EKSPLOZIJE NA KRIMU: Tanka crvena linija između Putina i Zelenskog

Novosti online

10. 08. 2022. u 14:58

DAN nakon serije eksplozija koje su potresle rusku vazduhoplovnu avio bazu Saki na poluostrvu Krim i u kojima je jedna osoba poginula a više povređeno, svi se pitaju isto - kako je do ovoga došlo.

ЕКСПЛОЗИЈЕ НА КРИМУ: Танка црвена линија између Путина и Зеленског

Foto: Google maps/Jutjub/Baige News

Udar na Krim svojevrsna je crvena linija u ratu Ukrajine i Rusije i retorici Vladimira Putina. 

Ukrajinci, prenosi portal Drive Warzone, tvrde da je reč o njihovom vojnom uspehu i da on nema veze sa pomoći sa Zapada. Reč je, kažu, o oružju domaće proizvodnje, ali nisu naveli kojem. Slično je pisao i Njujork tajms pozivajući se na neimenovane izvore.

Da bi pogodili mete na Krimu, potrebni su im sistemi sa dometom između 200 i 300 kilometara.

Bivši savetnik u ukrajinskoj vladi Viktor Andrusiv ranije je pominjao postojanje takvog oružje ne precizirajući o kakvom je oružju tačno reč. Andrusiv, koji je otišao s položaja prošlog meseca bez objašnjenja, poznat je po tome da je pozivao da se raketama dugog dometa gađa most preko moreuza Kerč koji povezuje Krim sa ruskim kopnom.

Stručnjaci kažu da je napad na krimsku bazu mogao biti izveden i avionom ili dronom, a moguće je i da su rakete kraćeg dometa bile tajno ispaljene sa samog Krima - sabotaža ili, kako što sad tvrde Rusi, obična nezgoda u bazi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije u noćašnjem obraćanju javnosti direktno pominjao eksplozije ali je poručio da se Ukrajina nikada neće odreći Krima.

Najmanje 12 eksplozija potreslo je kompleks kod Novofedorivke kraj grada Sakija, gde je, kako se veruje, smeštena 43. vazguhoplobvna četa ruske vojske.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su eksplozije izazvane slučajnim požarom u bazi i da šteta nije velika. 

(Kurir)

BONUS VIDEO:

BORBENA AKTIVNOST "URAGANA": Snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)