ŠIRENJEM NATO STE SATERALI RUSIJU U ĆOŠAK: Kineski diplomata otkrio šta je krajnji cilj Zapada

Novosti online

10. 08. 2022. u 21:23

KINA je danas nazvala Sjedinjene Američke Države "glavnim pokretačem" ukrajinske krize, optužujući Vašington da je širenjem NATO saterao Rusiju u ćošak.

ШИРЕЊЕМ НАТО СТЕ САТЕРАЛИ РУСИЈУ У ЋОШАК: Кинески дипломата открио шта је крајњи циљ Запада

Foto: Profimedia/Ilustracija

Žang Hanhui, kineski ambasador u Moskvi, u razgovoru za agenciju TASS optužio je SAD da je stalnim širenjem NATO saterao Rusiju u ćošak i istovremeno pomagao proevropske snage u Ukrajini nauštrb onih odanih Moskvi.

- Kao začetnik, glavni huškač i pokretač ukrajinske krize, Vašington ne samo da je Rusiji nametnuo sankcije bez presedana već i dalje nastavlja da snabdeva Ukrajinu oružjem i vojnom opremom - rekao je Zhang.

"Krajnji cilj je dugotrajnim ratom i najstrožim sankcijama iscrpiti i slomiti Rusiju", dodao je ambasador.

Žang je takođe istakao da su kinesko-ruski odnosi "ušli u najbolje razdoblje u istoriji, s najvišim nivoom međusobnog poverenja i interakcije i najvećim strateškim značajem".

Ruski predsednik Vladimir Putin se u februaru u Pekingu sastao s predsednikom Si Đinpingom, kada su pozdravili "strateško partnerstvo koje ne poznaje granice".

Putin je osudio nedavnu posetu predsednice američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu i rekao da američki predsednik taktikama koje koristi u Ukrajini i Tajvanu želi da "oživi hladnoratovski mentalitet, i da zauzda Kinu i Rusiju te da izazove veliko suparništvo među silama i sukob".

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: UPOZORAVAJUĆI MANEVRI - Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije