RUSI NAPRAVILI "LOVCA TENKOVA": Prevazilazi vodene barijere i istovremeno puca

Novosti onlajn

12. 08. 2022. u 14:24

U RUSIJI su završena državna ispitivanja modernizovanog samohodnog protivtenkovskog tenka 2S25 kalibra 125 milimetara, saopštio je prvi zamenik državne korporacije „Rosteh“ Vladimir Artjakov uoči međunarodnog vojno-tehničkog foruma „Armija“ i najavio novi vojni egzoskelet.

РУСИ НАПРАВИЛИ ЛОВЦА ТЕНКОВА: Превазилази водене баријере и истовремено пуца

Foto: EPA

Modernizovani protivtenkovski tenk 2S25 je oklopno gusenično amfibijsko vozilo sa moćnim artiljerijsko-raketnim kompleksom. Kako je pojasnio prvi zamenik kompanije „Rosteh“, ovo višefunkcionalno vozilo može da bez prethodne pripreme prevaziđe vodene barijere i istovremeno da puca. Osim toga, vozilo može da radi i na planinskom terenu i u tropskoj klimi, kao i u močvarnom području.

Artjakov smatra da po vatrenoj moći 2S25 nije ništa lošiji od tenkova tipa T-80, T-90, a po pokretljivosti na kopnu i vodi je na nivou amfibijskog borbenog vozila BMP-4M i BMP-3. On zaključuje da mu nema ravnog ni u Rusiji ni u svetu.

Samohodni top može da se desantuje iz vazduha sa posadom i domet mu je 500 kilometara bez punjenja gorivom. Namenjen je prvenstveno za jedinice Vazdušno-desantnih snaga.

„Rosteh“: Uskoro predstavljanje prototipa ergonomskog egzoskeleta

Vladimir Artjakov je istakao da državna ruska korporacija „Rosteh“ priprema i prototip univerzalnog egzoskeleta (kostura) koji će se koristiti u vojsci, a čiji će oklop pokrivati celo telo.

- Ove godine ćemo prikazati prototip ergonomskog kombinovanog egzoskeleta. On će značajno povećati efikasnost vojnika, smanjiti troškove energije i poboljšati preciznost prilikom pucanja iz automatskog oružja. Konstrukcija se bazira na laganim i izdržljivim delovima od kompozitnih materijala, od kojih se sklapa egzoskelet - torzo, karlica, noge, stopala, ruke i vrat - rekao je on.

Artjakov je naveo da se takvi delovi mogu integrisati direktno u opremu vojnika i objediniti u jedan sistem. Na primer, integrisani modul „torzo“ se može ugraditi u element opreme „pancir“. Na ovaj način se pojednostavljuje sistem pričvršćivanja modula okvira na telo vojnika, udobnije je i dobija se veća ergonomija.

Eksperimentalni uzorci pasivnih i aktivnih mehanizama su već napravljeni i oni mogu da blokiraju zglobove egzoskeletnog kompleksa. Kako je zaključio Artjakov to je neophodno kako bi se dugo držao teret do 20 kilograma u rukama ili do 60 kilograma na okviru egzoskeleta. Ovakvi blokatori omogućavaju da se drži oružje u ruci do osam sati, dok čovek bez ove opreme to ne može da izdrži.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili