RUSIJA UPOZORILA UKRAJINU: Zaustavite granatiranje, stvarate katastrofu!

Novosti online

10. 08. 2022. u 17:25

UKRAJINSKA strana mora odmah da zaustavi granatiranje nuklearke Zaporožje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri IAEA Mihail Uljanov.

РУСИЈА УПОЗОРИЛА УКРАЈИНУ: Зауставите гранатирање, стварате катастрофу!

Foto: Printskrin/Twitter/ Russian Arms Control Delegation in Vienna

Uljanov je izrazio nadu da će IAEA ispuniti svoju misiju. On je napomenuo da misija mora da se pripremi kako treba, a takođe je neophodno i da prođe što brže.

- Bezbednosna pitanja će igrati veoma ozbiljnu ulogu - dodao je Uljanov za televiziju "Rusija 24".On je istakao da stav zapadnih zemalja o situaciji oko Zaporoške nuklearne  elektrane nije normalan.

- Oni zauzimaju nenormalan stav, jer su rizici veoma veliki i, naravno, oni bi, koristeći svoj uticaj na Kijev, mogli i trebalo bi da pozovu ukrajinsku stranu na red, da je pozovu da prestane sa granatiranjem. Sutra će imati takvu priliku, ali nismo uvereni da će takve reči biti izgovorene - rekao je Uljanov.

Prema njegovim rečima, izjavama kakve su one koje su dale zemlje G7 Zapad podstiče Kijev, koji se oseća nekažnjivim, na dalje napade.

- Uzgred, Zaporoška NE ​​je pod kontrolom ukrajinskog osoblja. Ruska strana se ne meša u rad ovog osoblja - primetio je Uljanov.

Ruski diplomata je naveo da zaposleni u Zaporoškoj nuklearki redovno preko telefona dobijaju pretnje od kijevskih vlasti da će biti "kažnjeni kao kolaboracionisti, kao ljudi koji sarađuju sa okupatorima".

On je napomenuo da će poseta misije IAEA omogućiti njenim saradnicima da vide kako rade ukrajinski radnici i da se uvere da ukrajinske državljane koji su ostali da rade na stanici nakon što je ona prešla pod kontrolu Rusije niko ne uznemirava.

Uljanov je naglasio i da su izjave ukrajinskih vlasti da je Rusija minirala elektranu lažne.

- Postoji još jedan fejk. Oni su objavili da su Rusi navodno minirali Zaporošku nuklearku i, u slučaju da je potrebno, digli bi je u vazduh, stvarajući, zapravo, katastrofu koja bi pogodila i Rusiju. Naravno, sve je to besmislica. Značajan deo zapadnih medija i javnosti na društvenim mrežama to doživljava kao istinu - objasnio je Uljanov.

On je dodao da je direktor IAEA Rafael Grosi odlučio da prekine odmor i planira da učestvuje na sastanku Saveta bezbednosti UN koji je sazvala Rusija o Zaporoškoj elektrani.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu.

Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonske jedinice stanice.

Prilikom približavanja energetskim blokovima, raketa je izbacila fragmentacionu municiju. U pogođenom području našlo se suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i punkt automatizovane kontrole radijacione situacije. Udarni elementi oštetili su zgrade uprave i teritoriju skladišta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili