RAT U UKRAJINI: Rusi oslobodili 5 britanskih plaćenika, dva Amerikanca i Hrvata - ova zemlja je odigrala ključnu ulogu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

21. 09. 2022. u 15:00 >> 22:54

RAT u Ukrajini danas je ušao u 210. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси ослободили 5 британских плаћеника, два Американца и Хрвата - ова земља је одиграла кључну улогу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Žestoke borbe na više frontova

1. Na pravcu Avdeevka - nema značajnog napretka. Borbe u oblasti Pervomajska i Peska.

2. Na području Marinke i Ugledara - nema promena. Pozicione borbe sa sporim pokušajima Oružanih snaga Ukrajine da ispitaju mogućnost napredovanja u oblasti Pavlovke i Nikolskog.

3. U oblasti Artemovska - borbe duž autoputa Artemovsk-Đeržinsk i kod Zajceva. Na periferiji Artemovska vode se borbe. U Soledaru nije napravljen značajniji napredak.

4. Borbe za Spornu i Belogorovku se nastavljaju. Neprijatelj nastavlja da pokušava da napreduje u pravcu Kremenne.

5. U slovenskom pravcu, neprijatelj nastavlja sa pokušajima da napadne Krasni Liman i Jampolj. Vode se bitke za Drobiševo i Jarovaju.

6. Front na Oskolu se relativno stabilizovao. Za istočni deo Kupjanska se vode borbe. VSU nastavlja da pritiska na pravcu ka naselju Rubci. Na granici sa Ruskom Federacijom nastavlja se granatiranje pograničnih sela. Oružane snage RF napadaju Harkov i Čugujev.

Lider SDA namerno uvezuje Srbiju i rat u Ukrajini, Foto AP

Raketirana Nova Kahovka, oboreni ukrajinski projektili

Ukrajinske trupe ponovo su izvele raketni napad na Novu Kahovku, PVO je ispalila 12 projektila u vazduh.

- Radovi protivvazdušne odbrane u Novoj Kahovki: više od 10 vazdušnih eksplozija... Iznad Nove Kahovke PVO je oborila još 2 projektila, navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu okružne uprave.

 

Finici zabranjuju ulaz Rusima?

Finska ne želi da bude tranzitna zemlja za Ruse sa šengenskim vizama, rekao je ministar spoljnih poslova Peka Haavisto na Generalnoj skupštini UN.

Prema njegovim rečima, da bi rešio ovo pitanje, Helsinki planira da promeni zakon.

Borelj: Putinova najava pokazuje paniku i očaj

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je danas da Putinova najava, koja uključuje poteze koji vode pripajanju delova ukrajinske teritorije i pretnju upotrebom nuklearnog oružja za odbranu Rusije, pokazuje paniku i očaj.

-Ministri moraju da razgovaraju o ovoj pretnji, da ponove stalnu podršku Ukrajini i da upozore međunarodnu zajednicu o neprihvatljivoj situaciji u koju Putin sve nas dovodi, rekao je Borelj novinarima, preneo je Rojters.

Foto Tanjug/AP

 

Rusi oslobodili i Amerikance, Šveđanina i Marokanca

Ratni zarobljenici (pet britanskih državljana, jedan Marokanac, jedan Šveđanin, jedan Hrvat i dva Amerikanca) vide se na pisti aerodroma po dolasku, nakon uspešnih posredničkih napora prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana, od Rusije do Međunarodnog aerodroma Kralj Kalid, u Rijadu, Saudijska Arabija.

Rusija je oslobodila američke državljane Aleksandra Drukea (39) i Endija Huina (27) u razmeni zatvorenika koju je posredovala Saudijska Arabija, rekao je predstavnik porodice Rojtersu u sredu.

Njih dvojica, obojica iz Alabame, uhvaćeni su u junu dok su se borili u istočnoj Ukrajini, gde su otišli da podrže ukrajinske trupe koje se odupiru invaziji Rusije.

Rusija je u sredu oslobodila 10 stranih ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, nakon posredovanja saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, saopštilo je saudijsko ministarstvo spoljnih poslova.

 

Baltik zatvoren za Ruse koji beže od mobilizacije

Pribaltičke članice Evropske unije, Letonija, Litvanija i Estonija, koje se graniče sa Rusijom, neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji beži od mobilizacije u Rusiji, izjavili su danas ministri te tri zemlje.

Iako su cene jednosmernih letova iz Rusije "skočile", brzo su rasprodate nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio da se odmah pozove 300.000 rezervista.

"Odbijanje da ispuni svoju građansku dužnost u Rusiji ili želja da se to učini, ne predstavlja dovoljan osnov za dobijanje azila u drugoj zemlji", rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalum, prenosi Rojters.

Liz Trus: Oslobođeno pet britanskih dežavljana iz istočne Ukrajine

Društvene mreže su već objavile fotografiju na kojoj oslobođeni britanski plaćenici izlaze iz aviona u Dubaiju. Poznato je da su plaćenici, uključujući i one osuđene na smrt u DNR razmenjeni su uz posredovanje Saudijske Arabije. Za koga – još nema informacija.

Municija sovjetske proizvodnje za Oružane snage Ukrajine

Više puta smo govorili o tajnim kupovinama zapadnih zemalja naoružanja i artiljerijske municije koju proizvodi SSSR za potrebe Oružanih snaga Ukrajine iz zemalja postsovjetskog prostora.

Pored istočnoevropskih država, u tome su učestvovale i republike centralne Azije koje predstavljaju Kazahstan i Kirgistan.

Čini se da bi snabdevanje trebalo da bude zagarantovano kako bi se isključila „glad za granate“ za Oružane snage Ukrajine. Međutim, ispostavilo se da stvari za ukrajinske jedinice na prvoj liniji fronta nisu bile tako ružičaste: značajan deo municije je odavno neupotrebljiv.

Foto: EPA

Zbog isteka roka skladištenja i neodgovarajućih uslova zadržavanja, neke granate ne samo da ne detoniraju pri udaru, već i nanose štetu artiljerijskim postrojenjima. Konkretno, zbog upotrebe granata od 122 mm za haubice D-30, isporučenih relativno nedavno (verovatno iz Bugarske ili Kazahstana), četiri instalacije su imale problema sa cevima. Oni su poslati na popravku u još uvek funkcionišuću oklopnu tvornicu Lavov.

Američki mediji: Evropa je pomoć Kijevu svela na ništa

Američki evropski saveznici smanjili su pomoć Ukrajini skoro na ništa, što je postalo problem za američkog lidera Džoa Bajdena, navodi se u članku u Njujork tajmsu.

Bajdenova administracija nastavlja da obećava milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, ali to je imalo malo uticaja na predsednikov rejting u zemlji. U isto vreme, šef države je prinuđen da drži na svojoj strani Evropu, koja pati od teške energetske krize, navodi se u članku. Vašington kaže da ne vidi neslogu unutar NATO-a, ali Evropljani su sve više zabrinuti zbog mogućnosti hlađenja ove zime i gubitka interesovanja za probleme Kijeva.

Bajden, s druge strane, namerava da demonstrira jedinstvo unutar alijanse u situaciji oko Ukrajine, pišu autori. Međutim, primećuju da Vašington pruža najveći deo pomoći Kijevu. Evropljani svode podršku na ništa.

Foto. Printskrin Youtube

Bitka za Liman: "Otvažni" stigli na front

Specijalne snage "Otvažnih" (Hrabrih) uništile su skladište municije napredujućih snaga Oružanih snaga Ukrajine.

Borci grupe „O“, koji su pritekli u pomoć na ovom najžešćem delu fronta, uništavaju neprijatelja. Tokom operacije, specijalci su uz pomoć artiljerije otkrili i uništili skladište municije militanata, koje su nedavno premestili da bi obezbedili isturene odrede koji su napredovali na Krasnom Limanu.

 

Ukrajinci granatirali devet gradova u DNR

Ukrajinske snage su ispalile više od 250 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa BM-21 „Grad“ kalibra 122mm, tenkova i poljske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi deset naselja DNR. U napadima je ranjeno četvoro civila. Oštećeno je 20 zgrada i četiri civilna objekta.

Foto Tanjug/AP

Oslobođen hrvatski plaćenik iz Ukrajine

Hrvatski plaćenik u Ukrajini Vjekoslav Prebeg oslobođen je i sa još devetoricom plaćenika iz raznih zemalja i nalazi se u Saudijskoj Arabiji. Sutra će Prebeg krenuti u Hrvatsku gde će ga dočekati porodica.

Prebeg je zarobljen u Ukrajini u aprilu, a kao plaćeniku pretila mu je smrtna kazna.

Hrvatski diplomati danima su pregovarali da bude oslobođen, a posrednik između hrvatske strane i Rusije bila je Saudijska Arabija. Nakon oslobođenja Vjekoslava Prebega hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zahvalu saudijskom pretolonasledniku Mohamedu bin Salmanu na zalaganju.

Saudijski mediji tvrde da je bio u stalnom kontaktu sa Kremljom, kako bi došlo do oslobođenja nekolicine plaćenika. Prebegu je suđeno u Doneckoj Narodnoj Republici, gde je bio u pritvoru, a pred sudom se izjasnio da nije kriv.

(Jurica Kerbler, Stalni Dopisnik iz Zagreba)

VSU je ušla u Drobiševo kod Krasnog Limana

Militanti terorističke grupe UG („Ukrajinska država“) nastavljaju napredovanje u pravcu Krasnolimanskog.

Izvori projekta @vargonzo na frontu u Donbasu izveštavaju da su borbe za Drobiševo počele jutros. Uoči početka nastupanja na Dobriševo, jedinica VSU je uspela da zauzme susednu Jarovaju. Uprkos žestokom otporu rezervista i dobrovoljaca, ipak su ušli u Drobiševo. Sada se vode borbe u selu. Pola sela je pod neprijateljskom kontrolom. Situacija oko Krasnog Limana postaje sve kritičnija.

Foto Tanjug/AP

Lavrov: Referendumi u skladu sa poveljom UN

DNR, LNR, Zaporožje i Hersonske oblasti imaju pravo da ostvare pravo na samoopredeljenje u skladu sa Poveljom UN, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ukrajinska avijacija izvela napad na 32 položaja

Avijacija Odbrambenih snaga danas je već izvela 32 udara na neprijateljske položaje. Oružane snage Ukrajine odbile su neprijateljske napade u oblastima naselja Kupjansk, Vesele, Zajcevo, Kurdjumivka i Bahmutske.

Kako je preneo Ukrinform, ovo je na Fejsbuku objavila pres-služba Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Potvrđeno je da je oštećeno 17 rejona koncentracije ljudstva i vojne tehnike neprijatelja, 4 uporišta, 10 položaja protivvazdušnih raketnih sistema i jedno skladište sa municijom. Osim toga, jedinice PVO uništile su jednu krstareću raketu i 3 neprijateljske bespilotne letelice“, navodi se u izveštaju.

Foto: EPA

Zalužni o mobilizaciji u Ruskoj Federaciji: „Uništićemo oružjem svakoga ko dođe na našu zemlju“


Nikakve izjave ruskog rukovodstva neće uticati na spremnost Ukrajinaca da se bore za svoju slobodu. Oružane snage Ukrajine će uništiti svakoga ko dođe sa oružjem u Ukrajinu, bez obzira da li su ovde dobrovoljno ili mobilizacijom završili.

Ovo je izjavio glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, reagujući na Putinovu najavu delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji.

Zalužni je dodao da stotine hiljada muškaraca i žena štiti našu zemlju, svoje domove, decu i budućnost Ukrajine.

Zalužni je naglasio da Ukrajinci 8 godina i 7 meseci koče oružanu agresiju Rusije na njihovu zemlju.

VSU u napadu na selo Peski

U avgustu su jedinice NM DNR, uz podršku Oružanih snaga RF, isterale Oružane snage Ukrajine iz sela Peski. Na snimku se vidi još jedan pokušaj ukrajinskih snaga da povrate kontrolu nad utvrđenim područjem na periferiji Donjecka.

Jedinica Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku dva tenka i tri borbena vozila pešadije, napala je sa strane Vodjana i ušla u šumski zasad na severu sela. Pešadija je izašla i pokušala da se raziđe, ali se našla pod jakom artiljerijskom vatrom. Na snimku se takođe vidi direktan pogodak protivtenkovske rakete u jedan od ukrajinskih tenkova.

Pošto je pretrpeo gubitke u ljudstvu, neprijatelj je počeo da se povlači u Vodjani, ostavljajući jedan oštećeni tenk na bojnom polju. Napad Oružanih snaga Ukrajine potpuno je propao i nije postigao nikakve ciljeve.

Ruski vojnik ispaljuje antitenkovsku granatu, Foto AP

 

Ukrajinci granatirali bolnicu u Donjecku

Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da su tri osobe povređene u granatiranju bolnice u Kujbiševskom okrugu Donjecka od strane ukrajinske vojske.

Tri osobe su povređene tokom granatiranja bolnice u Kujbiševskom okrugu u Donjecku.

-Oružane formacije Ukrajine napale su Kujbiševski okrug Donjecka, oštećena je zgrada bolnice broj 17 duž Panfilovske ulice. Prema preliminarnim podacima, tri osobe su povređene, navodi se u poruci štaba u Telegramu.

Ranije je objavljeno da je ukrajinska vojska granatirala rezervoar Gornji Kalmius u Donjeckoj Narodnoj Republici, usled čega je isključena filterska stanica, koja snabdeva vodom Donjeck i gradove i mesta koja se nalaze u njegovoj blizini.

Stradali poljski plaćenici (VIDEO)

Zarobljena ukrajinska tehnika, zarobljena kao rezultat neuspele ofanzive Oružanih snaga Ukrajine na jednoj od deonica pravca Nikolajev-Krivi Rog.

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine i strani plaćenici se neobezbeđeni prevoze, 120 leševa za nekoliko sati borbe, a o ranjenima i zarobljenicima da i ne govorimo. Među poginulima su državljani Poljske. Pronađeno nekoliko pasoša.

Na snimku se ne vidi sva uhvaćena oprema. Želim da istaknem njen integritet. Veseushniki je samo bacio i pobegao

 

 

Snažna eksplozija u Hersonu

Snažna eksplozija u mikrookrugu "HBK" Hersonu, crni dim se diže iznad mesta eksplozije, prenosi dopisnik Ria novosti. Precizira se da se to dogodilo u blizini mosta HBK-Tavrički.

Za sada nema informacija o žrtvama.

 

Nepoznat podvodni dron kod Sevastopolja

Na ruskim društvenim mrežama javljaju da je na obalu Sevastopolja more nanelo nepoznati objekat, sličan bespilotnom vozilu neidentifikovanog tipa.

Nekoliko minuta kasnije, očevici su izvestili o eksploziji u moru kod obale Sevastopolja.

 

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da je u moru kod grada pronađen dron koji je uništen.

Verovatno su bila dva drona, a jedan je more izbacilo na obalu.

 

Himarsom po Savatovu, ima mrtvih

Ukrajinske trupe ispalile su 4 rakete iz HIMARS-a na Svatovo, 1 osoba je poginula, a 5 je povređeno, uništena je upravna zgrada, saopštila je kancelarija LPR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Foto: Jutjub/U.S. MILITARY CENTRAL

 

Rosgvardija uhapsila 86 saradnika SBU

Nacionalna garda je pomogla u hapšenju više od 80 saradnika ukrajinskih snaga bezbednosti, vojske i nacionalista za nedelju dana u oblastima Hersona i Zaporožja, prenosi pres-služba resora.

-Za nedelju dana u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, uz angažovanje Nacionalne garde, privedeno je 86 osoba, uključenih u aktivnosti nacionalističkih organizacija, Službe bezbednosti Ukrajine i Oružanih snaga Ukrajine, navodi se u izveštaju.

Osim toga, gardisti su pronašli šest skrovišta sa oružjem i municijom, uključujući i one strane proizvodnje. Zaplenjeno je, između ostalog, 49 raketa i granata za višecevne bacače raketa.

 

VSU sprema udar na Zaporožje

Na pravcu Zaporožja, Oružane snage Ukrajine raspoređuju snage za izvođenje kontraofanzive. Glavni cilj je poremetiti održavanje referenduma o priključenju regiona Rusiji. Komandu trupa vrši konsolidovana grupacija „Hortica“.

*U napadu na ruske položaje biće uključene odvojene jedinice 65. brigade, 128. brigade, 102. brigade teritorijalne odbrane, 9. puka Nacionalne garde, 15. brigade i 44. brigade Oružanih snaga Ukrajine. Osim toga, na ovom pravcu se očekuje raspoređen najmanje jedan bataljon 1. brigade.

Ilustracija rybar

*Koncentracija glavnih ukrajinskih snaga vrši se u Orehovu i Guljajpolju, odakle se planiraju glavni udari za probijanje odbrane Oružanih snaga Rusije.

*Inžinjerijske jedinice 65. brigade Oružanih snaga Ukrajine opremaju rezervna uporišta u Kirovu, Pavlovki i Komsomolskom. Uspostavlja se komunikacija između ukrajinskih jedinica.

*Artiljerijske posade 44. brigade pojačale su aktivnost vatrenog udara na ruske položaje duž cele linije dodira, koristeći haubice 155 mm M777 i samohodne haubice Krab.

*Označavanje cilja daju posade bespilotnih letelica RK-20 Puma i Bajraktar ​​TB2, kao i isturenei artiljerijski izviđači u Novoandrejevki, Novodanilovki i Novoselovki.

Posle uspeha u oblasti Harkova, ukrajinska komanda namerava da sprovede kontraofanzivu na južnim granicama, posebno u kontekstu predstojećih referenduma u ​​oblastima DNR, LNR, Herson i Zaporožje.

Foto Tanjug/AP

 

GS NATO: u nuklearnom ratu nema pobednika

U nuklearnom ratu ne može biti pobednika, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu Rojtersu, komentarišući izjave ruskog predsednika Vladimira Putina.

U obraćanju naciji, Putin je upozorio one koji „pokušavaju da ucene Rusiju nuklearnim oružjem“ da bi „ruža vetrova mogla da se okrene u njihovu korist“.

-Ovo je opasna retorika. Ali nije nova... u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, posledice će po Rusiju biti bez presedana, rekao je Stoltenberg.

 

Zelenski: Ne verujem da će Putin upotrebiti nuklearno oružje
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oglasio se nakon govora Vladimira Putin i rekao da ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje uprkos Putinovim pretnjama.

- Ne verujem da će on upotrebiti nuklearno oružje. Mislim da mu svet neće dozvoliti da to uradi. Ali, ne znamo šta se dešava u njegovoj glavi, tako da postoje određeni rizici - istakao je Zelenski.

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

 

Najvažnije stavke sa novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije

 


- Ukrajinska artiljerija oštetila je jednu od cevi sistema za tehničku vodu prvog sistema bezbednosti petog energetskog bloka zaporoške nuklearke;
- Artiljerija Oružanih snaga Ukrajine udarila je na dalekovod koji dolazi iz petog bloka zaporoške nuklearke u području Energodara;
- Ljudstvo jedne od četa 28. brigade Oružanih snaga Ukrajine izginulo je gotovo u potpunosti zbog komandanta koji je poslao ljude u kontranapad na minsko polje;
- Ruske oružane snage su u Hersonskoj oblasti likvidirale više od 200 ljudi iz 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
- Više od 75 militanata i devet jedinica vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine uništeno je u DNR tokom udara preciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.
 
 


Šef odbora za odbranu: Najveći deo rezervista dolaziće iz središnjih i zapadnih delova

Šef Odbora za odbranu ruske Dume Kartapolov, izjavio je da će najveći deo vojnih regruta dolaziti iz središnjih i zapadnih regija Rusije, objavila je "Neksta".

 


Šojgu: Borbena snaga ruskih Vazdušno-desantnih snaga će se povećati
 

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da će borbena snaga vazdušno-desantnih trupa biti povećana tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Nastavljamo da izgrađujemo i unapređujemo borbenu snagu Vazdušno-desantnih snaga kao osnovu snaga za brzo reagovanje - rekao je on.

Prema njegovim rečima, od prvih dana specijalne operacije, jedinicama Vazdušno-desantnih snaga povereni su "najsloženiji i najodgovorniji zadaci".

Šojgu je ranije dao instrukcije da se nastavi sa izvršenjem ukaza o delimičnoj mobilizaciji.


Slucki: Jedini razvoj događaja može biti kapitulacija

 


Pregovori sa Ukrajinom postaće nemogući nakon ulaska Donbasa u sastav Rusije, rekao je novinarima u sredu Leonid Slucki, šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove.

- Ne može biti govora o pregovorima, nažalost. Zapad i njihova hunta u Kijevu saopštili su da nisu spremni za pregovore. A jedini razvoj događaja može biti kapitulacija - rekao je on.
 


Ukrajina objavila novu procenu ruskih gubitaka

Ukrajina kaže da su u dosadašnjem delu rata ubili 55.110 ruskih vojnika, a samo u posljednja 24 sata tvrde da su ih ubili preko 300.

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu jutros je objavio da su Rusi dosad izgubili manje od 6000 vojnika.

 

Ministar odbrane Litvanije objavio da se vojne snage stavljaju u pripravnost


Arvidas Anusauskas, ministar odbrane Litvanije, izjavio je da će vojska njegove zemlje biti spremna u slučaju potencijalne provokacije od strane Rusije.

- Budući da će se ruska vojna mobilizacija takođe odvijati u blizini naših granica, (Kalinjingradska regija), litvanske snage za brzo reagovanje stavljaju se u stanje visoke pripravnosti kako bi se sprečile bilo kakve provokacije Rusije - rekao je Anusauskas.

Značajni ukrajinski gubici na zapadu Hersonske oblasti

Julijan Ropke, novinar nemačkog "Bilda", na Tviteru je objavio da su Ukrajinci poslednjih dana na zapadu Hersonske oblasti doživeli značajan neuspeh.

- Rusija još ima ogromne količine artiljerije severno od Dnjepra i dovoljno municije da odbrani okupiranu teritoriju - napisao je novinar.

- I ne, to ne menja dinamiku koja kaže da Ukrajinci lagano napreduju u regiji Herson i da će do kraja godine verovatno osloboditi sva područja severno od Dnjepra - smatra Ropke.

 


Saveti bezbednosti Rusije i Belorusije održavaju bezbednosne konsultacije u Moskvi
 


U Moskvi se održavaju rusko-beloruske konsultacije o bezbednosti, saopštila je pres-služba aparata Saveta bezbednosti Rusije.

- Održavaju ih zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Rašid Nurgalijev i zamenik državnog sekretara Saveta bezbednosti Republike Belorusije Aleksandar Neverovski uz učešće predstavnika ministarstava i resora dve zemlje - saopštile su "RIA Novosti".

Ranije je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev doputovao u Kinu da razgovara o jačanju bilateralne saradnje Moskve i Pekinga u oblasti bezbednosti.
 


Posle referenduma - napad na Donbas predstavljaće napad na Rusiju

 

Posle referenduma, napad na oslobođene teritorije će se smatrati napadom na Rusiju, izjavio je potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov.


- Nakon referenduma, zaštita ljudi u ovom regionu neće biti naše pravo, već naša dužnost. Napad na ljude i teritorije biće napad na Rusiju. Sa svim posledicama - napisao je senator na svom Telegram kanalu.
 


Oštećeni dalekovodi na NE Zaporožje



 


Zaporoška nuklearna elektrana bila je meta napada ukrajinske vojske, oštećeni su dalekovodi i oprema jednog energetskog bloka, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

 


Napadnuta Nova Kahovka
 

Ukrajinske trupe otvorile su vatru na Novu Kahovku, dejstvuje protivvazdušna odbrana Rusije. Oko 16 eksplozija odjeknulo je na nebu iznad grada, saopštile su gradske vlasti.

 


Podoljak: I dalje je sve po planu, zar ne? Život ima sjajan smisao za humor

 


Predsednik Rusije Vladimir Putin danas se obratio ruskoj naciji, a on je tom prilikom objavio i delimičnu mobilizaciju. Nedugo zatim oglasili su se i mnogi svetski zvaničici kometarišući njegov govor.

Savetnik ukrajinskog predsednik Vladimira Zelenskog kaže da se sukob ne odvija po planu za Ruse, a reakcije na govor možete pratiti ovde.

- I dalje je sve po planu, zar ne? Život ima sjajan smisao za humor - napisao je Podoljak na svom Telegram kanalu.
 


Nemački ministar o Putinovom govoru: Ovo je loše

Nemački vicekancelar Robert Habek osudio je najavu ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji.


- Ovaj potez je loš i pogrešan - rekao je Habek novinarima u Berlinu.
 


Ministra odbrane Rusije Sergej Šojgu otkrio je koliko će tačno osoba biti mobilisano

Po rečima ruskog ministra, Rusija ima ogromne mobilizacione resurse, tokom delimične mobilizacije biće pozvano 300.000 rezervista.

Šojgu je izjavio da je Ukrajina već izgubila pola vojske - više od 100.000 ljudi - 61.207 poginulih, 49.368 ranjenih.

Putin se obratio naciji i objavio mobilizaciju i zapretio nuklearnim oružjem

Foto: Printscreen

 

- Mere mobilizacije počeće danas. Regrutaciji će biti podvrgnuti samo građani iz rezervnog sastava, pre svega oni sa iskustvom. Parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za izvođenje delimične mobilizacije - rekao je Putin.

 
 

Šolc: Putin mora da prizna da ne može dobiti rat u Ukrajini

 


Predsednik Rusije Vladimir Putin odustaće od svojih "imperijalnih ambicija" samo ako prizna da ne može dobiti rat, ocenio je nemački kancelar Olaf Šolc.
 

Foto Tanjug/AP

 

- Zbog toga nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada - poručio je Šolc, koji je održao govor na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, koje je počelo u utorak. 

BONUS VIDEO: Ruska vojna moć na vežbi "Vostok 2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (16)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...