KINEZI PROGOVORILI O BUDUĆNOSTI TAJVANA: Objavljen dokument nakon završetka velikih vojnih manevara

D. D. S.

11. 08. 2022. u 09:10

KINESKA vojska je, posle skoro nedelju dana, uspešno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali će sprovoditi redovne patrole i nastaviti da izvodi vojnu obuku kako bi postigla borbenu gotovost.

КИНЕЗИ ПРОГОВОРИЛИ О БУДУЋНОСТИ ТАЈВАНА: Објављен документ након завршетка великих војних маневара

NADZOR Kineski vojnik u Tajvanskom moreuzu, Foto AP

Kina, koja je započela masovne manevre posle posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, juče je objavila Belu knjigu pod naslovom "Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri" uz poruku da su mirno ujedinjenje i princip "jedna zemlja - dva sistema" osnovni za rešavanje tajvanskog pitanja.

- Radićemo sa najvećom iskrenošću i uložićemo sve napore da postignemo mirno ujedinjenje. Ali nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere, da se zaštitimo od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti. To ni na koji način ne cilja na naše sunarodnike na Tajvanu. Upotreba sile bi bila poslednje sredstvo - kaže se u Beloj knjizi.

Naglašava se da je Rezolucija 2758 Generalne skupštine UN politički dokument koji obuhvata princip jedne Kine. Prema ovom dokumentu, postupci vlasti Demokratske progresivne stranke u Tajpeju doveli su do napetosti u odnosima "dve obale Tajvanskog moreuza", ugrožavanja mira i stabilnosti i podrivanja prosperiteta i ograničavanja prostora za mirno ujedinjenje. Saopšteno je i da su "spoljne snage podsticale provokativne akcije separatističkih snaga".

Istovremeno, kineska ambasada u Londonu osudila je britansku "neodgovornu retoriku", pošto je ministarka spoljnih poslova Liz Tras pozvala na razgovor ambasadora Kine u Velikoj Britaniji Dženg Zeguanga, zbog akcija Pekinga prema Tajvanu: "Nijedna strana država, uključujući Veliku Britaniju, nema pravo da se meša u unutrašnju politiku Kine", zaključuje se u saopštenju kineske ambasade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024