MNOGE ZEMLJE SU NA IVICI RATA: Sekretar Saveta bezbednosti Belorusije okrivio širenje NATO-a za situaciju u Evropi

Novosti online

16. 08. 2022. u 16:20

NATO gradi svoj vojni potencijal u istočnoj Evropi i to je počeo da radi mnogo pre sukoba u Ukrajini, ignorišući konstruktivne signale Rusije što je dovelo do nestabilnosti na "Starom kontinentu", izjavio je u utorak sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič.

МНОГЕ ЗЕМЉЕ СУ НА ИВИЦИ РАТА: Секретар Савета безбедности Белорусије окривио ширење НАТО-а за ситуацију у Европи

Foto: AP/Sara Spirković

- NATO gradi svoj vojni potencijal u istočnoj Evropi i počeo je to da radi mnogo pre sukoba u Ukrajini, ignorišući konstruktivne signale Rusije. Mnoge zemlje čak deluju protiv sopstvenih interesa, sistematski ruše postojeću arhitekturu globalne i regionalne bezbednosti i zapravo balansiraju na ivici rata, što, naravno, koči pokretanje mirovnog procesa - izjavio je Volfovič.


Na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, Volfovič je dodao da destruktivna uloga NATO-a u ovim procesima je očigledna jer je alijansa znatno povećala prisustvo na svojim istočnim bokovima.

- Rusija je odavno upozoravala da širenje NATO-a može da ugrozi bezbednost u Evropi. Izgradnje njihovih vojnih potencijala šteti zemljama regiona, a pogotovo je neprihvatljivo širenja alijanse na postsovjetski prostor - kaže sekretar Saveta bezbednosti Belorusije.

On se potom osvrnuo i na zahteve Finske i Švedske za pridruživanje pomenutom vojnom savezu.

- Uz to, alijansa nastavlja da vodi politiku otvorenih vrata. Odluke Finske i Švedske će dodatno uticati na pogoršanje bezbednosti u regionu. Očigledno je to neosnovana politička odluka - zaključio je Volfovič.

BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" na liniji fronta u Donbasu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)