OPASAN PLAN TURSKE: Erdogan bi da ukine pravo veta u Savetu bezbednosti

Novosti online

24. 09. 2022. u 10:08

MINISTAR spoljnih poslova Turske rekao je da bi Savet bezbednosti trebalo da bude proširen, a da „velika petorka“ više nema pravo veta.

ОПАСАН ПЛАН ТУРСКЕ: Ердоган би да укине право вета у Савету безбедности

Foto: Profimedia/Emmanuel DUNAND

Turska bi volela da Savet bezbednosti UN bude „inkluzivniji“ i da pravo veta stalnih članica najvišeg političkog organa svetske organizacije bude eliminisano, izjavio je novinarima na šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu koji se nalazi u Njujorku gde prisustvuje 77. zasedanju Generalne skupštine UN.

Primedbe jednog od najbližih saradnika predsednika Redžepa Tajipa Erdogana odražavaju dugoročnu politiku Ankare, ali takođe su u skladu i sa nedavnim predlozima SAD, prenosi RT.

Čavušoglu je naglasio da postoje mnoge formule, odnosno predlozi mnogih zemalja na koji bi način Savet bezbednosti mogao da bude proširen, kao i da bi sve države sveta trebalo da na neki način budu predstavljene u tom telu.

- Kriterijumi se mogu odrediti prema broju stanovnika, veličini ili geografskog položaja svake zemlje. Ali, s druge strane, treba ukinuti i pravo veta - rekao je Čavušoglu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan godinama je zastupao stav čiji je slogan „Svet je veći od petorice“ - misleći na pet stalnih članica SB sa pravom veta, istakao je Čavušoglu i dodao da o tome danas govore i drugi svetski lideri. Erdogan je o pravu veta stalnih članica SB govorio i tokom svoje prošlogodišnje afričke turneje, kada je ovaj aranžman koji je nastao na samom kraju II svetskog rata nazvao nepravednim i zastarelim, a stalne članice SB „šačicom zemalja“ koje dominiraju svetom.

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je tada Erdoganove predloge tvrdeći da bi ukidanje prava veta značilo smrt za UN i njihovo pretvaranje u nemoćni debatni klub kakvo je svojevremeno bilo Društvo naroda.

Sada, međutim, izgleda da su Erdoganove ideje, makar delimično naišle na podršku Vašingtona. Američka izaslanica na Ist riveru, Linda Tomas Grinfild nazvala je principe na kojima funkcioniše SB „neodrživim i zastarelim status kvoom“, dok je američki predsednik Džo Bajden u obraćanju Generalnoj skupštini UN pre nekoliko dana predložio proširenje SB i ograničenje prava veta na, kako je rekao, „retke vanredne situacije“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)