EVROPSKA UNIJA NA RUBU PROPASTI: Skup gas i slab evro, recesija u najavi

Novosti online

04. 09. 2022. u 16:07 >> 16:07

RASTUĆE cene energenata pokrenule su lanac kriznih pojava u ekonomiji evrozone i neutralisale pozitivan efekat ukidanja ograničenja zbog korona virusa, piše Forbs.

ЕВРОПСКА УНИЈА НА РУБУ ПРОПАСТИ: Скуп гас и слаб евро, рецесија у најави

Foto:AP/Sara Spirković

Evropska ekonomija bi se mogla suočiti sa recesijom već ove zime, navodi Blumberg.

BDP evrozone će se smanjivati dva uzastopna kvartala, krajem 2022. i početkom 2023. 

Ekonomisti nisu bili toliko pesimistični u pogledu izgleda evropskog ekonomskog rasta od novembra 2020. Pre nego što je počela specijalna operacija Rusije u Ukrajini, verovatnoća recesije bila je procenjena na samo 20%, dok trenutno procenjuju da postoji preko 60% šanse da se ona dogodi.

Pogoršale su se i prognoze godišnjeg rasta BDP-a. 

Ako je MMF krajem 2021. očekivao da će ekonomija evrozone sledeće godine porasti za 5%, sada su očekivanja upola manja – 2,6% (i 1,2% – u 2023). 

Prognoza za najveću ekonomiju u regionu, Nemačku, za 2022. godinu pogoršana je skoro za polovinu, a za 2023. oko tri puta.

Ključni problem, zbog kog recesija u Evropi sada izgleda kao vrlo realan scenario, je rekordna inflacija.

U avgustu je zabeležen najveći rast cena u istoriji evrozone od 9,1 odsto na godišnjem nivou. 

Glavni razlog za ubrzanje inflacije je smanjenje obima isporuka ruskog gasa i rizici njihovog potpunog prestanka. 

Gasovod Severni tok 1, koji obezbeđuje oko trećinu evropskih potreba za prirodnim gasom, obustavio je snabdevanje na 10 dana u julu zbog tehničkih radova, međutim, ni nakon što su završeni, nije radio punim kapacitetom – tek za oko 20 %, ali je 31. avgusta ponovo prestao da radi, bez tačnog vremenskog okvira za nastavak. 

Zbog toga su u avgustu cene gasa u Evropi za hiljadu kubnih metara premašile 3.000 dolara.

Visoke cene energije utiču na širok spektar sektora privrede. 

Polovina evropskih kapaciteta za topljenje aluminijuma i cinka je već zatvorena. 

Oko 70 odsto proizvodnje đubriva u Evropi zaustavljeno je zbog visokih cena gasa, sirovine za proizvodnju azotnih đubriva. 

Dodatni pritisak na cene hrane dolazi zbog propadanja useva zbog najgore suše u poslednjih nekoliko decenija. 

Osim toga, nizak nivo Rajne stvaraće logističke poteškoće u Nemačkoj, a u Francuskoj nedostatak vode za hlađenje utiče na proizvodnju nuklearne energije. 

Dodatne poteškoće evropskoj ekonomiji stvara pad evra. U julu je evropska valuta prvi put posle 20 godina bila jeftinija od dolara, a krajem avgusta situacija se ponovila. Slaba valuta povećava troškove uvoza, uključujući i one za energente, koji su kritični za EU.

Evropska centralna banka se, pak, suočava sa dilemom – ne samo da mora da vrati inflaciju na cilj od 2 odsto, već i da bude svesna mnogo verovatnijeg rizika od recesije i opasnosti od viška rasta prinosa na državni dug evropskih zemalja.

Šef Centralne banke Grčke je ovu situaciju okarakterisao kao „mnogoglavu hidru“. 

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (11)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina