RAT U UKRAJINI: "Ukrajinske snage minirale most u Zaporoškoj oblasti"; Pentagon: Ukrajina je dobila dovoljno „Himarsa“

Novosti online

08. 08. 2022. u 07:10 >> 22:08

RUSKA specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 166. dan. Severna Makedonija će isporučiti Ukrajini tenkove i avione, tvrdi viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju zabrinut zbog granatiranje nuklearke Zaporožje. U Ukrajini će biti preimenovana ulica Puškina, Majakovskog, Mičurina i mnogih drugih velikih Rusa.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинске снаге минирале мост у Запорошкој области; Пентагон: Украјина је добила довољно „Химарса“

Ukrajinski vojnici dobijaju informacije na terenu od stranih obaveštajaca,Foto AP

Pentagon: Ukrajina je dobila dovoljno „Himarsa“

Sjedinjene Američke Države smatraju da Ukrajina već ima dovoljno zapadnih višecevnih raketnih sistema tipa „Himars“ i vide kao prioritet da obezbede nesmetano isporučivanje municije, izjavio je zamenik šefa Pentagona Kolin Kal.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je od SAD dobila 16 bacača raketa „Himars“, od Velike Britanije tri identična sistema M270, a Nemačka se sprema da joj prebaci još tri.

- Ukrajinci dobro stoje sa brojem sistema, a sada je zapravo prioritet da se obezbedi održivo snabdevanje (navođenim raketama) GMLRS“, rekao je Kal na brifingu. Najnoviji paket vojne pomoći, o kojem su SAD objavile u ponedeljak, uključuje „dodatnu municiju za ‘Himars’ - ali ne i za same lansere.

Blumberg: Južna Evropa tajno kupuje naftu iz Rusije

Evropske države na jugu regiona i na Sredozemlju tajno kupuju rusku naftu, jačajući potražnju za ugljovodonicima iz Rusije, dok istovremeno opada kupovina iz država severne Evrope, piše Blumberg, pozivajući se na podatke o kretanju tankera.

Agencija navodi da je u sedmici završenoj 5. avgusta obim isporuka sirove nafte sa ruskih izvoznih terminala na Baltičkom i Crnom moru u italijanske luke dostigao sedmonedeljni maksimum.Osim toga, Španija je prvi put od aprila kupila partiju nafte „Urals“, iako je, prema pisanju agencije, isporuka izvršena iz Kazahstana. Takođe je prvi put od februara Grčka kupila rusku naftu, dok su Bugarska i Rumunija povećale kupovinu ugljovodonika iz Rusije do 255.000 barela dnevno.

Ruska vojska: Ukrajinske snage minirale most u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinske trupe minirale su i nameravaju da dignu u vazduh most u Zaporoškoj oblasti kako bi okrivile Oružane snage Rusije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev. 

- Prema postojećim pouzdanim informacijama, pripadnici ukrajinskih oružanih formacija u Vasinovki u Zaporoškoj oblasti minirali su drumski most preko reke Žerebec, koji planiraju da dignu u vazduh i, prema već razrađenom scenariju sa izveštavanjem u ukrajinskim i zapadnim medijima, optuže ruske jedinice za navodno neselektivne udare na važne objekte saobraćajne infrastrukture - rekao je general.

"Oružje sa Zapada može završiti na Bliskom istoku i Balkanu"

Deo oružja koje zapadne zemlje šalju Ukrajini mogao bi da završi na crnom tržištu Bliskog istoka, Balkana i drugih regiona gde postoje ogromne mogućnosti za njegovu upotrebu, kao i u rukama samozvanih milicija koje vlasti ne mogu da kontrolišu, izjavio je generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

On objašnjava da je teško reći koliki se udeo zapadne vojne opreme, prvobitno upućene Ukrajini, pojavio na crnom tržištu, jer je usred neprijateljstava teško voditi evidenciju o svakom komadu oružju, svakom raketnom sistemu i svakoj haubici.

- Ukrajina je i ranije bila zemlja u kojoj je cvetala korupcija, tako da je lako pretpostaviti da pojedino oružje nikada ni ne stigne na liniju fronta i da čitave serije završe na sivom ili crnom tržištu - istakao je Kortunov.

Foto: Jutjub/CIDOB Barcelona/Novый Soldat

Hersonska oblast: Ukrajina izgubila pravo da pregovara

Kijevske vlasti, na čelu sa Vladimirom Zelenskim, izgubile su pravo da vode bilo kakve pregovore, zapadni pokrovitelji odavno sve odlučuju umesto njih, izjavio je za Sputnjik zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov. 

- Zelenski je odavno zatvorio mogućnost vođenja bilo kakvih pregovora. Ono što se desilo sa ukrajinske strane nisu čak ni bili pregovori. Ukrajina kao država nema sposobnost da pregovara. Zelenski ispunjava naređenja kolektivnog Zapada i nema pravo da donosi bilo kakve odluke u ime ukrajinskog naroda koji ne želi nastavak borbenih dejstava - rekao je Stremousov.

Novi udar na Donjeck

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale Donjeck, ispalivši NATO granate kalibra 155 milimetara na tri okruga grada.

Dopisnik RIA Novosti je pokazao šta je ostalo od kuće na koju se pucala u privatnom sektoru Petrovskog okruga.

Ukrajini od SAD-a još milijardu dolara

SAD će uputiti Ukrajini pomoć vrednu milijardu dolara, što je najveći pojedinačni paket američke vojne pomoći, a koji sadrži municiju za dalekometno oružje i oklopna medicinska transportna vozila, izjavio je u ponedeljak vršilac dužnosti portparola Pentagona Tod Brisil.

Paket pomoći uključuje municiju za HIMARS, NASAMS municiju za raketni sistem zemlja-vazduh i 50 oklopnih medicinskih transportera M113, preneo je Rojters.

SAD su od ruskog napada na Ukrajinu 24. februara toj zemlji uputile pomoć od oko 8,8 milijardi dolara.

Kijev: Uhapšena 2 muškarca, radili za rusku obaveštajnu službu

Ukrajina je uhapsila dvojicu muškaraca koji su radili za ruske obaveštajne službe i koji su planirali da ubiju ukrajinskog ministra odbrane i šefa njene vojne obaveštajne agencije, saopštila je danas Ukrajinska služba unutrašnje bezbednosti (SBU).

Služba bezbednosti Ukrajine osujetila je zaveru Ruske vojne obaveštajne agencije (GRU) da upotrebi diverzantsku grupu za izvršenje tri ubistva, uključujući i ubistvo istaknutog ukrajinskog aktiviste, saopštila je SBU, preneo je Rojters.

Osumnjičenima, od kojih je jedan stanovnik Luganska, a drugi žitelj ukrajinske prestonice Kijeva, ruski rukovodioci obećali su do 150.000 dolara za ubistvo svake od njihovih meta, saopštila je SBU.

Muškarac iz Luganske oblasti ušao je u Ukrajinu iz Belorusije i uhapšen je u gradu Kovel na severozapadu Ukrajine zajedno sa muskarcem iz Kijeva, navodi se u saopštenju.

Poginula četiri civila u granatiranju DNR

Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su više od 300 granata i raketa iz bacača raketa „Himars“, višecevnih raketnih sistema „Uragan“ (opremljen protivpešadijskim minama PFM-1 „Lepestok“), bacača raketa „Grad“, topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštio je portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin, prenosi Sputnjik.

Granatirani su okruzi sedam naselja DNR. U napadima je poginulo četiri civila, sedam je ranjeno. Oštećeno je 16 stambenih zgrada i dva civilna objekta. Portparol je dodao da je u DNR u toku deminiranje protivpešadijskih mina PFM-1 „Lepestok“. Tokom borbi poginula su dva pripadnika snaga DNR, dok je devet ranjeno.

U Ukrajinu stigla prva partija nemačkih "Geparda"

Prva partija protivvazdušnih samohodnih oruđa „Gepard“ iz Nemačke stigla je u Ukrajinu, objavila je Operativna komanda „Jug“ na Fejsbuku (kompanija u vlasništvu korporacije „Meta“, zabranjena u Rusiji i proglašena za ekstremističku).

- Prva tri nemačka protivvazdušna samohodna artiljerijska sistema ‘Gepard’ su već u Ukrajini. Oni su među najboljima u svojoj klasi - navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da Ukrajina očekuje 30 „Geparda“. Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da su „Gepardi“ već stavljeni na raspolaganje ukrajinskim oružanim snagama.

Ukrajina će biti spremna da počne mirovne pregovore sa Rusijom tek nakon što Rusiji nanese nekoliko važnih taktičkih poraza, izjavio je savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak.

- Nažalost, danas je nemoguće dogovoriti se sa Rusijom. Rusija će svakako to odbiti ili pokušati da prevari strane dogovora. Ona u potpunosti koristi svoje ekspanzionističke mogućnosti i želi da promoviše status kvo koji je za Ukrajinu neprihvatljiv - rekao je Podoljak.

On je napomenuo da trenutno postoji dijalog između Kijeva i Moskve samo o humanitarnim pitanjima: razmeni zarobljenika i tela mrtvih, humanitarnim koridorima i izvozu hrane.

"Podrška Ukrajini modni trend"

Podrška Ukrajini postala je ništa drugo do modni trend za Amerikance, koji će uskoro biti zamenjen novim, napisao je za časopis "Amerikan Konzervativ" Adam Elvanger, profesor američkog univerziteta Hjuston-Dauntaun.

- Kovid-19 je još uvek besneo u zemlji kada smo prešli u Ukrajinu. Po svoj prilici, smislićemo novi kurs pre nego što se sukob završi - navodi se u materijalu.

Po mišljenju autora, poslednjih godina u američkom društvu postoji trend da jedna „tematska agenda” zaseni sve ostale i za kratko vreme postane glavni i jedini problem.

Zaharova: Napadom na Zaporošku elektranu Kijev uzima za taoce čitavu Evropu

Napadom na Zaporošku nuklearnu elektranu, Kijev faktički uzima za taoce celu Evropu, navodi se u komentaru portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

- Ruska strana već odavno, preko različitih linija i na različitim nivoima, poziva međunarodnu zajednicu da odlučno osudi neprestane vojne napade koje kijevski režim žestoko nanosi na Zaporošku nuklearnu elektranu... Oni (Kijev) kao mete nisu izabrali samo narode Rusije i Ukrajine. Oni faktički uzimaju za taoce celu Evropu i, po svemu sudeći, spremni su da je ‘zapale’ zarad svojih nacističkih idola - navodi se u komentaru.

Zaharova ističe da se ne može zanemariti očigledno: „situacija svakim danom postaje sve opasnija“. Takođe je napomenula da Ministarstvo redovno šalje organizaciji IAEA ažurirane informacije sa terena, što se ogleda u informacionim cirkularima agencije.

Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Putin ne putuje u UN

Ruski predsednik Vladimir Putin neće ići na 77. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru i ne planira da govori na sednici putem video linka, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov za TASS.

- Ne. Putovanje i govor nisu planirani - kazao je Peskov.

Generalna skupština UN će se održati u Njujorku od 20. do 26. septembra.

Rusija spremna da pomogne IAEA u poseti nuklearki u Zaporožju

Rusija je spremna da pomogne rukovodstvu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u organizovanju posete nuklearnoj elektrani u Zaporožju, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, a prenosi agencija RIA Novosti.

Prethodno je ukrajinski ambasador pri IAEA Jevgenij Cimbaljuk izjavio da ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju i pozvao međunarodnu misiju da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

- Iskoristićemo sve moguće kanale diplomatije da približimo IAEA i UN u sprovođenju ove misije - poručio je Cimbaljuk novinarima u Beču, preneo je Rojters.

Ranije danas, načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio je da je nuklearna elektrana u Zaporožju, granatirana tokom vikenda, nastavila normalno da radi.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju tokom vikenda.

Pušilin: Suđenje Azovcima u Mariupolju

Suđenje pripadnicima „Azova“* biće održano u Marijupolju, rekao je šef DNR Denis Pušilin.

Nacionalni bataljon „Azov“ je proglašen za terorističku organizaciju i zabranjen je u Rusiji.

UN su nazvale iznos potreban za pružanje humanitarne pomoći Ukrajini

UN potrebuje 4,3 milijarde dolara za pružanje humanitarne pomoći Ukrajini, navodi se u izveštaju Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova.

Napominje da je kao rezultat intenzivnih borbi od 24. februara, najmanje 17,7 miliona ljudi potrebuje humanitarnu pomoć i zaštitu - oko 2 miliona više nego u aprilu.

Koordinatorka ukrajinske humanitarne pomoći Deniz Braun pozvala je međunarodnu zajednicu da nastavi da podržava operacije spasavanja života u Ukrajini.

Nekoliko kutija TNT-a u blizini Mariupolja

Nekoliko kutija TNT-a i oko 200 komada municije pronađeno je ispod mosta na putu za Mariupolj kod sela Kominternovo, javlja dopisnik RIA Novosti. 

Lukašenko: Poljska teži da zauzme deo Ukrajine i celu Belorusiju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašeno izjavio je da rukovodstvo Poljske želi da zauzme Belorusiju i deo Ukrajine.

- Poljska je već spremna da uzme deo Ukrajine, a Belorusiju su spremni da u potpunosti progutaju. Neće im uspeti. Danas tamo nema sa kim da se razgovara - rekao je predsednik Belorusije prilikom posete Miorskoj metalurškoj fabrici, a njegovu izjavu je prenela agencija BelTA. 

On je naveo da je Poljska najagresivnija zemlja u odnosu prema Belorusiji.

- Ne shvatam zašto je to tako? Kod nas žive etnički Poljaci, oni su normalni ljudi koji i dobro rade. Postoje pojedinci koji su sramota za zemlju, tako da ih i mi i Belorusi imamo dovoljno. Normalno se može živeti i raditi. Šta im nedostaje? Njihovi lideri su već rangirani ispod 30 odsto - istakao je Lukašenko.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ukrajinski mediji: Ruske snage žele da izazovu nestanak struje na jugu zemlje

Ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju, izjavio je danas ukrajinski ambasador pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Jevgenij Cimbaljuk i pozvao međunarodnu misiju da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

- Iskoristićemo sve moguće kanale diplomatije da približimo IAEA i UN u sprovođenju ove misije - poručio je Cimbaljuk novinarima u Beču, preneo je Rojters.

Ranije danas, načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio je da je nuklearna elektrana u Zaporožju, granatirana tokom vikenda, nastavila normalno da radi.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju tokom vikenda.

Potpisan ukaz o održavanju referenduma u Zaporoškoj oblasti

Šef Zaporoške oblasti Evgenije Balicki potpisao je ukaz o održavanju referenduma o priključenju regiona Rusiji.

Belicki je potpisao dokument tokom foruma pokreta "Zajedno sa Rusijom" koji se održava u Melitopolju, Zaporoška oblast.

Na forumu učestvuje više od 700 delegata iz cele oblasti. Obraćanje učesnika foruma pročitao je član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Na osnovu principa slobodnog izbora, uzimajući mišljenje svakog stanovnika našeg regiona kao glavnu vrednost, objavljujemo nameru da održimo referendum o ulasku Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije kao punopravni subjekt. Mi smo jedan narod i bićemo zajedno - navodi se u saopštenju.

Svi delegati u sali jednoglasno su podigli ruke u znak slaganja.

Niko ne zna gde nestaje oružje koje Zapad šalje u Ukrajinu

Najveći deo oružja koje SAD šalju u Ukrajinu nikada ne stigne do prve linije fronta, pokazao je izveštaj Si-Bi-Es njuza.

Samo 30 odsto oružja koje Zapad šalje zapravo stigne u ruke ukrajinskih vojnika.

Ova činjenica je, kako tvrde poslanici Republikanske stranke, potvrdila da su bili u pravu kada su se usprotivili paketu pomoći Ukrajini vrednom 40 milijardi dolara, piše RT.

U izveštaju Ci Bi Es njuza se navodi da, i pored 60 milijardi dolara američke i zapadnoevropske pomoći odobrene Ukrajini od početka ruske specijalne vojne operacije u februaru, većina naoružanja nije uspela da stigne do ukrajinskih boraca.

Brifing Ministarstva odbrane

- U Području Harkova pogođena ne privremena baza bataljona 92. Mehanizovane brigade i 11 bataljona 113 brigade ukrajinske vojske, ubijeno je oko 150 vojnika i uništeno 14 jedinica oklopne;

- Neonacistički bataljon "kraken" je izbačen iz stroja usled raketnih napada na njihovu bazu u Harkovu, masovnih gubitaka i dezerterstava plaćenika. Sada pokušavaju da popune svoje redove nasilnom mobilizacijom, ali bezuspešno;

- Ruska avijacija je bombardovala položaje 105 i 106 bataljona 63. Mehanizovane brigade ukrajinske vojske, ubijeno je oko 70 ekstremista i 14 jedinica oklopne tehnike;

- Ubijeno je oko 30 militanata i uništeno 5 jedinica oklopne tehnike 18. bataljona 35. Brigade pomorske pešadije;

- U poslednja 24 časa uništeno je pet komandnih centara, uključujući operativno-taktičku grupu ukrajinske vojske "Soledar", kao i skladišta municije;

- Tokom kontrabaterijske borbe uništeni su sistemi: "Uragan", "Akacija", "himars", "Msta-B", "Giacint-B".

Peskov: Još uvek nema uslova za sastanak Putina i Zelenskog

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da još uvek ne postoje neophodni preduslovi za sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog kao i da se trenutno između Moskve i Kijeva ne vode razgovori.

- Ukrajinska delegacija pregovarača je, da tako kažem, nestala sa radarskih ekrana. Sada nema razgovora. Specijalna vojna operacija se nastavlja i trajaće sve dok se ne ostvare zacrtani ciljevi - poručio je Peskov, prenosi agencija TAS S.

Kako je rekao portparol Kremlja, sastanak između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog mogao bi da bude održan tek nakon što pregovarači dve zemlje završe svoj "domaći zadatak", a preduslovi za razgovore na najvišem nivou trenutno ne postoje.

- Što se tiče sastanka na najvišem nivou između predsednika Putina i njegovog ukrajinskog kolege Zelenskog, on bi mogao da se održi tek nakon što pregovarači završe svoj domaći zadatak - rekao je Peskov napominjući da to još nije učinjeno tako da još uvek ne postoje neophodni preduslovi za sastanak.

Peskov je to rekao komentarišući predlog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se ugovore pregovori Putina i Zelenskog.

Takođe, kako je dodao, turski predsednik je više puta nudio pomoć u rešavanju situacije oko Ukrajine i nastavlja to da čini.

- Znate da je predsednik Erdogan više puta nudio svoje usluge i ulagao napore da pokrene mirovni proces. Znamo da je njegova uloga u organizovanju veoma, veoma dobrih uslova za nekoliko rundi razgovora između ruske i ukrajinske delegacije bila prilično velika. I predsednik takođe nastavlja da ulaže napore da pomogne takvom procesu - rekao je Peskov, komentarišući rezultate Erdoganovih razgovora u Sočiju sa ruskim predsednikom Putinom.

Poljska želi ukrajinske oranice

Kijevske vlasti su počele sa rasprodajom zemlje, saopštila je Spoljnoobaveštajna služba (SVR).

Kako se navodi, Poljska nastavlja da preuzima kontrolu nad Ukrajinom - radi se o uspostavljanju kontrole nad najperspektivnijim granama njene privrede.

Poljska planira da uspostavi kontrolu, pre svega, nad ukrajinskom poljoprivredom, organizovana je kupovina proizvoda po jeftinim cenama.

Smanjeni kapaciteti Zaporoške atomske centrale

Nakon granatiranja ukrajinske vojske Zaporoške atomske centrale dva energobloka nastavljaju da rade smanjenim kapacitetom, saopštio je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Zelenski: Situacija u Donbasu veoma teška

U obraćanju naciji, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je situacija u Donbasu veoma teška.

- Avdejevka, Peski, Marinka, Bahmutsko i druge vruće tačke u Donjeckoj oblasti oduzimaju glavne snage i, nažalost, mnogo života. Teško je i u Harkovskoj oblasti, na jugu naše zemlje, gde (ruska armija) pokušava da koncentriše snage - rekao je on.

Bez grejanja u Slavjansku

Ove zime neće biti grejanja u Slavjansku, saopštio je gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah, prenosi "Sputnjik".

Ranije su ukrajinske vlasti objavile opštu evakuaciju iz Donbasa.

Hodarjonak: Oružane snage Ukrajine aktivno napuštaju utvrđenja

Pukovnik ruske vojske u penziji Mihail Hodarjonak analizirao je situaciju na liniji Soledar-Artjomovsk (Bahmut):

- Ne treba se zavaravati - linija Soledar-Artjomovsk će biti najteža za deblokadu, ali izgleda da je taktika vatrenog talasa urodila plodom. Pod naletom artiljerije, Oružane snage Ukrajine aktivno napuštaju utvrđenja, ostavljaju oružje i ranjene, prenosi Sputnjik.

- Utvrđenja, mora se reći, izazivaju poštovanje. Za osam godina inženjerske snage su odradile dobar posao: čak i mali položaji su zaštićeni velikim ogradama, sposobnim da izdrže nekoliko serija napada.

- Međutim, čim su jurišne jedinice ušle u Bahmut prva linija odbrane ukrajinske vojske se raspala. Nakon toga, krenuo je rutinski posao – kuća za kućom, ulica za ulicom, grad se polako "čisti". Isto to čeka i Avdejevku, Slavjansk, Kramatorsk itd. Cilj je da se očiste zapadne granice Donjecka i potisne ukrajinska vojska van dometa artiljerije dugog dometa.

Stremousov o ukrajinskom napadu

U raketnom napadu Oružanih snaga Ukrajine iz američkih sistema HIMARS na Antonovski most preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti oštećena je površina mosta, saopštio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov. Tom prilikom uništena je remontna tehnika koja se nalazila na mostu.

Rogov odgovorio Zelenskom

- Zaporoška zemlja zauvek napušta Ukrajinu. Zaporoška oblast je krenula u pravcu ujedinjenja sa Rusijom i nema puta nazad. Zato režimu Zelenskog savetujem da se već sad navikne i počne da identifikuje Zaporošku oblast sa Rusijom - prokomentarisao je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavu Vladimira Zelenskog da će održavanje referenduma u južnim regionima – Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti - prekinuti svaku mogućnost pregovora Rusije i Ukrajine.

Rusi odbili napad na Melitopolj

Ruski sistemi PVO odbili su napad ukrajinske vojske na Melitopolj, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Dešavanja u Donbasu u poslednja 24 časa:

- Ruska vojska je ušla u istočna predgrađa Soledara i Artjomovska (Bahmuta). Borbe se vode u stambenim četvrtima.

- Što se tiče Slavjanska, nastavljaju se borbe u šumama severozapadnpo od Slavjanska.

- Na severu Harkovske oblasti nastavljaju se sukobi. Ukrajinka vojska dovozi rezerve, kako bi sprečila rusku vojsku da priđe gradu.

Ukrajinci granatirali most

Ukrajinska vojska je opet granatirala most preko Dnjepra u Hersonu, prenosi "Sputnjik".

Kolika je šteta, za sada je nepoznato.

Iz ukrajinskih luka danas kreću još dva broda

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu dozvolio je da u okviru prehrambenog sporazuma danas isplove dva broda sa hranom iz ukrajinskih luka Južni i Černomorsk, prenosi pres-služba UN.

Brodovi će preneti ukupno 59.459 tona proizvoda.

BONUS VIDEO - BORBENA AKTIVNOST "URAGANA": Snimci Ministarstva odbrane Rusije

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?