SOLIDARNI DOPRINOSI: Evropska unija tražiće deo profita kompanija za fosilna goriva

Tanjug

12. 09. 2022. u 17:30

EVROPSKA komisija namerava da zatraži od kompanija za fosilna goriva koje budu profitirale od skoka cena energenata da daju finansijski doprinos kako bi pomogli građanima i privredi da se izbore sa rastućim troškovima energije, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

СОЛИДАРНИ ДОПРИНОСИ: Европска унија тражиће део профита компанија за фосилна горива

Foto:AP/Sara Spirković

Predlog koji bi Brisel trebalo da predstavi ove nedelje, predviđao bi da zemlje Evropske unije uvedu "solidarni doprinos" za kompanije koje ove godine prijave profit od prodaje fosilnih goriva.

Kompanije za naftu, gas, ugalj i rafinerije morale bi da daju finansijski doprinos na osnovu "oporezivog viška dobiti ostvarenog u fiskalnoj 2022. godini", prema nacrtu koji bi još, kako se navodi, mogao da bude izmenjen.

Dodaje se da bi tim privremenim planom bila prikupljena finansijska sredstva koja bi pomogla vladama za finansiranje mera koje mogu pomoći u ublažavanju energetske krize u Evropi.

Kako se ističe tu bi trabalo da bude uključena i podrška domaćinstvima i preduzećima koja se suočavaju s visokim računima za energiju, zatim i pomoć energetski intenzivnim industrijama, pa smanjenje potrošnje energije u EU i povećanje samostalnosti Evrope u pogledu energetskih zaliha.

 - Solidarni doprinosi opravdani su činjenicom da takve kompanije ostvaruju neočekivane viškove profita, koji nastaju usled nepredviđenih okolnosti - navodi se u nacrtu predloga.

Navodi se da vanredna energetska situacija, izazvana ratom u Ukrajini, znači da će tu meru usvojiti većina država članica, to jest da neće zahtevati jednoglasno odobrenje 27 zemalja Evropske unije.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024