TRAGIČNA GODIŠNJICA: Ujedinjene nacije pozvale talibane da ponovo otvore škole za devojčice

Novosti online

18. 09. 2022. u 19:02

UJEDINJENE NACIJE ponovo su pozvale talibanske vlasti u Avganistanu da preduzmu “hitne mere” i ponovo otvore srednje škole za devojčice, ocenjujući da je “sramno” što su zatvorene već godinu dana i da tako nešto ne postoji u svetu.

ТРАГИЧНА ГОДИШЊИЦА:  Уједињене нације позвале талибане да поново отворе школе за девојчице

Talibani na skupu u Moskvi, Foto AP

- U neđelju se navršava godinu dana od isključenja devojčica iz srednjih škola u Avganistanu. Jedna godina izgubljenog znanja i šansi koje nikad više neće ponovo naći. Devojčicama je mesto u školi. Talibani treba da im dozvole da se vrate - napisao je u Tviter poruci generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

Po dolasku na vlast u avgustu 2021. talibani su zabranili srednje škole za devojčice. Pokušaj da im se ponovo dozvoli pohađanje škola 23. marta trajao je samo nekoliko sati.

Tog istog dana talibani su se predomislili i ponovo objavili da se škole zatvaraju, na veliku tugu hiljada mladih žena koje su se u suzama vratile svojim kućama.

Talibani od tada tvrde da je zabrana vezana za "tehnički probleme" i da će nastava biti ponovo uvedena kada bude usvojen program baziran na islamskim shvatanjima.

Prema UN-u "više od milion devojčica" uglavnom uzrasta od 12 do 18 godina sprečeno je da ide u školu protekle godine, što nije slučaj za dečake za koje su škole ponovo otvorene 18. septembra.

Tragična godišnjica

- Ovo je tragična godišnjica, sramna, koja se potpuno mogla izbeći - saopštio je u nedelju vršilac dužnosti šefa Misije UN-a za pomoć Avganistanu Markus Potzel.

Dodao je da produženo isključenje osoba ženskog pola iz srednjih škola nema nikakvo verodostojno opravdanje i da nema sličnog slučaja u svetu.

On je rekao da uskraćivanje obrazovanja krši najosnovnija prava devojčica i žena, povećava rizik od marginalizacije, nasilja, eksploatacije i zloupotrebe.

- Na talibanima je da stvore uslove povoljne za mir, inkluziju, sigurnost, ljudska prava i ekonomski oporavak. Međunarodna zajednica spremna je da podrži vladu koja predstavlja celokupno stanovništvo i poštuje svoja prava - zaključio je predstavnik UN-a.

Od povratka na vlast talibani su uveli stroge propise za ophođenje žena u javnosti. Pored zatvaranja srednjih škola, talibani su zabranili ženama brojne državne poslove. Takođe su im naredili nošenje vela, a najidealnije burke u javnosti.


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SUPRUGA VODITELJA Lepa glumica iz popularnih serija: Brzo smo shvatili da smo se zavoleli (FOTO)