ZAPLENILI ZLATNE POLUGE TEŠKE 225 KILOGRAMA: U Moskvi osujetili pokušaj šverca vrednog 12,7 miliona dolara

D. D. S.

19. 08. 2022. u 12:19

MEĐUNARODNU zaveru da se preko Moskve prokrijumčari 225 kilograma zlata vrednog oko 12,7 miliona dolara osujetili su oštrooki carinski agenti, saopštila je Federalna carinska služba (FTS) Rusije. U šemu su bile uključene dve grupe od po tri putnika koji su zamenili kofere na aerodromu Vnukovo.

ЗАПЛЕНИЛИ ЗЛАТНЕ ПОЛУГЕ ТЕШКЕ 225 КИЛОГРАМА: У Москви осујетили покушај шверца вредног 12,7 милиона долара

Zlatne poluge

Grupa koja je krenula ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uhvaćena je sa više zlatnih poluga u torbama. Kako je saopštila carinska služba, tri državljana Jermenije prokrijumčarila su zlato na aerodrom u ručnom prtljagu, pošto je ova zemlja članica Evroazijske ekonomske unije, pa nisu bili predmet carinske kontrole. Kada su ušli, razmenili su kofere sa "trojkom" ruskih državljana, koji su ušli sa praznim prtljagom, na putu za Dubai, u UAE.

Carinici koji su nadgledali sigurnosne kamere na aerodromu, međutim, primetili su da tri putnika vuku kofere na točkovima uz priličan napor. Počeli su da ih prate da bi videli kako razmenjuju torbe sa drugim muškarcima i nastavljaju ka kapiji za let iz Jerevana, sada s lakoćom. Carinski inspektori su odlučili da izvrše kontrolu putnika koji su se uputili u UAE, koji su se već ukrcali na let.

Pošto su ušli u avion i proverili torbe osumnjičenih, carinici pronašli su 45 zlatnih poluga, navodi FTS u prvom izveštaju. Niko od njih se nije deklariso, niti je prošao carinski pregled. Sve su imali zakonski propisane serijske brojeve i druge identifikacione oznake.

Ruski list "Komersant" je objavio da je izvučena 71 zlatna poluga - 14 od po 12 kilogramag i 57 manjih od jednog kilograma. Tužioci su saopštili da nameravaju da grupu optuže za tri krivična dela, uključujući kriminalnu zaveru i krijumčarenje robe od strateškog značaja. Moskovski sud je trojici jermenskih državljana odredio zatvor do 11. septembra. Identifikovani su kao Artak Ajvazjan, Karen Darbinjan i Arman Harutjunjan, nezaposleni. Ruski državljani su pušteni na slobodu do suđenja pošto su potpisali izjave da neće napustiti Moskvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)