VREME OPASNOG LICEMERJA: Mađarska se energetski obezbedila, dok se Evropa suočava sa krizom

Tanjug

13. 08. 2022. u 20:45

GASPROM je započeo isporuku dodatnih količina gasa Mađarskoj, više nego što je predviđeno dugoročnim ugovorom između dve zemlje, objavio je danas na svom FB profilu državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Tamaš Menčer.

ВРЕМЕ ОПАСНОГ ЛИЦЕМЕРЈА: Мађарска се енергетски обезбедила, док се Европа суочава са кризом

Foto TASS

Menčer je podsetio da je vlada u Budimpešti ranije odlučila da nabavi dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa kako bi se Mađarska energetski obezbedila dok se Evropa suočava sa krizom energenata izazvanom ratom u Ukrajini i sankcijma Rusiji, prenosi agencija MTI.

Razgovori koje je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ranije obavio sa svojim domaćinima u Moskva otvorili su put za sporazum na osnovu kojeg je Gasprom počeo da isporučuje dodatne količine gasa, objasnio je Menčer.

U prvoj fazi, Gasprom će do kraja avgusta isporučivati svakodnevno dodatnih 2,6 miliona kubnih metara gasa kroz gasovod Turski tok, rekao je mađarski zvaničnik i dodao da su u toku razgovori o dinamici isporuka gasa za semptembar.

Menčer je napomenuo da je popunjenost mađarskih skladišta gasa 32 odsto ukupnih kapaciteta, dok je prosek u Evropskoj uniji ispod 20 odsto.

BONUS VIDEO:

Reporter Novosti na pozicijama ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili