RAT U UKRAJINI: Rusija objavila novu procenu ukrajinskih gubitaka u kontraofanzivi

Novosti online

30. 08. 2022. u 10:03 >> 22:40

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je danas u 188. dan. Juče je ukrajinska vojska izvršila seriju napada u pravcu Hersona, što je protumačeno kao početak dugo najavljivane ofanzive na jug zemlje. Posle artiljerijskih napada, mehanizovane jedinice su krenule u napad. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su neprijatelju naneti teški gubici. Aerodrom u ruskom gradu Belgorodu je napadnut raketama kasno sinoć.

РАТ У УКРАЈИНИ: Русија објавила нову процену украјинских губитака у контраофанзиви

Foto: Profimedia/Ilustracija

Efikasnim dejstvima ruskih snaga uništeno je 48 tenkova, 46 borbenih vozila pešadije, 37 drugih borbenih oklopnih vozila, osam pikapa sa teškim mitraljezima i više od 1.200 ukrajinskih vojnika u jednom danu

Ministarstvo je dodalo da je Kijev pretrpeo ove gubitke tokom neuspešne ofanzive čiji su pravci vodili do Nikolajeva, Krivog Roga i drugih gradova na jugu Ukrajine.

Ministarstvo je dalje saopštilo da su moskovske snage razbile jedinice 128. ukrajinske brdsko-jurišne brigade, koje su bile prebačene iz zapadne Ukrajine da bi učestvovale u operaciji.

Foto: AP Photo/Bela Szandelszky/Yuri Kochetkov/Pool photo via AP

Ruske snage su takođe zbrisale „više od 200 militanata, uključujući oko 40 stranih plaćenika“ , kao i više od 20 oklopnih jedinica, navodi vojska. 

Saopštenje ruskog ministarstva odbrane usledilo je nakon tvrdnji od ponedeljka da je ukrajinska kontraofanziva u Hersonu „užasno propala“. U to vreme, ministarstvo je procenilo gubitke Kijeva na 26 tenkova, 23 borbena oklopna vozila, još devet oklopnih vozila, dva aviona i najmanje 560 vojnika. 

Slovačka će otpisati sve svoje MiG-29 od 2011. godine zbog visoke potrošnje goriva i velikih troškova rada

Varšava će dati 30 aviona, Bratislava će poslati još 11, pišu lokalni mediji.

Međutim, oprema koja će biti poslata Ukrajini i ovog puta ima nedostake.

Varijanta MiG-29 iz Poljske je dosta pohabana, ima zastarelu opremu i stare motore

Foto: N. Fifić

U Kijevu se sastali Zelenski i Rafael Grosi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas u Kijevu sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem i njegovom delegacijom uoči posete predstavnika IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Zelenski je govorio i o rizicima u vezi sa grejnom sezonom za ukrajinske građane i globalnoj pretnji zbog određenih nuklearnih rizika.

Foto: Printskrin

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapacitetu, a od marta je pod kontrolom ruske vojske.

Američki izviđački avion „Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk“ ponovo leti oko Krima

Borbe od Artjomovska do Ugljedara

Snage Donjecke Narodne Republike u ovom trenutku vode borbu na liniji od Artjomovska na severu, do Ugljedara na jugu, saopštio je zamenik komandanta narodne milicije DNR pukovnik Eduard Basurin.

- Na liniji fronta – počevši sa juga, od Ugljedara, pa na sever do Artjomovska (Bahmuta) – u toku je proces demilitarizacije. Uništava se ljudstvo protivnika, skladišta naoružanja i tehnike - izjavio je Basurin.

Po njegovim rečima, glavne borbe se vode u području Donjecka, u području Marinke i Avdejevke. Pored toga, borbe se vode i oko Ugljedara i njegove okoline, u području Gorlovke, Njujorka (Novgorodska), Zajceva, kao i u području Kodema, Artjomovska i Severska, prenosi Sputnjik.

Rusi tvrde: Likvidirali smo 1.200 militanata

Ukrajinska vojska, koja je po ličnom nalogu Vladimira Zelenskog pokušala da izvede ofanzivu u pravcu Nikolajeva i Krivog Roga, pretrpela je ogromne gubitke, za 24 sata je likvidirano više od 1.200 militanata, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: Printskrin/Ruptly

- U razbijanju ofanzive koja je pokrenuta po ličnom nalogu Zelenskog ukrajinska vojska je u pravcu Nikolajeva i Krivog Roga, kao i u drugim pravcima, pretrpela ogromne gubitke. Efikasnim dejstvom ruske vojske u protekla 24 sata je uništeno 48 tenkova, 46 borbenih vozila pešadije, 37 drugih borbenih oklopnih vozila, osam pikapova s mitraljezima velikog kalibra i likvidirano više od 1.200 ukrajinskih militanata - rekao je novinarima portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Prilikom odbijanja ofanzive protivnika ruska vojska je razbila odrede 128. Specijalne planinske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja je tu prebačena iz zapadne Ukrajine.

- Pet vojnika ove brigade je položilo oružje i predalo se - rekao je Konašenkov.

Ruska vojska je, takođe, likvidirala više od 100 militanata neonacističke formacije "Kraken" i stranih plaćenika u oblasti Konstantinovke u Donjeckoj Narodnoj Republici, tvrde iz Ministarstva odbrane Rusije, a prenosi Sputnjik.

Ukrajinska vojska ispalila 20 projektila na Energodar

Ukrajinska vojska granatira obalsku oblast Energodara, zabeleženo je 20 preleta projektila velikog kalibra, saopštile su gradske vlasti.

- Razlog za granatiranje je namera kijevskog rukovodstva da onemogući misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju koju predvodi Rafael Grosi - navedeno je u saopštenju.

Mediji su ranije preneli da će tim međunarodnih stručnjaka u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani boraviti od 31. avgusta do 3. septembra, a prema navodima Si-En-Ena, eksperti su danas stigli u Kijev.

Eksperti IAEA stigli u Kijev

Grupa od 14 eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja je krenula ka Zaporškoj nuklearnoj elektrani, stigla je u Kijev, preneo je Si-En-En.

Oborena BPL iznad Sevastopolja

U Sevastopolju je ponovo delovala protivvazdušna odbrana, a prema prvim informacijama, u predgrađu je oborena bespilotna letelica, rekao je gubernator Mihail Razvožajev.

Novi ukrajinski napad na Antonovski most

Denis Pušilin o tribunalu za ratne zločine

Predsednik DNR Denis Pušilin je rekao da su pripreme za međunarodni tribunal za ukrajinske ratne zločince u DNR u završnoj fazi.

Stotinu projektila palo na Novu Kahovku

Oko stotinu projektila Oružanih snaga Ukrajine u ponedeljak i utorak pogodilo je teritoriju Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti, saopštio je načelnik vojno-civilne administracije regiona Vladimir Leontjev.

Moskva o uklanjanju sovjetskih spomenika u baltičkim državama

Uklanjanje sovjetskih spomenika u baltičkim zemljama i druge rusofobske aktivnosti odraziće se na bilateralne odnose, upozorili su u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Rusija će kao odgovor preduzeti asimetrične mere.

- Nismo pristalice toga da se izjednačavamo sa onima koji su podstakli takve bahanalije i da odgovaramo njihovim varvarskim metodama. Ipak, ono što se sada događa u baltičkim državama za nas je neprihvatljivo i bez sumnje će se odraziti na bilateralne odnose sa tim zemljama koji su i bez toga na krajnje niskom nivou - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Premijer Poljske: Postoji mogućnost unutrašnje eksplozije u EU zbog Ukrajine

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki smatra da postoji mogućnost "unutrašnje eksplozije" u Evropskoj uniji zbog raskola među zemljama koje žele mir i onih koje žele "pobedu" Ukrajine.

Prema njegovim rečima, na Zapadu ima onih koji pokušavaju da ubede javnost i lidere da postoji mogućnost da se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini okonča i da se svi vrate "običnom biznisu".

- Postoji opasnost od unutrašnje eksplozije. Zbog toga je tako važno održavati dijalog, pronalaziti kompromise i zajednički imenilac - rekao je premijer u intervjuu za francuski list „Figaro“.

Aligatori u akciji

 

Hersonska oblast se nikada neće vratiti pod kontrolu Ukrajine

Hersonska oblast se nikada neće vratiti pod kontrolu Ukrajine, šta god da Kijev učini, izjavio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov, komentarišući izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da će Kijev vratiti teritorije Harkovske, Luganske, Donjecke, Zaporoške i Hersonske oblasti, Krim, kao i akvatoriju Crnog i Azovskog mora od Zmijskog ostrva do Kerčkog zaliva.

- Hersonska oblast se nikada više neće vratiti pod kontrolu nacista, šta god da oni obećavaju, šta god da čine, kakvim god silama da pokušaju da se bore protiv pravde koju mi danas imamo i dobijamo - rekao je Stremousov novinarima i naglasio da je Herson bio i ostaje ruski grad.

Ukrajinci obučavani u VB stižu na front

Ruske obaveštajne službe imaju informacije da je grupa ukrajinskog vojnog osoblja obučenog u Velikoj Britaniji stigla u oblast grada Artjomovsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, koji je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Andrej Maročko, oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

PVO odbio ukrajinski napad na Herson

Sistem protivvazdušne odbrane odbio je novi raketni napad ukrajinske vojske na Herson, saopštio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Ukrajinci granatirali DNR

Ukrajinska vojska je granatirala Petrovski rejon Donjecka i selo Jelenovka, ispalivši 10 projektila kalibra 152 milimetra, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih s ratnim zločinima Ukrajine.

Borelj: Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu

Evropska unija će nastaviti da podržava Ukrajinu, uključujući isporučivanje dodatne vojne opreme, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj pred početak neformalnog sastanka ministara odbrane zemalja Evropske unije u Pragu.

- Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu. Dostavljamo Ukrajini vojnu opremu i nastavićemo da joj isporučujemo još veću količinu vojne opreme - rekao je Borelj.

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

On je dodao da će ministri odbrane zemalja EU razgovarati o vojnoj misiji, čiji je cilj obuka ukrajinskih vojnika na visokom nivou.

- To je neformalni susret, tako da nikakve praktične odluke ne mogu biti donete. Moguća je politička saglasnost koju ćemo, nadam se, dobiti danas. Kasnije će se pojaviti detalji. Postoji procedura tokom koje se utvrđuju ciljeci i resursi  rekao je Borelj, prenosi Sputnjik.

Austrijska ministarka o obuci ukrajinskih vojnika

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner izjavila je u Pragu da ima mnogo pitanja u vezi s vojnom misijom za obuku ukrajinskih vojnika. Ona je rekla da nije jasno da li je takva misija uopšte moguća.

Gasprom smanjio isporuke francuskoj kompaniji "Enži"

Ruski "Gasprom" obavestio je francusku kompaniju "Enži" da smanjuje isporuke gasa, počevši od danas, zbog neslaganja između strana u vezi sa primenom nekih ugovora, što povećava zabrinutost u vezi sa snabdevanjem energentima u Evropi, saopštila je francuska kompanija.

- Kao što je ranije najavljeno, ''Enži'' je već obezbedio količine neophodne da ispuni obaveze prema svojim klijentima i sopstvenim potrebama, i uveo nekoliko mera za značajno smanjenje bilo kakvih direktnih finansijskih i fizičkih uticaja koji bi mogli da nastanu zbog prekida isporuke gasa od strane Gasproma - navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Rojters.

Isporuke za francusku kompaniju iz Gasproma su se značajno smanjile od početka rata u Ukrajini, ali Francuska se manje oslanja od nekih suseda na uvoz gasa iz Rusije, koji čini oko 17 odsto njene potrošnje gasa, navodi Rojters.

Stremousov: Herson je pod zaštitom ruske armije

Hersonska oblast je pod zaštitom ruske armije, postoji nekoliko linija zaštite od mogućih napada iz pravca Ukrajine, izjavio je zamenik šefa administracije tog regiona Kiril Stremousov.

- Hersonska oblast je potpuno pod zaštitom profesionalnih vojnika iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Podignuto je nekoliko zaštitnih granica. Herson i Hersonsku oblast ništa ne ugrožava - rekao je Stremousov, komentarišući saopštenja ukrajinske strane o početku kontraofanzive u južnom pravcu, piše Sputnjik.

Vlasti Energodara: Ukrajinci granatiraju NE Zaporožje

Ukrajinska vojska od jutros nastavlja da granatira teritoriju Zaporoške nuklearke projektilima velikog kalibra, dve eksplozije su zabeležene u blizini rezervoara s gorivom, saopštile su vlasti Energodara, piše Sputnjik.

Žestoke borbe u blizini Hersona?

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se navodno čuju žestoke borbe u blizini Hersona.

Zelenski poziva Ruse da se povuku

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je rusku vojsku na povlačenje pred velikom ofanzivom koju je Kijev pokrenuo u blizini grada Hersona na jugu zemlje, i poručio da će Ukrajina povratiti svoju teritoriju, dok Rusija tvrdi da ovaj protivnapad nije uspeo.

Južna komanda Ukrajine saopštila je da su njene trupe pokrenule ofanzivne akcije u nekoliko pravaca, uključujući i oblast Herson severno od poluostrva Krim, koji je Rusija prisvojila od Ukrajine 2014, prenosi Rojters.

Zelenski je, u noćnom obraćanju, obećao da će ukrajinske trupe goniti rusku vojsku „do granice“, navodi britanska agencija.

- Ako žele da prežive, vreme je da ruska vojska beži. Idtite kući, Ukrajina vraća svoje - naglasio je Zelenski.

Snimak napada balističkom raketom na aerodrom u Belgorodu

Mizincev: Iz Ukrajine izvezeno 625.000 tona hrane

Preko 625.000 tona prehrambenih proizvoda izvezeno je do sada iz Ukrajine morskim putem, izjavio je šef koordinacionog štaba za humanitarna pitanja i načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije Mihail Mizincev.

Kako je precizirao, od ukupno 625.050 tona, izvezeno je 487.463 tona kukuruza, 50.301 tona brašna, 11.000 tona soje, 13.250 tona suncokretovog ulja, 31.622 tone pšenice, 2.914 tona suncokreta i 18.500 krmne mešavine.

Printskrin

Međutim, Mizincev je skrenuo pažnju na to da u lukama Hersona, Nikolajeva, Černomorska, Očakova, Odese i Južnog i dalje je blokirano 52 inostrana broda.

Istovremeno je dodao da je od početka primene Prehrambenog sporazuma od 1. avgusta do sada iz ukrajinskih luka isplovilo 25 brodova, od kojih je 18 bilo prethodno blokirano.

U Sevastopolju aktivirane PVO snage

U Sevastopolju na jugu Krima sinoć su se aktivirale snage PVO, a prema preliminarnim informacijama, svi ciljevi su oboreni.

Prema rečima gubernatora Sevastopolja Mihaila Razvožajeva, prema još nepotvrđenim informacijama, PVO snage su se aktivirale zbog drona.

- Kao i drugi građani, čuo sam večeras kako su se aktivirale PVO snage, kao i juče. Prema preliminarnim informacijama, reč je o dronovima i svi su oboreni - kazao je on, prenosti Sputnjik.

SAD: Demilitarizovana zona oko Zaporožja najbezbednija opcija

Bela kuća je pozvala sinoć Rusiju da pristane na formiranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane u Zaporožju.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima da bi najbezbednija opcija bila kontrolisano gašenje tog postrojenja, prenosi Rojters.

On je dodao da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena podržava posetu Zaporožju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)