OTKRIVAMO PUTINOVO TAJNO ORUŽJE: Rusija najopasnije adute čuva za kasnije i ne koristi ih u Ukrajini (VIDEO)

K.L.S.

09. 08. 2022. u 06:53 >> 06:54

UPRKOS najširem spektru sredstava koje ruska vojska koristi u Specijalnoj operaciji u Ukrajini, Rusija svoje naoružanje koje je tehnički najnaprednije i najsavremenije i dalje ne koristi u operaciji. Eksperti, a posebno Amerikanci iz 19. FortiFive, naprimer, su zbunjeni.

ОТКРИВАМО ПУТИНОВО ТАЈНО ОРУЖЈЕ: Русија најопасније адуте чува за касније и не користи их у Украјини (ВИДЕО)

Foto: AP7/Sara Spirković

Već neko vreme, javnosti je poznato da su Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije prvi put koristile novi avio-izviđački kompleks u Ukrajini. 

Izgrađen je na bazi frontalnog bombardera Su-34. 

Mašina može sa velikom preciznošću da odredi koordinate i druge parametre neprijateljskih ciljeva, posebno pozicije PVO i ukrajinskih radara. 

Rusi su mali deo svog najnovijeg naoružanja testirali upravo u Ukrajini, počevši od vazdušno-desantnih borbenih vozila BMD-4M sa topom 2A70 kalibra 100 mm i završavajući sa MiG-31 sa hipersoničnim sistemom Kinžal, koji je razneo ne samo protivnuklearni bunker Oružanih snaga Ukrajine zajedno sa rezervama Točka-U, nego i samopouzdanje komande Oružanih snaga Ukrajine i NATO-a. Ruski višenamenski lovci pete generacije Su-57 koji učestvuju i u pojedinačnim naletima i kao borbene jedinice, pokazali su svoju efikasnost.

Prilikom rešavanja zadataka uništavanja protivvazdušne odbrane neprijatelja, „sušare“ čine jedinstvenu informacionu mrežu. Izdato je saopštenje i o upotrebi najnovije ruske lake bespilotne letelice iz kompleksa Lastočka.

Koje oružje Rusija još nije upotrebila u Ukrajini

Uprkos najširem spektru sredstava koje ruska vojska koristi u Severnom vojnom okrugu, razne vrste naoružanja se i dalje ne koriste. Eksperti, a posebno Amerikanci iz 19. FortiFive, naprimer, zbunjeni su zašto Rusi još uvek nisu izbacili jedan od svojih glavnih aduta - tenk T-14 Armata.

T-14 je mogao brzo da pokrije velike teritorije zahvaljujući motoru od 1500 konjskih snaga i velikom rezervoaru goriva. Takođe je mogao da neutrališe ukrajinsku pešadiju iz daleka, koristeći nove projektile i sistem za upravljanje vatrom. Oni su testirani u Siriji kako bi uzeli u obzir sve nijanse u borbenim uslovima, a upotreba tenkova ove generacije bi izgledala logično.

Međutim, za ovo postoji objašnjenje. U Ukrajini ruska armija koristi klasični sistem kopnenih snaga sa novim taktičkim manevrima koji onemogućavaju Oružanim snagama Ukrajine da predvide sledeći korak. Testiranje T-14 u ovoj konfiguraciji još nema smisla, a nove šeme za korišćenje opreme su i dalje u izradi.

Do sada na teritoriji Ukrajine nisu korišćene šok verzije robota Uran.

Što se tiče nekih vrsta oružja, ne zna se pouzdano da li se koriste. 

Naprimer, strateška krstareća raketa vazduh-zemlja Kh-101 sa smanjenom tehnologijom radarskog potpisa. Može da ga koristi dalekometna avijacija, ali podaci o upotrebi u Ukrajini još nisu dostupni, iako Tu-22M3 i Tu-160 nastavljaju da dežuraju „u borbi“.

Rusija takođe u svom arsenalu ima sisteme za elektronsko ratovanje „Palantin-K“ i „Krasuha“, koji bi omogućili efikasnije obračunavanje sa neprijateljskim bespilotnim letelicama, ali podataka o njihovoj upotrebi u Ukrajini praktično nema. 

Ne zaboravite da Rusija i dalje koristi mirnodopsku grupaciju, a ne punopravnu mobilisanu vojsku. Za većinu tipova modernog naoružanja ne postoje odgovarajući zadaci. U svetlu činjenice da ruska armija štiti mirnu infrastrukturu Ukrajine, efekat novih proizvoda ruskog odbrambenog kompleksa mogao bi biti prevelik i destruktivan. Ali to ne znači da smrtonosne novine neće biti lansirane u slučaju „H“ vremena, ako Kijev ili njegovi zapadni partneri pređu crvenu liniju koju je Rusija odavno označila.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta