NAPETO U IRANU: Ženska policija na ulicama u borbi protiv demostranata

Novosti Onlajn

24. 09. 2022. u 08:53

IRAN je rasporedio žensku policijsku jedinicu naoružanu jurišnim puškama u pokušaju da uguši proteste koji su zahvatili zemlju poslednjih dana.

НАПЕТО У ИРАНУ: Женска полиција на улицама у борби против демостраната

Foto: Profimedia

Protesti su izbili nakon smrti Mahse Amini (22) u policijskom pritvoru nakon što je privedena zbog navodnog nepoštovanja strogih pravila o nošenju hidžaba u zemlji.

Policija tvrdi da je u stanici imala srčani udar i pala je u komu, da je umrla dva dana kasnije 16. septembra. Svedoci kažu da ju je policija žestoko pretukla, a medicinski izveštaji koji su procurili sugerišu da je to dovelo do njene smrti.

Demonstranti su viđeni kako mašu i pale maramama uzvikujući "smrt diktatoru". Iranska Revolucionarna garda brutalno se obračunala sa njima, sa 26 mrtvih prema lokalnim medijima.

Sada, predsednik Ebrahim Raisi traži od nekih od 7.000 žena policajaca u zemlji da pomognu u suzbijanju akcije.

Prema britanskom Sanu, veruje se da će tajna jedinica policajaca raditi na infiltriranju u grupe demonstranata.

Vođa jedinice, pukovnik Hajdari, rekao je lokalnim medijima: „Dolazak naše ženske policije treba da donese mir".

Foto: AP Photo/Vahid Salemi

 

- Žao mi je što vidim druge žene na ovim protestima kako sprovode nezakonite radnje koje nisu u skladu sa društvenim pravilima.

- Ovde smo da im se suprotstavimo u skladu sa procedurama zasnovanim na islamskim vrednostima.

Jedinicu je osnovala Organizacija javnih službi Faraja, koja je deo iranskih oružanih snaga i usko povezana sa represivnim policijskim snagama zemlje.

Pukovnik Hajdari je govorio o njihovom zadatku da fotografišu svakoga za koga se vidi da krši moralne zakone ili za koga se sumnja da širi haos, ali slike žena oficira koje drže oružje i spuštaju se sa zgrada sugerišu da bi njihova uloga mogla biti praktičnija.

Žene su primljene u iransku policiju po prvi put od revolucije 1979. 2003. godine.

Njihov trogodišnji režim obuke uključuje rukovanje oružjem, džudo, mačevanje i rukvanje eksplozivom.

Na slikama sa ceremonije diplomiranja žena oficira se vidi kako drže MP5 i AK-47 dok nose punu tradicionalnu haljinu u zeleno-zlatnoj boji iranske policije.

Takođe se smatra da žene mogu da rade za Gajdens Patrol, takođe poznatu kao moralna policija, koja je bila odgovorna za hapšenje Mahse.

(Daily Star)

BONUS VIDEO:

PRIPREME ZA REFERENDUM: U DNR i LNR sve spremno za glasanje o pripajanju Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)