ITALIJANSKA BORBA PROTIV NAJMOĆNIJE MAFIJE NDRANGETE: Uhapšena 202 mafijaša u ranim jutarnjim satima

M. Ostojić

01. 09. 2022. u 22:12

U RANIM jutarnjim satima italijanske snage javnog reda izvele su sinhronizovanu blic akciju u kojoj su uhapsile 202 mafijaša kalabrijske Ndrangete u Kozenci i drugim centrima na čitavoj nacionalnoj teritoriji, a među njima su i jedan gradonačelnik koji je i najpoznatiji advokat u gradu i dvojica opštinskih funkcionera.

ИТАЛИЈАНСКА БОРБА ПРОТИВ НАЈМОЋНИЈЕ МАФИЈЕ НДРАНГЕТЕ: Ухапшена 202 мафијаша у раним јутарњим сатима

Arhiva

Već je ustaljen recept u borbi protiv Ndrangete, najpotentnije i najopasnije kalabrijske mafije koja se smatra najrazgranatijom mafijaškom organizacijom na svetu – ovoga puta su sakupljane aktivnosti u tzv. novoj mapi razgranatog klana između 2017. i 2021. godine i potom je napravljen sinhronizovan blic u hapšenju 202 mafijaša. Osim u Kalabriji, i u gotovo dvadeset drugih mesta uhapšeni su i u Torinu, Milanu, Novari, Parmi, Agriđentu, Napulju.

Praćeni su na razne načine na čitavoj nacionalnoj teritoriji, tako se došlo i do razgranate mape u aktivnostima dugim dvadeset godina, a učestvovali su karabinijeri Provincijske komande iz Kozence, Specijalni odred policije Kozence i Katanzara, Centralne operativne službe iz Rima, Finansijske policije iz Ređo Kalabrije u saradnji sa Oblasnim odelenjem antimafije Katanzaro i na kraju po nalogu sudije za preliminarnu istragu stiglo se do takvog rezultata u preliminarnom hapšenju ndrangetista.

Foto: Luca Zennaro/ANSA via AP

Optužnica ih tereti za osnovane teške indicije iz reda raznih otežavajučih zločina sa raznim kvalifikacijama: udruživanje po modelu 'ndrangetista, udriživanje u cilju obmanjivanja, prometa raznim vrstama narkotika, udruživanje za prevarena hazardnim igrama, opkladama, delikti pranja prljavog novca, premeštanj obmanjivanjem sopstvenih dobara i vrednosti na drugo mesto, svi mafijaški delikti sa naslovom otežavajuće okolnosti.

Istovremeno je uhapšenim počiniocima pod palicom Finansijske komande iz Katanzara i one iz Rima preventivno zaplenjena sa naznakom urgentno količina nepokretnih i pokretnih dobara u iznosu od oko 72 miliona evra.

Među zaplenjenim dobrima je jedna jahta, jedan mali avion, 70 vozila, 7 motocikla, 78 građevina, među kojim su 5 vila, 44 terena ukupno 26 hektara u raznim opštinama u provinciji Kozence, 57 produktivnih i komercijalnih aktivnosti, restorani, barovi, turističke strukture, strukture za sportske aktivnosti, radnje odevnih predmete, postrojenja za proizvodnju električne energije, poljoprivredna proizvodnja, praonice, servisne agencije za spektakle, ali i kladionice i sale za igru i bilijar.

BONUS VIDEO:

ODLAZAK MIHAILA GORBAČOVA: Zaslužan za prekid Hladnog rata i raspad SSSR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024