„VIŠE SPECIJALACA NEGO AMBASADORA“: Naučnici izračunali - SAD izvele na stotine vojnih intervencija

Novosti onlajn

14. 08. 2022. u 00:31

SJEDINjENE Američke Države izvele su 392 vojne intervencije od Američke revolucije 1776. do 2019. godine, pokazuje nova naučna studija.

„ВИШЕ СПЕЦИЈАЛАЦА НЕГО АМБАСАДОРА“: Научници израчунали - САД извеле на стотине војних интервенција

Foto: Profimedia/Ilustracija

Trenutno SAD imaju više specijalnih snaga u stranim zemljama nego što imaju ambasadora, rekla je Monika Dafi Toft, koautor studije i profesor na Tafts univerzitetu.

Autori su u svom istraživanju, objavljenom u časopisu „Journal of Conflict Resolution“, koristili više od 200 varijabli i izračunali da se broj američkih intervencija povećava, budući da se polovina dogodila od 1950. godine, a četvrtina po završetku Hladnog rata 1991. godine.

- Kumulativni uticaj onog što smo otkrili je iznenađujući. Nismo očekivali ni da su kvantitet ni kvalitet američkih intervencija toliki - rekla je za „Midl ist aj“ Sidita Kuši sa Bridžvoter stejt univerziteta, koautor studije.

Od 2000. godine, SAD su bile uključene u 30 intervencija nivoa četiri (korišćenje sile) ili nivoa pet (rat), navode autori.

- Posthladnoratovsko doba donelo je manje konflikata u kojima bi SAD mogle da brane svoje vitalne interese, ali se američke intervencije nastavljaju u velikom broju. Taj militaristički obrazac opstaje i tokom vremena relativnog mira i direktnih pretnji za bezbednost SAD - navode autori.

Analiza uključuje različite vrste intervencija, od ratova, preko operacija protiv pobunjeničkih grupa, prikrivenih operacija, raspoređivanja trupa kako bi se demonstrirala sila ili pretnja... Studija je pokazala da je u protekla dva i po veka 34 odsto američkih intervencija bilo u Latinskoj Americi i na Karibima, 23 odsto u Istočnoj Aziji i Pacifiku, 14 na Bliskom istoku ili Severnoj Africi i 13 odsto u Evropi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Reporter Novosti na pozicijama ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a