KUCNUO JE ČAS ZA PREGOVORE: Posle sukoba, Izraelci zadovoljni primirjem sa Palestinskim islamskim džihadom

D. D. S.

09. 08. 2022. u 06:58

IZRAEL je ponovo otvorio granične prelaze u Pojasu Gaze, posle prekida vatre sa ekstremističkom grupom Palestinski islamski džihad (PIDž), uz posredovanje Egipta, čime je okončan najozbiljniji sukob sa Palestincima u više od godinu dana.

КУЦНУО ЈЕ ЧАС ЗА ПРЕГОВОРЕ: После сукоба, Израелци задовољни примирјем са Палестинским исламским џихадом

Gaza, Foto AP

Više od 50 ljudi, uključujući bar 15 dece, ali i pripadnika palestinskih ekstremista, poginulo je tokom 56 sati sukoba, koji je počeo kada je u izraelskom napadu dronom likvidiran visoko rangirani komandant Palestinskog islamskog džihada.

Izrael je saopštio da je njegova akcija bila preventivni udar, izveden da bi se osujetio napad koji je planirala ova grupa koju podržava Iran. Dnevni "Tajms of Izrael" navodi da je Izrael pretpostavljao od početka da se palestinski Hamas neće priključiti borbama i da će sukoba biti samo sa Islamskim džihadom. Visoki izraelski zvaničnici kažu da sada postoje mogućnosti za dalje dogovore sa Hamasom i Islamskim džihadom, pošto je postignuto primirje.

- Potpuno su svesni da je sada prilika koja se ne sme propustiti. Jedna od prilika je da se vrate izraelski zarobljenici i tela izraelskih vojnika koje drži Hamas. Dobili smo signale od Hamasa prethodnih nedelja. Želimo da idemo napred, ne samo da ostvarimo prekid vatre sa Islamskim džihadom - kažu izraelski zvaničnici.

U poslednjem talasu sukoba ranjeno je više stotina ljudi i uništeno je nekoliko kuća u Pojasu Gaze. Palestinski ekstremisti ispalili su više od 1.000 raketa na Izrael, što je primoralo Izraelce sa juga zemlje i u velikim gradovima, uključujući Tel Aviv, da odu u skloništa.

Na konferenciji za novinare lider Islamskog džihada Ziad al Nakala je poručio: "Ovo je pobeda". Ali, Izrael vidi degradaciju njihovih operativnih sposobnosti.

- Nema sumnje da je Islamskom džihadu zadat ozbiljan udarac i biće im potrebno vreme da se oporave. Nismo uništili Islamski džihad niti nam je to bio cilj - rekao je jedan izraelski vojni zvaničnik, ukazujući na pogibiju dvojice visoko rangiranih palestinskih komandanata.

Ministar unutrašnje bezbednosti Izraela Omer Barlev je izjavio da sporazum o prekidu vatre sa Palestinskim islamskim džihadom ne uključuje sporazum o oslobađanju dvojice visokoprofilisanih pripadnika te organizacije koji su u izraelskom pritvoru.

- Izrael nije pristao ni na šta, mi smo negativno odgovorili na njihove zahteve - rekao je Barlev za javni servis Kan.

Savet bezbednosti UN juče je trebalo da se sastane na vanrednoj sednici povodom eskalacije sukoba u Pojasu Gaze.

RADI JEDINA ELEKTRANA

JEDINA elektrana u Pojasu Gaze počela je juče sa radom, prvog dana primirja između Izraela i Palestinskog islamskog džihada. Elektrana je prestala sa radom u subotu, nakon što je ostala bez goriva. Gaza je često bez struje i nikada ne može da osigura 24-časovnu isporuku električne energije svim stanovnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade