FBI U VILI TRAMPA TRAŽIO "ATOME": Bivši lider SAD podržao objavljivanje naloga za pretres svog imanja

D. SAVIĆ

13. 08. 2022. u 06:30

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp poručio je da se neće protiviti objavljivanju naloga kojim je agentima FBI omogućeno da pretresu njegovu kuću u Mar-a-Lagu.

ФБИ У ВИЛИ ТРАМПА ТРАЖИО АТОМЕ: Бивши лидер САД подржао објављивање налога за претрес свог имања

Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

U trenutku kada je američki prestonički dnevnik "Vašington post" objavio da je razlog tog pretresa bila navodno potraga za dokumentima koji se odnose na nuklearno oružje, Tramp je izjavio da čak ohrabruje "trenutno objavljivanje" naloga. Nagoveštavajući tako, posredno, da ništa ne krije, Tramp, koji je najavio kandidaturu za predsednika 2024. godine, ipak je ponovio je da je akcija federalnih agenata bila nepotrebna i politički motivisana.

- Ne samo da se neću protiviti objavljivanju dokumenata koji se odnose na neameričku, neopravdanu i nepotrebnu raciju i provalu u moj dom u Palm Biču, Florida, Mar-a-Lago, već idem korak dalje tako što ću ohrabrivati njihovo hitno izdavanje - naveo je Tramp.

Američko ministarstvo pravde uputilo je, inače neuobičajen zahtev sudu na Floridi da otpečati nalog. Ako on bude odobren, to bi značilo da su dokumenti koje su agenti FBI ranije izneli u bar deset kutija dostupni javnosti.

Foto: Tanjug/AP Photo

To bi moglo da potvrdi razlog pretresa Trampovog doma na Floridi, što ministarstvo pravde još nije javno saopštilo. Veruje se da je potraga FBI povezana sa istragom o tome da li je bivši predsednik uklonio poverljive zapise i osetljiv materijal iz Bele kuće. Nedavno se ispostavilo da je Tramp, navodno, cepao dokumenta i pokušavao da ih baci u toalet tokom predsedničkog mandata, kršeći Zakon o predsedničkoj evidenciji.

Dnevnik "Vašington post", u međuvremenu, pozivajući se na anonimne izvore, tvrdi da su dokumenti koji se odnose na nuklearno oružje bili među predmetima koje su agenti FBI tražili u Mar-a-Lagu. Izvori nisu rekli novinarima da li se radi o američkom ili oružju neke druge države. Nije poznato ni kakvu vrstu informacije je FBI tražio, kao ni da li su takva dokumenta pronađena u vili.

Tramp je potragu za "atomima", međutim, već prokomentarisao poređenjem sa "ruskom obmanom", aludirajući na ranije istrage koje su ga povezivale sa moskovskim agentima. Istovremeno, Trampovi advokati spekulisali su da je pretres, u stvari, bio način da se bivšem predsedniku "podmetnu" dokazi. Tramp se buni i što njegovim advokatima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju raciji agenata FBI.

- Pitanje nuklearnog oružja je prevara, baš kao što je Rusija, Rusija, Rusija bila prevara, dva opoziva su bila prevara, Milerova istraga je bila prevara i još mnogo toga. Umešani isti ljigavi ljudi - ljutito je komentarisao Tramp.

- Zašto FBI nije dozvolio inspekciju područja u Mar-a-Lagu uz prisustvo našeg advokata, ili drugih. Naterao ih je da čekaju napolju na vrućini, nije im dozvolio da se približe.

Ranije je državni tužilac Merik Garland saopštio da je lično odobrio nalog za pretres Trampovog imanja, a bivši predsednik je izjavio i da njegovi advokati i pravni zastupnici "u potpunosti sarađuju" posle njegovog poteza.

Garland je naveo da su federalni agenti pretražili imanje bivšeg predsednika na Floridi kako bi ispitali da li je nezakonito uklonio zapise iz Bele kuće dok je odlazio sa funkcije 2021. godine. Garland je rekao da je lično odobrio odluku o pretresu Trampove kuće i da je Ministarstvo pravde zatražilo od suda da otpečati nalog za pretres koji je podnet u okviru istrage zbog "značajnog javnog interesa".

REPUBLIKANCI POD PRITISKOM

Republikanci, koji su u zamahu da preuzmu kontrolu nad Kongresom na novembarskim izborima, tvrde da je ovo ispolitizovan potez koji je trebalo da osramoti bivšeg predsednika zbog pitanja koje bi inače bilo nisko prioritetno.

Mnogi republikanci na Kapitol hilu i saveznici bivšeg predsednika biće pod velikim pritiskom da objasne zašto bi dokumenti o nuklearnim sposobnostima SAD ili neke druge zemlje mogli da se čuvaju u Mar-a-Lagu pod bilo kojim prihvatljivim okolnostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju