DESETINE MRTVIH U STAMPEDU POSLE POŽARA: Tragedija u Koptskoj crkvi Abo Sefein (Sveti Merkurije) u gradiću Giza nedaleko od Kaira

N. S.

14. 08. 2022. u 22:56

NAJMANjE 41 osoba je nastradala, a 45 je povređeno u požaru u koptskoj hrišćanskoj crkvi u egipatskom mestu Giza, koje se nalazi na zapadnoj obali Nila, oko 15 kilometara jugozapadno od Kaira i deo je šireg gradskog oboda.

ДЕСЕТИНЕ МРТВИХ У СТАМПЕДУ ПОСЛЕ ПОЖАРА: Трагедија у Коптској цркви Або Сефеин (Свети Меркурије) у градићу Гиза недалеко од Каира

Foto AP

Do požara je došlo najverovatnije zbog neispravnih instalacija, kada se oko 5.000 vernika okupilo na misi u Crkvi Abo Sefein (Sveti Merkurije), nakon čega je nastao stampedo. Policijski izveštaji ukazuju da je vatra krenula sa drugog sprata, najverovatnije iz klima-uređaja.

Jedan od sveštenika iz susedne crkve je izjavio da je došlo do kratkog spoja na instalacijama jer je prethodno nestalo struje pa je uključen generator. Kada se struja vratila, došlo je do preopterećenja instalacija. Varničenje, koje se pojavilo, izazvalo je požar.

Prema prvim izveštajima, među poginulima ima i dece.

- Vernici su se okupljali na trećem i četvrtom spratu, a onda se iznenada pojavio dim koji je dolazio sa drugog sprata. Ovi sa viših spratova su požurili u panici da siđu niz stepenice i počeli da padaju jedni preko drugih - rekao je jedan od svedoka, koji je izbegao smrt jer se nalazio u prizemlju pa je zajedno sa svojom ćerkom uspeo da izađe pre nego je gomila krenula ka izlazu.

- Onda se čuo prasak i ugledali smo plamen koji izbija kroz prozor.

Vatrogasci su sa četiri vozila gasili vatrenu stihiju, ali plamen se širio brzo jer je unutrašnjost crkve od drveta.

Foto AP

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi se oglasio putem "Tvitera".

- Izražavam iskreno saučešće porodicama nevinih žrtava koje su došle da budu sa svojim Gospodom u jednoj od njegovih bogomolja - napisao je Sisi.

Egipatski predsednik je rekao i da prati sve što se dešava sa ovim tragičnim incidentom i da zahteva od svih da deluju što pre ne bi li se ublažile posledice tragedije.

Ovo je jedna od najvećih tragedija izazvanih požarom u poslednjih nekoliko godina u Egiptu.

Foto AP

NAJVEĆA HRIŠĆANSKA GRUPA

KOPTI čine najveću hrišćansku grupu na Bliskom istoku i ima ih oko 10 miliona među 103 miliona stanovnika Egipta. Ova manjina je bila meta napada islamista, naročito nakon što je Sisi na vlasti zamenio Mohameda Morsija 2013. godine, kada su napadane i spaljivane njihove kuće, škole i crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a