RAT U UKRAJINI: Ruska vojska probila front u području Ugljedara; Specijalci "Ahmat" zauzeli strateški važan položaj kod Severska

Novosti online

14. 08. 2022. u 05:40 >> 01:10

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini - 172. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска војска пробила фронт у подручју Угљедара; Специјалци Ахмат заузели стратешки важан положај код Северска

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/AP Photo/Efrem Lukatsky/Profimedia/Ilustracija

Kadirov: Specijalci "Ahmat" zauzeli strateški važan položaj kod Severska 

Ramzan Kadirov je saopštio da su specijalci "Ahmat" zauzeli strateški važan položaj kod Severska u DNR.

Ruska vojska probila front u području Ugljedara

Ruska vojska je probila odbranu ukrajinske vojske i ozbiljno napreduje u području Ugljedara.

- Oružane snage Ukrajine imaju ozbiljne gubitke u tehnici i ljudstvu. U ovom delu fronta u poslednjih meseci do danas nije bilo ozbiljnog napretka - saopštio je zamenik ministra informisanja Donjecke Narodne Republike Danil Bezsonov.

Rusi napreduju u pravcu Bahmuta


Ruska vojska nastavlja da napreduje u području Artjomovska (Bahmuta): selo Veršina je zauzeto, dok je u toku čišćenje Zejceva. U proteklih nekoliko nedelja u ovom području su vođene žestoke borbe. Posle Zejceva, ruska vojska će ući u Artjomsk sa juga.
 
 
 


Ruska Severna flota vežba zaštitu ostrva na Arktiku

 

Odred ratnih brodova Severne flote stigao je na Zemlju Aleksandre, ostrvo u okviru arhipelaga Zemlja Franje Josifa, gde će izvesti vežbe organizovanja odbrane ostrvske zone na Arktiku, saopštila je pres-služba Severne flote.

 

Šolc: Nemačka će nastaviti da pomaže Ukrajini

 
 

Lider Nemačke je izjavio da bi projekat bio ambiciozniji od Maršalovog plana iz 1947. koji je sponzorisan od strane SAD-a i koji je usvojen za obnovu Evrope posle Drugog svetskog rata, koji je koštao procenjenih 13 milijardi dolara (150 milijardi dolara u današnjoj vrednosti) u programima ekonomskog oporavka.

Na pitanje kada bi projekat obnove Ukrajine mogao da počne, Šolc je rekao da je pitanje uspostavljanja mira isključivo na njenom narodu i vladi.

- Samo ukrajinski predsednik, vlada, parlament i ukrajinski narod mogu da kažu koja odluka je ispravna - rekao je Šolc, dodajući da "prisilni mir neće funkcionisati, zbog čega će Nemačka nastaviti da pruža finansijsku i vojnu pomoć Kijevu“.

 


Ukrajinci granatirali most Antonovski 

 
 


Natalija Humenjuk, šef Koordinacionog pres centra Ujedinjene odbrane "Jug" potvrdila je noćne udare Oružanih snaga Ukrajine na Antonovskom mostu. Prema njenim rečima, sledeći napad na Antonivski most izveden je da bi se "konačno obezbedio njegov status" kao neprohodnog.
 
 


U potpunosti oslobođeno naselje u Harkovu

Ofanzivnim dejstvima Oružanih snaga Rusije potpuno je oslobođeno naselje Udi u Harkovskoj oblasti, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Jutjub/SpacePRedator

Ukrajinske trupe izvele su masivan raketni napad na Herson
 

Ukrajinske trupe izvele su masivan raketni napad na Herson i predgrađa, aktivirao se sistem PVO, rečeno je RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti.

Foto: Printskrin

Uništeno pet ukrajinskih oklopnih transportera i šest specijalnih vozila

U prethodna 24 časa u ofanzivnim dejstvima jedinica Narodne milicije LNR ubijeno je do 40 pripadnika ukrajinskih snaga, tvrdi visoki zvaničnik.

 

Uništeno je i pet ukrajinskih oklopnih transportera i šest specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko, preneo je Sputnjik.

On je naveo da njihove inženjerske jedinice nastavljaju da deminiraju teritoriju LNR.

Neophodan hitan prekid granatiranja Zaporožja


Zaporožje, najveća nuklearka u Evropi, nalazi se u gradu Energodar i pod kontrolom je ruskih snaga.

TAS S navodi da je Kijev izveo nekoliko napada prethodnih dana na oblast nuklearke koristeći dronove, tešku artiljeriju i višecevne raketne bacače, a u većini slučajeva, napade su odbili ruski PVO sistemi.

Ipak, deo infrastrukture je pogođen, uključujući i skladište za nuklearni otpad, dodaje ruska agencija.

Elektrana Zaporožje / Foto AP

Tekst potpisa

U napadu ukrajinskih snaga na DNR petoro mrtvih,15 ranjeno

Pet osoba na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) je poginulo, a 15 ranjeno u granatiranju ukrajinskih snaga, saopštio je danas Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju te oblasti.

Zamenik komandant narodne milicije DNR, Eduard Basurin, saopštio je da su ukrajinske snage granatirale devet naselja, prenela je agencija TAS S.

U tim napadima oštećeno je 26 stambenih objekata, naveo je on.

Foto RIA

Ukrajinske trupe ispalile su 15 granata na Donjeck i Makijevku

Ukrajinske trupe ispalile su jutros 15 granata kalibra 152 mm na Donjeck i Makijevku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC) .

Šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je novi deo dobrovoljaca otišao u zonu specijalne vojne operacije

 - Još jedan kontingent dobrovoljaca otputovao je danas u zonu specijalne vojne operacije u Donbasu sa međunarodnog aerodroma u Groznom koji nosi ime Heroja Rusije Ahmat-Hadži Kadirova - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, dobrovoljci su dobro obučeni zahvaljujući instruktorima sa ruskog Univerziteta specijalnih snaga. Poželeo im je mnogo sreće i pobedom što brži povratak u domovinu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

BONUS VIDEO:

Reporter Novosti na pozicijama ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna