CENE STRUJE U NEMAČKOJ VEĆE ZA 860 ODSTO: Desetostruki porast u odnosu na prošlu godiinu

D. D. S.

26. 08. 2022. u 14:36

Referentne cene električne energije porasle su za više od 860 odsto u poslednjih godinu dana. Sada su skoro 10 puta više nego u istom periodu prošle godine.

ЦЕНЕ СТРУЈЕ У НЕМАЧКОЈ ВЕЋЕ ЗА 860 ОДСТО: Десетоструки пораст у односу на прошлу годиину

Foto: Profimedia


Prema navodima agencije "Blumberg", troškovi struje u Nemačkoj dostigli su istorijski maksimum. Nemačke referentne cene električne energije za sledeću godinu porasle su iznad 800 evra po megavat satu, prenosi agencija.
Cene su danas porasle za čak 7,6 odsto i dostigle 805,15 evra po megavat-satu na Evropskoj energetskoj berzi, što je povećanje od 39 odsto, samo ove nedelje. Troškovi gotovo svakodnevno obaraju rekorde kako se približava zimski grejni period, što je podstaknuto rastućom zabrinutosti oko isporuke ruskog prirodnog gasa preko gasovoda Severni tok 1.
Berlin je ranije zahtevao od operatera gasa da pune podzemna skladišta uz pridržavanje striktnog rasporeda, kako bi se obezbedilo da zemlja ima dovoljno goriva da izdrži zimu. U planu se navodi da skladište mora biti 85 odsto popunjeno do 1. oktobra, a 95 procenata do 1. novembra. Stručnjaci sumnjaju da je cilj dostižan. Nagli porast troškova energije podstiče inflaciju i šteti domaćinstvima i preduzećima širom Evrope. Evropske zemlje počele su da uvode drastične mere za ograničavanje korišćenja energije, od zabrane spoljašnjeg osvetljenja zgrada do snižavanja temperature grejanja u zatvorenom prostoru.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)