PROMENA PRINCIPA EVROPSKE UNIJE? Postoji mogućnost ukidanja prava veta u oblastima ZSBP

V. F.

20. 09. 2022. u 11:31

EVROPSKA unija namerava da razgovara o promeni principa donošenja odluka, posebno o mogućnosti ukidanja veta na inicijative za uvođenje antiruskih sankcija, piše "Politiko", pozivajući se na nemačku ministarku za evropska pitanja Anu Lurman.

ПРОМЕНА ПРИНЦИПА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ? Постоји могућност укидања права вета у областима ЗСБП

Foto: AP

- Veoma sam optimista da se može postići napredak po pitanju glasanja kvalifikovanom većinom - izjavila je Lurmanova.


Ona je objasnila da vlasti EU razgovaraju o mogućnosti ukidanja prava veta u oblasti Zajedničke spoljne i bezbednosne politike Evropske unije (ZSBP).

Podsetimo, ranije je parlamentarni državni sekretar kabineta premijera Mađarske Čaba Demeter nazvao antiruske sankcije EU "sredstvom samopovređivanja". Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da je mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova pitalo Evropsku komisiju koliko dugo EU namerava da nastavi politiku sankcija Rusiji, ali nije dobilo jasan odgovor.

Kako funkcioniše glasanje u Evropskoj uniji

U nekim naročito osetljivim oblastima kao što su zajednička spoljna i bezbednosna politika, oporezivanje, azil i imigraciona politika, odluke moraju da budu jednoglasne.

Drugim rečima, svaka država članica ima pravo veta u tim pitanjima. Međutim, u većini slučajeva EU donosi odluke "glasovima kvalifikovane većine".

Zajednička spoljna i bezbednosna politika (ZSBP) Evropske unije je uspostavljena Ugovorom iz Mastrihta 1992. godine. Neki od njenih ciljeva su: očuvanje mira i jačanje medunarodne bezbednosti u skladu sa principima povelje Ujedinjenih nacija; promovisanje medunarodne saradnje; razvijanje i konsolidovanje demokratije i vladavine prava i poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sporazumom iz Amsterdama (1997) stvorena je kancelarija Visokog predstavnika za ZSBP, čija je uloga bila da koordiniše spoljnu politiku EU i, u skladu sa rotirajućim predsedništvom, govori u ime EU o dogovorenim pitanjima koja se odnose na spoljnu politiku.

BONUS VIDEO: NEMA DOGOVORA O VLADI U CRNOJ GORI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati