ČUDNO JE DA SE TOGA NE SEĆATE: Zaharova odgovara ukrajinskom diplomati, pomenula nasleđe SSSR

Novosti online

06. 08. 2022. u 22:15

RUSIJA smatra da je pitanje vlasništva nad nekretninama koje su pripadale Sovjetskom Savezu u inostranstvu rešeno i ne namerava da preispituje rezultate preregistracije, izjavila je predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЧУДНО ЈЕ ДА СЕ ТОГА НЕ СЕЋАТЕ: Захарова одговара украјинском дипломати, поменула наслеђе СССР

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP/Shutterstock/Ilustracija

Ranije je ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko rekao da Kijev zahteva od Moskve "da vrati trećinu strane imovine bivšeg SSSR-a".

- Izjava ukrajinskog ambasadora je populističke prirode i nema osnova - rekla je Zaharova.

Ona je podsetila da političke transformacije koje su se desile 1991. godine nisu dovele do nestanka Sovjetskog Saveza kao subjekta međunarodnog prava: "Ruska Federacija je naslednik SSSR-a", to je potvrdio Međunarodni sud pravde.

Zaharova tvrdi da je zbog toga Rusija otplatila spoljni dug SSSR, koji joj daje pravo da poseduje stranu imovinu nekada postojeće države.

- Čudno je da se ukrajinske diplomate, pokušavajući da ostvare neku vrstu imovinskih prava, ne sećaju postojećeg duga SSSR-a, koji je Rusija platila ne tražeći pomoć Ukrajine i drugih sovjetskih republika - dodala je Zaharova

Ona je naglasila da su prava Moskve na inostranu imovinu SSSR-a nesporna, a pokušaji da se ona revidiraju nemaju pravnu osnovu.

Rusija se 1993. obavezala da će otplatiti dugove svih bivših sovjetskih republika u očekivanju da će joj one preneti stranu imovinu raspadnutog Sovjetskog Saveza (takozvani sporazum „nulte opcije“).

Kako je naglasio Vladimir Putin, Ukrajina još nije ispunila svoje obaveze za prenos imovine.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: BORBENA AKTIVNOST "URAGANA" - Snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba