LOŠA RAČUNICA KIJEVA I ZAPADA: Rat u Ukrajini još zbližio narode, ništa od raspada Rusije i 17 novih država

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

12. 08. 2022. u 07:00

PROGNOZA rukovodstva u Kijevu i njihovih mentora na Zapadu da će rat u Ukrajini podeliti Rusiju i da će mali narodi biti protiv odlaska na front pokazala se sasvim pogrešnom.

ЛОША РАЧУНИЦА КИЈЕВА И ЗАПАДА: Рат у Украјини још зближио народе, ништа од распада Русије и 17 нових држава

Foto Tanjug/AP

Sledeći primer Čečenije i drugih naroda na Kavkazu širom Rusije su počeli da se formiraju dobrovoljački bataljoni i njih je više od 40. Primera radi u Jakutiji se dobrovoljački odred naziva Botur i u njemu su ljudi različitih profesija. U Čuvašiji je formiran odred Atal, dok je u Permskom kraju formirana motorizovana jedinica Parma i tenkovski bataljon Molot. U Nižnjem Novgorodu se takođe formira dobrovoljački tenkovski bataljon. Stanovnici Amurske oblasti su formirali dobrovoljački motorizovani bataljon Amurski u kome je oko 500 ljudi.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je 9.000 vojnika iz Čečenije spremno za odlazak na teritoriju Ukrajine, a još 10.000 je u rezervi i čekaju poziv. Specijalci iz Čečenije su odlično obučeni i u prvim redovima su u sastavu ruskih jedinica koje ratuju u Ukrajini. Njihovoj motivaciji dodatno doprinosi podatak da se na strani Ukrajine bore oni Čečeni koji su pobegli sa Kavkaza i bili su protivnici sadašnjih vlasti.

A kako bi Amerika i njeni saveznici hteli da se raspadne Rusija, govorilo se na brifingu pod nazivom "Dekolonizacija Rusije" koji je organizovala Komisija za bezbednost i saradnju sa Evropm pri vladi SAD koju još zovu "Helsinška komisija SAD". Organizatori tog skupa, koji je održan 23. juna u SAD, otvoreno govore da bi Rusija trebalo da se raspadne zbog moralnih i strateških razloga. Po njima, Rusija bi trebalo da se rastoči na 17 delova tako što bi "narodne republike" postale države.

NACIONALNOSTI

PREMA najnovijim podacima u Rusiji živi 145.478.097 stanovnika. Od toga je 81 odsto Rusa, Tatara je 3,9 odsto, Ukrajinaca 1,4 odsto, Baškira 1,1 odsto, Čuvaša i Čečena je po jedan odsto, a Jermena 0,9 odsto.

Rusija bi po njima bila smanjena, a Komi, Jakutija, Burjatija, Ural, Altajski kraj, Tuva, Severni Kavkaz, Tatarstan, Baškirija, Čuvašija Kalmikija... sve do Dalekoistočne Republike, bi postale nezavisne države.

Ideja o raspadu Rusije nije nova i o njoj su govorili davno savetnici američkog predsednika Vudra Vilsona. Doduše tada se pričalo kako Rusiju treba podeliti na četiri dela. Američke i britanske obaveštajne službe su videle mogućnost raspada Rusije rasplamsavanjem separatizma u Rusiji na nacionalnoj osnovi.

Posle Prvog svetskog rata Amerikanci su napravili i kartu granica Rusije koju su pokazali na Pariskoj mirovnoj konferenciji. I tada se pričalo kako je treba razdeliti na samostalne ekonomske jedinice. Ta tema je postala ponovo aktuelna posle raspada SSSR-a.Veliki zagovornik deljenja Rusije bio je američki profesor i veliki rusofil poljskog porekla Zbignjev Bžežinski. Kasnije su 2007. razni američki instituti perfidno dokazivali kako je tobože zbog niskih temperatura proizvodnja u Sibiru nerentabilna i da su troškovi života u sibirskim gradovima previsoki. Po njima bi se stanovništvo Sibira trebalo iseliti. A 2011. Irkutski državni univerzitet je organizovao seminar čija je poruka bila da će se Sibir jednog dana odvojiti od Rusije.

Oni koji šire priču kako bi trebalo napraviti dekolonizaciju Rusije zaboravljaju da su Rusi takođe većinsko stanovništvo i na Dalekom istoku i Sibiru, pa njima nije u interesu bilo kakav separatizam. Već sama priča o dekolonizaciji je zapravo širenje laži kako je SSSR stvorio svoje kolonije šireći granice, a sada bi tim narodima trebalo dati punu slobodu. Nije nikakva tajna da su oni koji maštaju o raspadu Rusije računali na to da će se protiv slanja vojnika u Ukrajinu pobuniti pre svega muslimani. Međutim, pokazalo se suprotno. Prvi je podršku rukovodstvu Rusije dao muftija Čečenije Salah Mežijev 28. februara koji je kazao da se čečenski vojnici koji ratuju u Donbasu nalaze "na putu Alaha".

Foto: AP

Patrijarh Kiril i Talgat Tadžudin

Vrhovni muftija Rusije Talgat Tadžudin javno je pozvao da se specijalna operacija dovede do kraja. U jednom su rukovodstva raznih konfesija u Rusiji jedinstveni - ovo je rat zapada protiv Rusije koji želi da joj nametnu svoj način življenja. Muslimani i pravoslavni sveštenici kao i vernici su za očuvanje tradicionalne porodice i protive se jednopolnim brakovima.

Kad je krajem marta u ruskom parlamentu održan okrugli sto Svetske tradicionalne religije protiv ideologije nacizma i fašizma u 21 veku, ton u diskusiji su davali upravo predstavnici muslimanskog duhovenstva. Kasnije su i u Vladikavkazu u Severnoj Osetiji rukovodioci muslimanskih zajednica u republikama gde žive muslimani dali punu podršku Putinu i sprovođenju specijalne operacije u Ukrajini. Nije tajna da je manji broj muftija bio protiv ratne operacije, ali i u drugim konfesijama nije bilo stoprocentne saglasnosti. Oni su govorili da se mole za mir. Protiv rata u Ukrajini bio je i jedan broj pravoslavnih sveštenika kao i jevrejskih. Glavni rabin Rusije Ben Lazar je nastojao da sačuva neutralnost nudeći da bude posrednik u rešavanju konflikta u Ukrajini.

MOLITVA TADžUDINA TOKOM PRAZNOVANjA BAJRAMA

Za vreme praznovanja nedavnog Bajrama vrhovni muftija Rusije Talgat Tadžudin se molio za živote vojnika ruske vojske koji se bore protiv nacizma. On je rekao da se dobro zna da iza ukrajinskih nacionalista i neofašista stoji SAD i NATO. Muftija je tada rekao da je iz Baškirije u Donbas otišao bataljon dobrovoljaca, a ubrzo će ići i drugi bataljon.

Sasvim je jasno da će Zapad i dalje nastojati da potpomaže one koji šire separatističke ideje ali sve dok se brzo razvijaju i grade republike gde su muslimani većina, nema opasnosti da dobiju na svoju stranu veliki broj pristalica. Danas muslimani u Rusiji mnogo bolje žive nego u bilo kojoj bivšoj sovjetskoj republici u Centralnoj Aziji.

Sva sociološka istraživanja pokazuju da je Putin ubedio svoj narod da je rat bio neminovan jer su se ukrajinske jedinice pripremale za napad, a na to su ih stalno huškali Vašington i London.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije