AMERIKA ZABRINUTA ZA STRANE PLAĆENIKE: DNR pokreće optužnicu protiv Hrvata, Britanca i Šveđanina

Novosti online

13. 08. 2022. u 09:25

VLASTI Sjedinjenih Američkih Država zabrinute su da bi Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike (DNR) mogao da podigne optužnicu protiv jednog hrvatskog, tri britanska i jednog švedskog državljanina, napisao je američki državni sekretar Entoni Blinken na "Tviteru" u petak.

АМЕРИКА ЗАБРИНУТА ЗА СТРАНЕ ПЛАЋЕНИКЕ: ДНР покреће оптужницу против Хрвата, Британца и Швеђанина

Foto: Stefani Reynolds/Pool Photo via AP

Prema ruskim izvorima, oni su bili pripadnici nacionalističkog bataljona Azov ili drugih "paravojnih" formacija.


- Zabrinuti smo zbog izveštaja o optužbama protiv britanskih, švedskih i hrvatskih državljana od strane nelegitimnih vlasti u istočnoj Ukrajini. Rusija i njeni punomoćnici imaju obavezu da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući prava i zaštitu koja se daje ratnim zarobljenicima - napisao je Blinken.


Vrhovni sud DNR razmatra krivični postupak protiv Matijasa Gustavsona iz Švedske, Vjekoslava Prebega iz Hrvatske i trojice britanskih državljana: Džona Hardinga, Dilana Hilija i Endrua Hila.

Sud DNR je 9. juna osudio dvojicu britanskih državljana, Šona Pinera i Ejdena Aslina, kao i Marokanca Brahima Saduna na smrtnu kaznu jer su se borili u ukrajinskoj vojsci kao plaćenici.

Slične optužbe po članu 430 Krivičnog zakonika DNR (Najamničke aktivnosti) podignute su protiv državljana Ujedinjenog Kraljevstva Dilana Hilija i Endrua Hila. Britanci su odbili da sarađuju sa istragom i svedoče u slučaju, a švedski državljanin, koji je zarobljen u čeličani Azovstal, negirao je optužbe da je učestvovao u borbenim dejstvima kao plaćenik u sastavu ukrajinskih oružanih formacija u DNR.

BONUS VIDEO: Dejstvo ruske artiljerije
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (26)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba