pojedincima i kompanijama zbog referenduma

Velika Britanija uvodi sankcije protiv 92 pojedinca i organizacije zbog održavanja referenduma u nepriznatim separatističkim republikama Donjecku i Lugansku kao i delovima Hersonske i Zaporoške oblasti, koje su pod kontrolom ruskih snaga, saopštio je danas britanski Forin ofis.

Oboren još jedan HARM, pao u centar Kramatorska

Danas je u centru Kramatorska, na teritoriju DNR pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, pala raketa na čijim ostacima su pažljivi meštani primetili strane oznake.

Sudeći po slici, raketa AGM-88 HARM dostavljena iz Sjedinjenih Država, dizajnirana da uništi radarske i protivvazdušne sisteme, ponovo je pala na glave građana. Pre nedelju dana ista municija pronađena je u centru obližnje Konstantinovke.

Razloga za ovakve događaje može biti nekoliko: ili je raketa lansirana sa veoma velike udaljenosti i jednostavno nije stigla do cilja, ili je došlo do neuspeha navođenja i hvatanja lažne mete koja emituje radio u gradu.



Kao što su kolege već primetile, iz kombinacije razloga, Oružane snage Ukrajine morale su da spuste letvicu za frekvenciju upotrebe HARM-a, što je dovelo do povećanja standardne devijacije i smanjenja tačnosti rakete.

I iako je „antiradarski“ AGM-88 i dalje opasno oružje, oni nikada nisu dospeli u ruke ukrajinskih „vundervafe“ formacija.

 

Referendum u proruskim oblastima

CIK LNR: Izlaznost na referendumu na kraju četvrtog dana iznosi 83,61 odsto. Izlaznost u Zaporoškoj oblasti, uzimajući u obzir glasove iz inostranstva, dostigla je 66,43 odsto.

Izlaznost u Hersonskoj oblasti iznosi 63,43 odsto.


 

Zašto ruska vojska koristi dronove

Rusi su počeli ređe da koriste skupe krstareće rakete, a sve češće napadaju teritoriju Ukrajine iranskim kamikaza dronovima.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Kako je u emisiji TV kanala Belsat primetio Jurij Ignat, portparol Komande Vazduhoplovstva, Ruska Federacija može da sačuva rakete za napade na kritičnu infrastrukturu u jesen-zimskom periodu.

Kao zamenu, Rusi su počeli da aktivno koriste iranske dronove kamikaze, koji su mnogo jeftiniji.

Zli ruski hakeri: Objavili podatke 1.500 ukrajinskih obaveštajaca

Ruska hakerska grupa RaHDIt („Zli ruski hakeri“) učinila je javno dostupnim informacije o više od 1,5 hiljade zaposlenih u Spoljnoj obaveštajnoj službi Ukrajine. Podaci su objavljeni na sajtu „Nemezida“.

Relevantnost informacija potvrdio je izvor Sputnjika u pravosudnim organima. Između ostalog su objavljeni podaci predstavnika obaveštajnih službi koji rade pod okriljem ambasada u više od 20 zemalja.

Na spisku su i zemlje koje aktivno podržavaju Ukrajinu u suprotstavljanju Rusiji (SAD, Francuska, Italija, Nemačka, Poljska), kao i države sa uzdržanijom pozicijom, uključujući Azerbejdžan, Argentinu, Mađarsku, Grčku, Irak, Južnu Afriku, Tadžikistan i druge.

Foto Shutterstock

Javilo se 500 dobrovoljaca u Kubanju

Vojni komesar Krasnodarskog kraja Aleksandar Kuznjecov rekao je da se ispunjavaju svi zadaci za delimičnu mobilizaciju, već prvog dana, umesto planiranih pet stotina regruta, u vojnu registraciju je došlo 1.000 ljudi, od kojih su mnogi dobrovoljci, saopštila je regionalna uprava.

-U prvim danima mobilizacije bilo je određenih problema i nedostataka, ali situacija se popravila, pokušavamo da regrutujemo samo one koji imaju neophodnu vojnu specijalnost. Želim da istaknem da stanovnici Kubanja ostaju patriote na najvišem nivou. Pozvato je 500 ljudi, a oko hiljadu ljudi je došlo u vojne regrutne centre. I većina njih nije bila na dnevnom redu - dobrovoljci. Za smeštaj ljudi rasporedili smo privremene boravišne punktove, prenosi pres-služba reči Kuznjecova.

Ukrajinske udarne grupe potučene kod Limana

Naoružane grupe bačene su na Krasni Liman u DNR u pokušaju da opkole grad.

*Protivnik sa dve oklopne grupe pokušao da probije odbranu ruskih trupa od Karpovke u pravcu Šandrigolova.

Otkrivene su dve grupe. Prva grupa je bila prikovana vatrom iz MLRS-a. Izgubivši 2 tenka, 2 borbena vozila pešadije, kamione i pešadiju tokom kontraofanzive, preživeli militanti su se povukli.

*Druga oklopna grupa uspela je da se probije do predgrađa Šandrigolova, gde su se sa njima borili ruski pešadinci iz motorizovanih jedinica. Uz pomoć artiljerije i ATGM-a uništena su još 2 tenka i 3 borbena vozila pešadije. Grupa je upala u „kotao“ i potpuno je eliminisana.

Foto AP

 

Zapad preispituje svoju podršku Ukrajini

Zapadne zemlje počele su da preispituju svoj stav o Ukrajini u korist što pre okončanja neprijateljstava. Kolumnista Daniel Depetris piše o tome u svom članku za Nevsveek.

Ekspert primećuje da su se ranije Nemačka, Italija i Francuska, kao i SAD, Velika Britanija i Baltičke države zalagale za „strateški poraz“ Ruske Federacije. Sada su, međutim, Berlin, Rim i Pariz zabrinuti za „što pre okončanje neprijateljstava u Ukrajini“.

„[Ukrajinski predsednik Volodimir] Zelenski se možda podsmeva ideji o prekidu vatre, ali kako se borbe odugovlače, on ne može da ignoriše scenario u kojem će neki zapadni lideri koji su sada nepokolebljivi pristalice Ukrajine početi da preispituju svoju politiku“, Depetris je zaključio.

Foto Tanjug/AP

 

Poljski tenkovi idu u Ukrajinu

Fotografije sa ukrajinsko-poljske granice pokazuju da Varšava aktivno isporučuje teško naoružanje Kijevu. Na ruskim društvenim mrežama objavljen je snimak transporta tenkova T-72M1 koji prekriveni ciradom putuju na civilnoim kamionima iz Poljske u Ukrajinu.

 

Eksplozije u centru Hersona, radi PVO

Četiri snažne eksplozije odjeknule su u centru Hersona, preliminarno, PVO radi, javlja dopisnik RIA Novosti.

Na nebu nije bilo znakova protivvazdušne odbrane, ali su se čule eksplozije.

Ruski podaci o uništenoj tehnici VSU

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 302 aviona, 155 helikoptera, 2.087 bespilotnih letelica, 377 protivvazdušnih raketnih sistema, 5.114 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 845 VBR, 3.417 topova i minobacača poljske artiljerije, kao i 5.904 jedinice specijalnih vojnih vozila, saopštilo je MO Rusije.

 

Ruski gubici prema ukrajinskoj strani

Prema otvorenim bazama podataka koje obrađuje portal Oryx, ruska vojska u ratu u Ukrajini od 24. veljače do sada je izgubila čak 1.192 tenka i 1.315 pešadijska oklopna vozila. Od toga, ukrajinska vojska zarobila više od trećine, 392 tenkova i 421 jurišnih vozila i da je većinu ponovno stavila u upotrebu, na svojoj strani.

Vlastitu evidenciju vodi i svakodnevno objavljuje i ukrajinsko Ministarstvo obrane prema čijoj je proceni, zaključno s ponedeljkom, 26. septembra, ruska vojska izgubila 2.290 tenkova i čak 4.857 oklopna vozila.

Foto AP

 

 

Vagenroci u napadu ostvarili uspehe

„PMK Vagner“ je ušao u Otradovku sa istoka i odsekao južnu stranu naselja od Oružanih snaga Ukrajine. Paralelno sa ovim, nastavlja se juriš na veliko uporište na autoputu Artemovsk-Majorsk, koje se nalazi zapadno od Nikolajevke.

*U Zajcevu su Vagnerove trupe zauzele položaje duž cele južne periferije i prešle duboko u privatni sektor u jugoistočnom delu naselja. Takođe, borci Vagnerovog PMC-a nastavljaju da se kreću sa trafostanice Donbasskaja sa ciljem da naknadno napadnu položaje Oružanih snaga Ukrajine na istoku Zajceva sa dva konvergentna udara.

Ilustracija rybar

*Odredi „vagnerovaca“ nastavljaju da razvijaju ofanzivu ka autoputu Soledar-Bahmut (Artemovsk) od južne periferije Bahmutskog.

*Uspešne akcije PMC Vagner u pravcu Soledara odvijaju se u okviru plana da se sa juga, istoka i severa dođe do Bahmuta za dalji jednokratni juriš na grad iz više pravaca. Time će se izbeći nepotrebni gubici i ubrzati oslobađanje strateški važnog naselja.

Zelenski u komandi VSU: Informacije direktno sa fronta

Volodimir Zelenski je u ponedeljak održao još jedan sastanak Štaba vrhovnog komandanta.

Ovo je saopštila pres služba šefa države, prenosi Ukrinform.
- Učesnici su dobili informacije o operativnoj situaciji na prvim linijama fronta. Donete su odluke u vezi sa aktivnim delovanjem Odbrambenih snaga u cilju dalje deokupacije teritorije Ukrajine, navodi se u poruci.

EU podržava ideju o zoni bezbednosti oko Zaporoške nuklearke


Evropska unija podržava predloge Međunarodne agencije za atomsku energiju o uspostavljanju zone nuklearne i fizičke bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane, izjavila je Dana Drabova, šefica Uprave za nuklearne bezbednost Češke, koja trenutno predsedava EU.

„Evropska unija odlučno podržava dejstva Međunarodne agencije za atomsku energiju usmerenih na pomoć radu Zaporoške nuklerke i stalno prisustvo predstavnika te agencije u objektu. Takođe podržavamo predlog generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju da se uspostavi zona nuklearne bezbednosti u Ukrajini i spremna je da sarađuje s agencijom u tome“, navela je Dabrova.

Direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov je ranije izjavio da podržava napore Međunarodne agencije za atomsku energiju da se zaštiti nuklearna bezbednost u Ukrajini i da je spreman da sarađuje kako bi se što pre uspostavila zona bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane.

 

Ponovo raketirana Nova Kahovka

PVO je ponovo aktivna u Novoj Kahovki zbog granatiranja grada, odjeknulo je 12 eksplozija, saopštile su vlasti regiona.

 

U regionu Zaporožja, tokom referenduma privedeni su oni koji su pozivali na ekstremizam

U Zaporoškoj oblasti privedeno je nekoliko ljudi koji su pozivali na ekstremizam u danima referenduma - izjavio je šef oblasne administracije, prenosi "RIA".

NASAMS raketni sistemi još uvek nisu isporučeni Ukrajini

Ukrajinska armija još nije dobila raketne sisteme NASAMS od Sjedinjenih Američkih Država, o čijoj isporuci postoji sporazum, saopštio je šef kancelarije predsednika Ukrajine Sergej Nikiforov.

 - Dobili smo rešenje, dobili smo saglasnost, ali sami sistemi još nisu stigli - rekao je Nikiforov.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u nedelju saopštio da je ta zemlja već dobila sisteme NASAMS, dok pres-služba Pentagona nije potvrdila tu informaciju.

Pentagon je prethodno saopštio da su SAD zaključile s Ukrajinom ugovor koji podrazumeva isporuku dva sistema protivvazdušne odbrane NASAMS ukrajinskoj vojsci 2024. godine.

Foto: Printskrin

 

Nakon trodnevnog glasanja, odlična izlaznost na referendume u DNR i LNR

Prema podacima CIK DNR, nakon trodnevnog glasanja, izlaznost iznosi 77,12 odsto. Preko milion ljudi glasalo je u LNR tokom tri dana, uz izlaznost od 76,09 odsto.

Za referendum u Hersonskoj oblasti može se smatrati da je uspeo, pošto je izlaznost prešla potrebni cenzus od 50 odsto. Ista situacija je i u Zaporoškoj oblasti – izlaznost je prešla 50 odsto.

Foto: D.Dozet/Gugl mape printskrin

 

Južna Osetija podržava referendume o ulasku u sastav Rusije

Južna Osetija potpuno podržava referendume o ulasku Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije, izjavio je u ponedeljak predsednik te republike Alan Gaglojev.

Alan Gaglojev smatra da su referendumi jedini ispravni koraci u aktuelnoj međunarodnoj političkoj situaciji, koji su usmereni na prekid masovnog krvoprolića, višegodišnje diskriminacije i narušavanja ljudskih prava u regionu, kao i na sprečavanje širenja infrastrukture NATO-a u neposrednim granicama Ruske Federacije.

 - Postizanje mira u regionu je najteži zadatak, ali sam uveren da će on biti ispunjen - naglasio je Gaglojev.

Počeli pregovori o zoni bezbednosti oko Zaporoške nuklearke

Pregovori o uspostavljanju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane su počeli, a biće nastavljeni ove sedmice, izjavio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na otvaranju 66. godišnje Generalne konferencije IAEA.

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

Ruski PVO sistemi ne zakazuju

Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana uništili 19 granata ukrajinskih MLRS HIMARS i Alder, kao i 13 bespilotnih letelica, saopštila je u ponedeljak pres služba Ministarstva odbrane Rusije.

 - U vazduhu je uništeno 19 granata višecevnih raketnih sistema HIMARS i Alder, u oblasti Antonovskog mosta u Hersonskoj oblasti, kao i naselja Svatovo u  Luganskoj Narodnoj Republici i Novaja Kahovka u Hersonu - navodi se u izveštaju.

Pored toga, ruska PVO je za dan oborila 13 ukrajinskih dronova u oblastima DNR , Herson i Zaporožje.

Foto printskrin jutjub toparmi

 

Nakon pucnjave tokom mobilizacije u ruskom mestu u Ust-Ilimsku, uhvaćen mladić koji je pucao na vojnog komesara

Njega su kratko ispitali pripadnici vojne policije na mestu samog uviđaja, a potom su ga priveli.

Kako je utvrđeno tokom ispitivanja, radi se o Ruslanu Zininu Aleksandroviču (25).

Pored tog pitanja, upitan je i gde živi i da li je zaposlen.

Teško ranjen šef vojnog odseka u Rusiji: U glavu mu pucao mladić kojeg su mobilisali

 

Oboreno 12 ukrajinskih bespilotnih letelica, a da je 21 raketa, uglavnom iz lansera HIMARS koje su isporučili SAD, presretnuta u vazduhu

Ruski borbeni avioni oborili su dva ukrajinska ratna aviona MiG-29 modifikovana da ispaljuju antiradarsko oružje američke proizvodnje, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane.

Prema navodima ministarstva, avioni koji su presretnuti u južnoj ukrajinskoj oblasti Nikolajev bili su sposobni da nose rakete velike brzine protiv radijacije AGM-88 (HARM) koje se koriste za uništavanje radarskih stanica na zemlji.

Ministarstvo je saopštilo da je oboreno 12 ukrajinskih bespilotnih letelica, a da je 21 raketa, uglavnom iz lansera HIMARS koje su isporučili SAD, presretnuta u vazduhu.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Šef vojnog odseka teško je povređen kada je u njega pucao mladić koji je trebalo danas da bude mobilisan

Aleksandar Elisejev je, kako prenose lokalni mediji, zadobio prostrelnu ranu u predelu glave.

Pre nego što je zapucao, mladić (25), koji je identifikovan kao Zinin Ruslan, navodno je rekao "Sada ćemo svi otići kući“.

Lekari se bore za život ranjenog Elisejeva.

Foto kp.ru

 

Bratčuk: Ruske snage ponovo napale Odesu dronovima

Ruske snage ponovo su napale Odesu dronovima, jedan od njih je oborila protivvazdušna odbrana, a dva su pogodila objekat vojne infrastrukture, saopštio je danas šef oblasne vojne administracije Sergij Bratčuk.

Naveo je da je zbog požara i detonacije municije evakuisano stanovništvo, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema prvim informacijama nema povređenih.

U toku je gašenje požara.

U napadu dronovima na Odesu 23. septembra dve osobe su poginule, a dve povređene, saopštile su tada regionalne vlasti.

Foto: Jutjub/KronstadtCompany/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

 

Vode se teške borbe duž linije fronta

 - Ostvarili smo uspehe na više borbenih pozicija - izjavio je Zelenski sinoć u video-obraćanju naciji, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik je ranije juče rekao da je Kijev od Sjedinjenih Američkih Država dobio dva protivvazdušna sistema NASAMS.

To je bilo prvo priznanje da je Ukrajina dobila Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh (NASAMS), koji je Kijev dugo tražio i čiju je isporuku odobrio Vašington krajem prošlog meseca.

 

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku i Donjeck granatama „NATO“

Ukrajinske trupe granatirale su u ponedeljak Gorlovku i Donjeck, ispalivši ukupno devet granata kalibra 155 mm NATO-a, saopštila je kancelarija Narodne Republike Donjeck pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju ratnih zločina u Ukrajini.

 - Zabeležena je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: naselje Dzeržinsk – naselje Gorlovka (centralni gradski okrug): ispaljeno je 6 granata kalibra 155 mm - Telegram kanal kaže odeljenja.

Foto: Printskrin

Kijevski okrug Donjecka se nalazi u severnom delu grada. 

Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva nakon tamošnjeg državnog udara, oblast je redovno granatirana od strane ukrajinskih snaga bezbednosti.

Aerodrom, koji je uništen kao rezultat višemesečnih borbi između ukrajinske vojske koja je tamo opkoljena i donjecke milicije koja je upala na njihove položaje, smatra se severnom periferijom regiona.

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka, u gradu se nalaze hemijski koncern Stirol i rudarska preduzeća. 

Gorlovka je jedno od najvećih naselja DNR, pod kontrolom je republike od 2014. godine. Pre početka sukoba u Donbasu, stanovništvo Gorlovke je brojalo više od 250.000 ljudi. Ovde su najčešće granatirana naselja Zajcevo i naselja Gagarin i rudnik 6/7, koja se nalaze na periferiji.

BONUS VIDEO:

SNIMCI DEJSTVA "GRADA": Dejstva ruskih projektila u zoni odbrane vazdušnog prostora

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)