ZELENSKI BLEFIRA ZAPADNE SPONZORE: U zaporoškoj atomskoj centrali ekspertska misija Međunarodne agencije za atomsku energiju

Branko VLAHOVIĆ

03. 09. 2022. u 06:20

NEUSPEŠNA ukrajinska kontraofanziva koju je organizovao kabinet predsednika Vladimira Zelenskog imala je jedini cilj da kod zapadnih sponzora stvori iluziju da je ukrajinska vojska sposobna da povrati izgubljne teritorije, izjavio je juče na savetovanju u Moskvi Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane.

ЗЕЛЕНСКИ БЛЕФИРА ЗАПАДНЕ СПОНЗОРЕ: У запорошкој атомској централи експертска мисија Међународне агенције за атомску енергију

Foto AP

Šojgu je rekao da je ukrajinska vojska minulih dana prilikom napada u hersonsko-nikolajevskom pravcu imala velike gubitke i da je u toku specijalne vojne operacije u Ukrajini uništeno oko 3.000 najamnika. Ruska vojska je izašla na administrativne granice Nikolajevske oblasti, kod mesta Aleksandrovka. Ruski ministar odbrane je ponovio da njegova armija nema teško naoružanje u rejonu zaporoške atomske centrale.

- Ukrajinske vlasti otvoreno lažu kad tvrde kako naša vojska gađa atomsku centralu. U blizini centrale i šire ruska armija nema teške artiljerije - objasnio je Šojgu i dodao da veruje da će se u to uveriti i misija Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja se nalazi u centrali.

U zaporoškoj atomskoj centrali juče je ostalo osam članova ekspertske misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a u njoj će za stalno ostati dvoje. Oni su sa zaposlenima na nuklearki razgovarali o radu, ne samo reaktora, nego i o ostaloj opremi.

ŠOLC I MAKRON NALjUTILI KIJEV

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc naljutili su rukovodstvo u Kijevu, jer smatraju da sa Putinom treba razgovarati. U Kijevu misle da niko od evropskih lidera ne treba da ima bilo kakve kontakte sa Putinom. Naravno da Francuska i Nemačka imaju svoje interese i nisu spremne da uđu u totalnu konfrontaciju sa Putinom. Evidentno je da grupa zemalja na čelu sa Poljskom kritikuje Francuze, Nemce, Grčku, Kipar i Portugaliju koje su protiv ukidanja šengenskih viza građanima Rusije.

Domaćini se nadaju da će eksperti objektivno prikazati stanje na nuklearki i da će preneti šta su videli, kakve su posledice ostale od artiljerijskih napada.

Rukovodilac Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki je rekao da su članovi misije fiksirali sve napade na centralu, ali neće da daju ocene o vojnoj situaciji. U Zaporoškoj oblasti su zainteresovani da međunarodni eksperti daju objektivnu ocenu o situaciji na elektrani.
Direktor IAEA Rafael Gros je izjavio da su sakupili mnogo važnih informacija, ali očito je da se oni neće baviti analizom odakle se gađa atomska centrala. Njemu su, ipak, građani Energodara predali pismo kojim su se obratili svetskoj javnosti molbom da se zaustavi ukrajinsko granatiranje njihovog grada i atomske centrale. To pismo je potpisalo čak 20.000 građana Energodara koji već dugo žive u strahu od napada ukrajinske artiljerije koja im se osvećuje što nisu ušli u rat protiv Rusa.

U rukovodstvu proruske administracije Zaporoške oblasti tvrde da su u Kijevu pokušali da, kao pratnju međunarodnim ekspertima, ubace svoje špijune tobože kao novinare. Njima nije dozvoljeno da dođu u nuklearku.

U toku jučerašnjeg dana, inače, nije bilo novih artiljerijskih udara. U četvrtak predveče, dok su eksperti Međunarodne agencije za atomsku energetiku boravili u gradu Energodaru, gde žive energetičari koji rade na elektrani, čule su se eksplozije. Tri puta je ukrajinska artiljerija gađala grad i to dečji park, muzičku školu i objekte gde su mogli biti mladi. A treći udar je bio po centru grada.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je raspustio ukrajinsku delegaciju u trilateralnoj kontakt grupi, koja se sastoji od predstavnika Rusije, Ukrajine i OEBS-a. Stalni predstavnik Francuske u UN Nikola de Rivijer je, istovremeno, najavio da će sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biti održan 22. septembra na ministarskom nivou, uključujući šefove diplomatija Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitrija Kuleba, na temu "Održavanje mira i bezbednosti Ukrajine".

BRITANSKI PRSTI U PROPALOM DESANTU

Za razliku od ruskih medija koji pišu kako je sprečen desant na nuklearku, ukrajinski mediji se prave kao da se ništa nije dogodilo. Ruska obaveštajna služba je na vreme saznala da se priprema desant diverzanata i sačekala je povoljan trenutak da napadne. Sada ruske službe nastoje da saznaju što više informacija od trojice zarobljenih ukrajinskih diverzanata.

Dobro upućeni tvrde da se u vojnom i političkom vrhu u Kijevu vodi istraga i traži osoba koje je odala tajnu o planu da se napravi desant diverzanata na atomsku centralu pre dolaska međunarodne misije. Moskovski vojni eksperti smatraju da su neuspeli desant na atomsku centralu, zajedno sa ukrajinskim vojnim službama, organizovali Britanci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna