RAT U UKRAJINI: Planiran napad na Energodar; Vode se žestoke borbe

Novosti online

13. 08. 2022. u 07:17 >> 00:55

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 171. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Планиран напад на Енергодар; Воде се жестоке борбе

Foto: Tanjug/AP Photo, File

Planiran napad na Energodar

Predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da su Kijevske vlasti pažljivo planirale napad na Energodar.

Podsetimo, ukrajinske snage su ranije danas gađale Energodar, Zaporošku nuklearnu elektranu kao i termoelektranu. Na to područje je ispaljeno devet artiljerijskih projektila.

Makron stavio potpis

Predsednik Francuske Emanuel Makron potpisao je protokole o članstvu Finske i Švedske u NATO, javlja agencija AFP pozivajući se na Jelisejsku palatu.

Eksplozija u Novoj Kahovki

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci navodne snažne eksplozije u Novoj Kahovki.

Zvaničnih informacija o uzrocima i potencijalnim žrtvama još uvek nema.

Eksplozija u blizini fabrike aviona u oblasti Herson

U blizini fabrike aviona Sokol u Novoj Kahovki, u oblasti Herson, danas je prijavljena jaka eksplozija, a na lice mesta su upućene ekipe Hitne pomoći, saopštila je danas vojno-civilna okružna uprava.

 - Eksplozija je prijavljena u centru mikrookruga pogona avio-kombinata Sokol gde ima civila. To je najgušće naseljeno područje grada - rekao je predstavnik uprave, prenosi TAS S.

Za sada nema izveštaja o poginulima ili povređenima, ali ranije danas na konferenciji za novinare zamenik direktora hidroelektrane Kahovka Arsenij Zelenski upozorio je da ukrajinska granatiranja brane ove hidroelektrane mogu da izazovu nuklearnu katastrofu u Nuklearnoj elektrani (NE) Zaporožje.

 - Ako bude problema sa branom hidroelektrane Kahovka, biće velikih problema i u nuklearki Zaporožje i moguća je nuklearna katastrofa - rekao je Zelenski.

Foto. Printskrin Youtube

Nastavljaju se žestoke borbe 

Ukrajinske snage minirale mostove u Dnjepropetrovskoj oblasti i postavili vatrene položaje u stambenim zgradama u Harkovu i Nikolajevu.

Ukrajinska vojna komanda saopštila je danas da su u selu Piski u Donjeckom regionu nastavljene žestoke borbe.

Prema navodima ukrajinskog Generalštaba na Fejsbuku, ruske snage pokušavaju da probiju odbranu ukrajinskih trupa u pravcima Oleksandropolja, Krasnohorivke, Avdijevke, Marijenke i Piskog, preneo je Rojters.

Ranije danas Interfaks je, citirajući rusko Ministarstvo odbrane, javio da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad selom Piski.

Ukupan presek stanja od početka specijalne vojne operacije

Ruske oružane snage su ukupno uništile 267 ukrajinskih borbenih aviona, 148 helikoptera, 1.736 bespilotnih letelica, 365 raketnih sistema zemlja-vazduh, 4.297 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 798 višecevnih raketnih bacača, 3.295 artiljerijskih topova. i 4.858 specijalnih vojnih motornih vozila od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.


Uništen još jedan HIMARS



Ruske snage uništile su raketni bacač HIMARS i skladište municije u svojoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, izvestio je u subotu portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.
 


Nuklearka Zaporožje ponovo granatirana

Ukrajinske snage ponovo gađaju Energodar i nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.


- Energodar i nuklearka su ponovo mete granatiranja ukrajinskih snaga. Prema rečima očevidaca, u gradu se opet čuju eksplozije - napisao je na "Telegramu" visoki lokalni zvaničnik Vladimir Rogov.

"Besmislen otpor Zelenskog"

Za Ameriku bi bilo najbolje rešenje da primoraju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da pregovara sa Rusijom kako bi izbegli poraz, rekao je u subotu za "TASS" direktor severnoameričkog odeljenja ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Darčijev.

 

- Da bi se izbegao ponižavajući poraz kao što je nedavno bio slučaj u Avganistanu, za Vašington bi bilo najbolje rešenje da primora Zelenskog da zaustavi besmisleni otpor i vrati se za pregovarački sto pre nego što bude prekasno - naglasio je Darčijev.

Podoljak: "Pregovori sa Rusijom će značiti da smo izgubili"

Mirovni pregovori sa Rusijom značiće stvarni gubitak Ukrajine, Evrope i demokratskih vrednosti, rekao je Mihail Podoljak, šef kabineta Vladimira Zelenskog.

Tako je prokomentarisao reči britanskog stručnjaka za Ukrajinu Timotija Eša da bi mirovni pregovori između Moskve i Kijeva mogli da se nastave ove jeseni.

 

- Današnji pregovori sa Ruskom Federacijom će značiti samo jedno: da je Rusija pobedila. Ovo je zabeležen poraz Ukrajine, zabeležen poraz Evrope, demokratske vrednosti kao takve - rekao je Podoljak, a prenosi Komersant.

Konašenkov: Poginulo 170 ukrajinskih vojnika

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Vazdušne snage Rusije izvele su precizne udare na mesto razmeštanja 10. brdske jurišne brigade ukrajinske vojske, pri čemu je stradalo skoro 200 pripadnika, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Preciznim udarima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na mesto privremenog razmeštanja 10. brdske jurišne brigade u oblasti naselja Perejezdnoje u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) eliminisano je do 170 nacionalista i 12 komada vojne opreme - rekao je Konašenkov, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, ruske snage uništile su raketni bacač HIMARS i skladište municije u području Kramatorsk u DNR.

Ruske snage su ubile i preko 70 i ranile više od 300 ukrajinskih militanata na železničkoj stanici Gavrilovka u oblasti Harkov, kazao je Konašenkov.

Posle napada, saobraćaj na toj železničkoj deonici potpuno je blokiran, dodao je on.


Bivša kongresmenka otkrila šta je pravi cilj Bajdenove strategije oko Ukrajine

Pravi cilj eskalacije ukrajinske krize od strane Vašingtona ne bi trebalo tražiti u okvirima demokratije, već u težnji da se u Rusiji dogodi državni prevrat, izjavila je bivša američka kongresmenka Tulsi Habard.

Kako je rekla, Bajden svim silama nastoji da situaciju u Rusiji dovede do usijanja, između ostalog i putem proksi ratova budući da ekonomski pritisci za sada ne daju rezultata.

- Uprkos svim tim krokodilskim suzama, demokratama nikad nije bilo do morala. Nikad nisu marili ni za narod u Ukrajini, ni za demokratiju. Cilj je da u Rusiji dođe do smene režima, a da bi se to postiglo, potrebno je naduvati konflikt kako bi se ojačao NATO i kako bi se podmirili apetiti vojnih korporacija - kazala je Habard.

Foto: AP Photo/Evan Vuči

Rusija: Amerika treba da natera Zelenskog da se vrati za pregovarački sto

Vašington bi trebalo da natera ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se vrati za pregovarački sto kako bi izbegao ponižavajući poraz, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Darčijev. Kako je rekao, to bi bila jedna od „boljih“ odluka američke administracije.

- Bilo bi veoma pametno kada bi Vašington naterao Zelenskog da obustavi taj suludi otpor i da se vrati za pregovarački sto dok još nije kasno i kako bi se izbegao ponižavajući poraz, kao što se to nedavno dogodilo u Avganistanu“, rekao je on.

Rusija će zauzeti još veću teritoriju, ako Zapad ne prestane da snabdeva Ukrajinu

Isporuke zapadnog oružja dugog dometa kijevskom režimu samo će proširiti teritorijalne ciljeve ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je u subotu za "TASS" direktor odeljenja za Severnu Ameriku ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Darčijev.

- Što se tiče veze između masovnih isporuka zapadnog naoružanja Kijevu i tempa napredovanja specijalne vojne operacije, to je sve lepo objasnio Sergej Lavrov. Politika pojačavanja Ukrajine oružjem većeg dometa samo će dovesti do toga da se teritorijalni ciljevi specijalne operacije pomaknu još dalje - istakao je Darčijev.


Još dva broda sa kukuruzom isplovila iz ukrajinskih luka

Dva broda sa ukrajinskim kukuruzom isplovila su iz luke Černomorsk u okviru Prehrambenog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

 Reč je o brodu „Fulmars“ koji plovi pod zastavom Barbadosa i prevozi 12.000 tona kukurza u Iskenderun, i o brodu „Toe“ koji plovi pod zastavom Maršalovih ostrva i prevozi 3.000 tona suncokretovog semena u turski Tekirdag.

Troje civila poginulo u napadima ukrajinske vojske

Troje civila poginulo u napadima ukrajinske vojske.

 Ukrajinske snage su tokom noći granatirale Kubiševsku i Kijevsku četvrt Donjecka i tom prilikom stradalo je troje civila, saopštio je Zajedničkicentar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ispaljeno je sedam granata kalibra 155 milimetara.

Ukrajinci ostaju bez „Himarsa“?

Ukrajina rizikuje da za nekoliko meseci ostane bez raketa i višecevnih lansera „Himars“, izjavio je američki pukovnik u ostavci Mark Kančian.

Kako je objasnio, Amerikanci će u jednom trenutku biti prinuđeni da obustave isporuke tih sistema jer će se zalihe istrošiti.

- Tri do četiri meseca je veoma hrabra procena, ali nije ni bezumna. Videćemo kojom brzinom će ih oni istrošiti - kazao je Kančian.

Vlasti SAD zabrinute o mogućoj optužnici protiv pripadnika Azova


Američki državni sekretar Entoni Blinken kaže da su vlasti Sjedinjenid Država zabrinute da bi Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike (DNR) mogao da podigne optužnicu protiv jednog hrvatskog, tri britanska i jednog švedskog državljanina.
 


Zelenski ponovo zatražio ukidanje šengenskih viza za Ruse

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponovo je apelova na zemlje članice Evropske unije da uskrate vize državljanima Rusije, navodeći da taj blok ne treba da postane "supermarket u koji može da uđe svako ko to želi".

Zelenski je rekao da se njegov zahtev ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć, jer "rizikuju slobodu ili život protiveći se politici ruskog predsednika Vladimira Putina".

- Moraju da postoje garancije da ruske ubice ili saučesnici terorističke države ne koriste šengenske vize - objasnio je Zelenski u noćnom obraćanju, prenosi Rojters.

Dodao je da ne sme da bude uništena suštinska ideja Evrope - zajedničke evropske vrednosti.

- Zato Evropa ne sme da postane supermarket gde nije bitno ko ulazi i gde je najvažnije da ljudi samo plate za robu - poručio je Zelenski.

Vladimir Zelenski, Foto AP

Ustenko: Novi zajam od MMF uverio bi kreditore Ukrajine

Obezbeđivanje novog zajma od pet milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoglo bi uveravanju ostalih kreditora Ukrajine da je makroekonomska situacija u ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je Oleg Ustenko, glavni ekonomski savetnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Sveže finansiranje iz MMF-a za oko 18 meseci moglo bi da posluži kao sidro za veći paket od 15 do 20 milijardi dolara koji bi pomogao Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu izazvanu napadom Rusije, rekao je Ustenko za Rojters.

On je kazao da su ukrajinski zvaničnici u kontaktu sa MMF-om u vezi sa potencijalnim zahtevom, dodajući da bi cilj trebalo da bude da se krene napred što je pre moguće.

"Ne želim da se borim protiv Rusije"

- Odbio sam razmenu. Neću ići u Ukrajinu. Zato što ne želim da se borim protiv Rusije, protiv Donbasa, protiv ukrajinskog naroda.

Porodica zarobljenog vojnika 56. motorizovane brigade sada je bezbedna na teritoriji Ruske Federacije, pa on ne planira da se vraća u domovinu.

Zatvorenik je ispričao i kako je bio razočaran u komandu koja je lagala ukrajinsku vojsku da će Mariupolj uskoro biti oslobođen i da samo treba da čekaju pojačanje:

- "Dolazi pomoć - to je sve za sada" govorili su nam, ali malo ljudi je verovalo u to, jer je situacija pokazivala drugačije.

Video snimak Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

 

"Nije zabeleženo granatiranje LNR"

Tokom proteklog dana nije zabeleženo granatiranje od strane ukrajinskih trupa naselja Luganske Narodne Republike, rekao je Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR.

- U protekla 24 sata, 12. avgusta 2022. godine, predstavništvo LPR-a u JCCC (Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre) nije zabeležilo granatiranje naselja - napisao je Maročko na svom Telegram kanalu.

Rusko MSP: Ukrajinci namerno granatiraju NE Zaporožje

Ukrajinska vojska namerno granatira energetsku infrastrukturu nuklearke Zaporožje, ovi udari mogu dovesti do katastrofalnih posledica, izjavio je zamenik direktora odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Igor Višnjevecki.

- Postoji grubo kršenje principa fizičke nuklearne bezbednosti. I umesto da se o tome direktno govori, uključuje se politička dezinformacija - citira RIA Novosti ruskog diplomatu.

 
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega