AMERIKA UBLAŽILA VEĆINU KOVID MERA: Ukinuta i socijalna distanca

Tanjug

12. 08. 2022. u 12:38

AMERIČKI Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ublažili su korona mere, ukidajući obavezu držanja rastojanja kao i preporuku građanima u vezi sa izolacijom u slučaju bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

АМЕРИКА УБЛАЖИЛА ВЕЋИНУ КОВИД МЕРА: Укинута и социјална дистанца

Foto: EPA

Američka zdravstvena agencija je takođe saopštila da više nije obavezno ni držanje najmanje dva metra rastojanja od drugih.

CDC je objasnio da se se na ove promene odlučio zbog činjenice da je više od dve i po godine od početka pandemije, skoro cela populacija SAD stekla određeni nivo imuniteta, bilo vakcinacijom ili od infekcije.

Pojedine mere su zadržane, pa se tako podstiče testiranje za ljude sa simptomima i njihovi bliski kontakti, , prenosi Si-En-En.

Takođe se kaže da osobe koje imaju pozitivan test treba da ostanu kod kuće najmanje pet dana i da nose masku u kontaktima sa drugima ukupno 10 dana.

Preporuka da se nose maske u zatvorenom prostoru važi i dalje u oko pola zemlje, gde se smatra da postoji visok procenat prenošenja u zajednici.

- Ova pandemija je trenutno u znatno drugačijoj fazi nego u poslednje dve godine - rekla je autorka novih smernica Greta Maseti iz CDC-a, prenosi CNN.

Preporuke CDC-a odnose se na sve građane SAD, ali bi promene mogle da budu posebno važne za škole, koje tokom ovog meseca započinju nastavu u mnogim delovima zemlje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna