NASTAVLJA SE "RAT" POLJSKE I BRISELA: Rastu tenzije, iz Varšave prete odmazdom

Tanjug

09. 08. 2022. u 20:26

PORTPAROL Evropske komisije Arijana Podesta izjavila je danas da Poljska još nije učinila dovoljno da osigura demokratski princip nezavisnog pravosuđa.

НАСТАВЉА СЕ РАТ ПОЉСКЕ И БРИСЕЛА: Расту тензије, из Варшаве прете одмаздом

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Tenzije između Poljske i izvršne vlasti Evropske unije pojačane su ove nedelje nakon što su lideri poljske konzervativne vladajuće stranke optužili Brisel da nije ispunio svoje obaveze prema Varšavi i zapretili odmazdom, prenosi AP.

Navodi se da je Evropska komisija blokirala Poljskoj milijarde evra za oporavak od pandemije, tvrdeći da vlada u Varšavi narušava demokratske norme.

EU je posebno zabrinuta zbog reorganizacije nacionalnog sudskog sistema poljske vlade i disciplinskog kažnjavanja sudija.

Lider vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski izjavio je da je nepravedno da Evropska komisija blokira novac tokom rata u Ukrajini u vreme kada Poljska prihvata najviše ukrajinskih izbeglica.

Podsećamo, juče je poljska ministarka za klimu i životnu sredinu Ana Moskva rekla da Evropska komisija neće moći da natera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa

- Energetska bezbednost je isključiva nadležnost svake držve i nikada nećemo pristati da je ustupimo Evropskoj uniji. Niko nas ne može naterati da regulišemo potrošnju gasa ili uvedemo druge restriktivne mere. Mi ne želimo da donosimo odluke o ograničenjima u drugim državama-  rekla je Moskva, prenosi Raša tudej.

NJeni komentari odnose se na plan EU da zemlje članice smanje potrošnju gasa u celom bloku za 15 posto, kako bi se popunila skladišta gasa uoči zime, zbog mogućeg prekida isporuka ruskog gasa.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: DEJSTVO RUSKE ARTILJERIJE - Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

POBEDIO SAMURAJA U DVOBOJU: Crnogorskom oficiru u ruskoj vojsci japanski komandant nije bio ravan