RAT U UKRAJINI: Borbe za ključnu saobraćajnicu kod Jampolja; Bitka u Donbasu smrt za VSU (VIDEO)

Novosti online

17. 08. 2022. u 06:44 >> 22:42

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini - 175. dan. Nastavljaju se žestoke borbe duž celog fronta, dugog 1.500 kilometara.

РАТ У УКРАЈИНИ: Борбе за  кључну саобраћајницу код Јампоља; Битка у Донбасу смрт за ВСУ (ВИДЕО)

Foto Tanjug/printskrin jutjub

Ponovo gađan Enaergodar i NE Zaporožje

Ukrajinska vojska je ponovo otvorila žestoku vatru na Energodar, u kojem se nalazi nuklearna elektrana Zaporožje, saopštila je gradska vojno-civilna uprava (VGA).

 

(VIDEO) Dejstvo ruske avijacije po ključnoj saobraćajnici za VSU

Ruski jurišni avioni Su-25 i helikopter Ka-52 dejstvuju po položajima Oružanih snaga Ukrajine na periferiji Jakovlevke u Harkovskoj oblasti

Kroz to naselje prolazi put između Soledara i Severska, koji još uvek kontroliše Kijev. Njime ukrajinska vojska dostavlja municiju i namirnice.

Obdaništa pretvorili u tvrđave

Ukrajinski nacionalisti opremili su uporišta u obdaništima u Artemovsku, Slavjansku i Soledaru u DNR, izjavio je u sredu general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Međuresornog koordinacionog štaba za humanitarni odgovor Ruske Federacije.

Foto printskrin telegram ria.ru

Demineri očistili 18.100 hektara

Ruski demineri (saperi) i njihove kolege iz Donbasa do sada su otkrili i deaktivirali više od 540.000 eksplozivnih objekata na teritorijama Donbasa i Ukrajine, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

Ranjen civil u Donjecku

Jedan civil u Donjecku stradao je od granatiranja ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

-Oružane formacije Ukrajine pucale su na Petrovski okrug Donjecka, muškarac je ranjen duž Romodanovske ulice, saopštio je štab na svom Telegram kanalu.

 

Ponovo napad na NE Zaporožje

Ukrajinske trupe ponovo su gađale područje NE Zaporožje. Bilo je najmanje 6 projektila, elektrana nije oštećena – saopštile su vlasti regiona.

 

Ranjen deka od 84 godine

Jedan stariji muškarac ranjen je tokom granatiranja sela Zajcevo kod Gorlovke u DNR, rekao je gradonačelnik grada Ivan Prihodko.

-Usled granatiranja gorlovskog sela Zajcevo od strane oružanih snaga Ukrajine duž ulice Arsenjeva, 1, ranjen je civil iz Gorlovke, rođen 1938. godine, napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu.

Foto. Printskrin Youtube

VSU ispalila 300 granata na osam naselja DNR

Ukrajinski vojnici su tokom današnjeg dana ispalili više od 300 artiljerijskih granata na osam naselja Donjecke Narodne Republike, navodi se u saopštenju Narodne milicije DNR.

-U toku današnjeg dana, prema informacijama SCKK DNR, neprijatelj je ispalio više od 300 granata iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača 120 mm. Vatra je ispaljena na oblasti osam naseljenih mesta republike, saopštila je Narodna milicija.

Napominje se da je u posledicama granatiranja povređeno pet civila.

Evo ko je oteo ukrajinski tenk (VIDEO)

Herojski čin mladog vojnika iz Sibira koji učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji.

- Ne možemo samo da ih uništavamo, moramo i neki da otmemo.

 

Granatirana dva grada u DNR

Ukrajinske snage granatirale su Makejevku i Gorlovku, ispalivši 11 granata kalibra 152 i 155 milimetra, saopštile su vlasti DNR.

Foto: EPA

Pripadnik Krakena o ranjavanju

Bivši militant ukrajinskog nacističkog bataljona „Kraken“ ispričao je kako su ga kolege napustile nakon ranjavanja, a ruska vojska mu pomogla.

 

Menjaju imena brodovima - ruska su

Kompanija „Ukrajinsko dunavsko brodarstvo” preimenovaće brodove, koji nose imena po ruskim gradovima i sovjetskim herojima, rekao je v.d. generalni direktor kompanije Dmitrij Moskalenko.

Granatirana Gorlovka, 6.000 ljudi bez struje

U granatiranju Gorlovke od strane ukrajinskih trupa oštećen je dalekovod, bez struje je ostalo više od 6.000 pretplatnika, rekao je gradonačelnik Ivan Prihodko.

-Centralne elektroenergetske mreže javljaju da je usled granatiranja Oružanih snaga Ukrajine 17. avgusta oko 15.00 časova (poklapa se sa moskovskim vremenom) oštećena je trafostanica 4/5 visokonaponskog voda 110 kV za snabdevanje. Trafostanica je bez struje... Bez struje je 6.030 pretplatnika, napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu.

Konkretno, potrošači iz sela Mičurin, sela Šahti po imenu N.A. Izotov, selo Stalsbit, privatni sektor sela Komarov i selo Merkur kombinata. Trenutno se izvode radovi na popravci i restauraciji.

Foto Tanjug/AP

Nastavlja se granatiranje elektrana

Oružane snage Ukrajine sprovode masovno granatiranje Energodara, saopštile su gradske vlasti.

Poslednjih nedelja Oružane snage Ukrajine redovno napadaju NE Zaporožje, koja preti nuklearnom katastrofom velikih razmera. Prema rečima Volodimira Rogova, člana Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti, pripadnici 44. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine koriste navođene rakete i granate zapadne proizvodnje.

Granatiranje je već oštetilo visokonaponsku liniju trafostanice Kahovskaja, osoblje je moralo da smanji kapacitet dva bloka.

Uništenje vatrenog mesta VSU kod Avdijevke

Jedinice savezničkih snaga nastavljaju ofanzivu na velike odbrambene centre Oružanih snaga Ukrajine u predgrađu Donjecka i redovno uništavaju neprijateljske vatrene tačke.

Jedan od njih je identifikovan i pogođen sa dve vođene protivtenkovske rakete. U trenutku udara u skloništu se nalazio najmanje jedan ukrajinski vojnik. Otkrivanje i vođenje proračuna na metu je obezbeđivao dron, koji je takođe zabeležio eksplozije.

 

Istraga napada HIMARS-om na Pervomajsk

Stambena ograda kod Pervomajska (LNR) na koju je ukrajinski raketni napad izveo američki sistem Himars. Na licu mesta su ruski istražitelji.

 

Uhapšena dva radnika NE Zaporožje

U Energodaru, Zaporoška oblast, privedena su dva ukrajinska artiljerca (izviđača koji su navodili udare po nuklearnom postrojenju), obojica su radili u nuklearnoj elektrani, saopštilo je  Ministarstvo unutrašnjih poslova regiona.

Foto Tanjug/AP

 

Zelenski ponovo smenjuje generale?

Brojni ukrajinski mediji pišu da će Vladimir Zelenski u bliskoj budućnosti zameniti Valerija Zalužnog na mestu glavnokomandujućeg, dajući mu fotelju ministra odbrane.

Novi glavnokomandujući navodno će biti sadašnji komandant kopnenih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

 

Uništena cela jedinica VSU

Artiljerci 100. brigade DNR pobegli i uništili celu jedinicu ukrajinskih militanata.

U oblasti Nevelskog, snažna i precizna artiljerijska vatra 100. brigade NM DNR primorala je militante Oružanih snaga Ukrajine da napuste svoje položaje.

Čim su nacisti napustili svoje rovove i počeli da beže, bili su slomljeni dobro usmerenom minobacačkom vatrom.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Gubici u tehnici VSU

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 267 aviona, 148 helikoptera, 1.747 bespilotnih letelica, 365 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.334 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 799 višecevnih raketnih bacača, 3.310 artiljerijskih oruđa i minobacača i 4.922 specijalna vojna vozila.

Naselja u LNR granatirana više od 1.000 puta

U LNR je zabeleženo više od hiljadu granatiranja ukrajinske vojske za šest meseci, saopštilo je u sredu predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Korišćeno sve od minobacača do HIMARS-a.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ubijeno 80 civila u LNR

U LNR je za šest meseci zbog ukrajinske agresije poginulo 80 civila, a povređeno 253, saopštilo je u sredu predstavništvo Luganske Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

 

Ukrajinci ispalili 389 granata na civile

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 389 granata i raketa iz višecevnih raketnih sistema „Grad“ kalibra 122mm, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštio je portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

Gađana su područja 10 naselja DNR. U granatiranju su poginula dva civila, 12 je ranjeno. Oštećeno je 30 stambenih objekata i pet objekata civilne infrastrukture.
 

VSU će izgubiti borbenu sposobnost

Tokom operacije oslobođenja Donbasa, ukrajinska vojska će izgubiti 40 odsto svoje borbene sposobnosti, ocenio je ruski ratni reporter Andrej Rudenko.

Ukrajinski vojnici dobijaju informacije na terenu od stranih obaveštajaca,Foto AP

Admiral Skokolov komanduje Ruskom crnomorskom flotom

Za novog komandanta Ruske crnomorsker flota sa sedištem na Krimu imenovan je Viktor Sokolov, izvestila je danas agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvore, a prenosi Rojters.

Ovo imenovanje usledilo je posle eksplozija u ruskim vojnim bazama na Krimu prošle nedelje i juče, navodi britanska agencija.

 

Oštećeno 9 solitera i 70 kuća na Krimu

Detonacija municije u Džankojskom okrugu na Krimu oštećeno je devet stambenih zgrada i oko 70 privatnih kuća, uglavnom prozora i krovova - Ministarstvo za vanredne situacije

 

Više od 50 odsto ljudstva 66. UKR brigade pobeglo

Više od polovine ljudstva bataljona 66. mehanizovane brigade ukrajinske vojske pobeglo je sa svojih borbenih položaja u blizini Marjinke u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

 - U oblasti Marjinke u Donjeckoj Narodnoj Republici, preko polovine ljudstva trećeg bataljona 66. mehanizovane brigade ukrajinske vojske napustilo je svoje borbene položaje i područje borbenih dejstava zbog velikih gubitaka i nedostatka municije - rekao je Konašenkov, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, preko trećine Ukrajinaca mobilisanih u 10. brdsku jurišnu brigadu ukrajinske vojske dezertiralo je, bežeći u nepoznatom pravcu.

 - Brigada ima manje od 50 odsto ljudstva zbog velikih gubitaka - tvrdi Konašenkov.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Rusi razbili međunarodnu terorističku ćeliju na Krimu 

Koordiniranim naporima operativaca FSB-a razbijena je tajna ćelija terorističke organizacije, koju je činilo šest ruskih državljana, navela je pres služba FSB, preneo je TAS S.

Utvrđeno je da su, uz koordinaciju emisara Hizb ut-Tahrira lociranih u Ukrajini, regrutovani muslimanski građani Rusije u njihove redove na tajnim sastancima, saopštio je FSB.

Ukrajinska vojska gađala Pervomajsk „Himarsom“

Ukrajinske snage gađale su Pervomajsk sistemima „Himars“, koje su dobile od SAD.

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene, među njima i trogodišnje dete, saopštili su u LNR.

Foto: Jutjub/U.S. MILITARY CENTRAL

Šolc želi direktan kontakt sa Putinom

 - Direktni kontakti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom su veoma važni - izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Foto: Profimedia

Ukrajinci granatirali Pantelejmonovku i Donjeck 

Kijevski region Donjecka  je granatiran granatama „NATO“ u 08.00, Pantelejmonovka je ispaljena projektilom kalibra 152 mm u 07.50.

Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO. Takođe u Ukrajini je razvijena i proizvedena samohodna artiljerija na točkovima „Bogdan“ za takav kalibar u jednom primerku. Sjedinjene Države su prethodno isporučile Ukrajini dalekometne haubice M-777 kalibra 155 mm, ukrajinske trupe su ih već koristile za granatiranje gradova, uključujući Donjeck, što je rezultiralo smrtnim slučajevima civila.

Foto: Tanjug

Ruska vojska se suočava sa snagama kolektivnog zapada

Borbeni potencijal ukrajinske vojske je uništen, sada se ruska vojska suočava sa snagama kolektivnog Zapada, koje su rasporedile svoje uporište u Ukrajini, rekao je za RIA Novosti poslanik Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje, na čelu sa SAD, nastoje da održe unipolarni svet u kome bi mogle da diktiraju i nameću svoje uslove svima.

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini.

 Prema rečima predsednika Vladimira Putina, krajnji cilj je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost same Rusije.

Ruske snage su već u potpunosti oslobodile Lugansku Narodnu Republiku i velike delove Donjecka, uključujući Volnovahu, Mariupolj i Svjatogorsk.

Zaporoška oblast: UN da osudi napade na nuklearku

Ujedinjene nacije ignorišu granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane, umesto da osude postupke ukrajinskih neonacista, izjavio je član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

 - Rukovodstvo UN faktički ne reaguje na naše apele i pozive, ne osuđujući granatiranja nuklearne elektrane od strane ukrajinskih neonacista. Ako nastave da ignorišu činjenice granatiranja nuklearne elektrane od strane ukrajinskih snaga i ne pokušavaju da ih nekako urazume, onda je vreme da se takva struktura preimenuje u "Organizaciju određenih nacija", pošto su danas UN postale platforma za promovisanje geopolitičkih interesa isključivo Anglosaksonaca. Baš kao kod Orvela gde su svi jednaki, ali neki su jednakiji - rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo UN ne čuje i ne vidi ostatak sveta, uzimajući u obzir samo stav zapadnih zemalja. 

 - Sve to pokreće pitanja i dovodi u sumnju nepristrasnost rukovodstva ove strukture. Stiče se utisak da ih istorija Lige naroda ničemu nije naučila - naglasio je Rogov.

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO: Reporter Novosti iz Donbasa na prvoj liniji fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest