"SVEMIRSKI RATOVI": Amerika zabrinuta zbog lansiranja ruskog satelita

Novosti online

12. 08. 2022. u 16:27

PENTAGON se protivi ruskom lansiranju špijunskog satelita za koji se veruje da pažljivo prati jedan od njihovih američkih satelita u istoj orbiti.

СВЕМИРСКИ РАТОВИ: Америка забринута због лансирања руског сателита

Foto: Printscreen

Ruski "Kosmos 2558", lansiran je 1. avgusta i izgleda da je postavljen u istu orbitu kao i tajni američki izviđački satelit koji je lansiran 2. februara.


Prema holandskom satelitskom stručnjaku i tragaču, Marku Langbruku, Kosmos 2558 se 4. avgusta našao na rastojanju od samo 75 kilometara udaljeno od američkog "USA 326".

Novinari američkog "NBC Njuza", imali su priliku da se nađu unutar svemirske komande SAD, gde vojska prati svaku raketu širom sveta.

Međutim, američki komandujući generali zabrinuti su zbog novog špijunskog satelita koji je Rusija nedavno pustila u orbitu.

- To je zaista neodgovorno ponašanje - rekao je general Džejms H. Dikinson, komandant svemirske komande SAD (USSPEJSKOM).

"SPEJSKOM" je borbena komanda Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država, odgovorna za vojne operacije u svemiru, posebno za sve operacije iznad 100 kilometara nadmorske visine.

Misija i mogućnosti američkog satelita "USA 326" nisu poznati, ali se veruje da je sposoban da prikuplja obaveštajne podatke u slikama, a navodno je Kosmos 2558 takozvani "satelit inspektor" sposoban za manevrisanje u blizini drugih svemirskih letelica.

BONUS VIDEO: Dejstvo ruske artiljerije
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)