PELOSIJEVA U KOREJSKOJ DEMILITARIZOVANOJ ZONI: Na sastanku u Seulu o denuklearizaciji Severne Koreje

Tanjug

04. 08. 2022. u 08:53 >> 09:53

PREDSEDNICA Predsedničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i predsednik južnokorejskog parlamenta Kim Jin-Pjo obećali su danas da će podržati napore za "održavanje snažnog odvraćanja" Severne Koreje i ostvarivanje njene denuklearizacije.

ПЕЛОСИЈЕВА У КОРЕЈСКОЈ ДЕМИЛИТАРИЗОВАНОЈ ЗОНИ: На састанку у Сеулу о денуклеаризацији Северне Кореје

Foto: AP

Pelosi i predsednik južnokorejskog parlamenta su to naveli u zajedničkom saopštenju, nakon sastanka u Seulu, tokom kojeg su izrazili zabrinutost zbog porasta nuklearnih i raketnih pretnji Severne Koreje, prenosi Rojters.

Pelosi je doputovala u Južnu Koreju u sredu kasno uveče po lokalnom vremenu, nakon kratke nenajavljene posete Tajvanu, koja je naišla na oštre osude Kine i dovela do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Ona planira da danas poseti Korejsku demilitarizovanu zonu, pogranično područje između Severne i Južne Koreje koje zajednički kontrolišu te dve država, SAD i Ujedinjene nacije, preneo je AP pozivajući se na južnokorejskog zvaničnika.

U slučaju da do posete dođe, Pelosi bi bila najviše rangirani američki zvaničnik koji je došao na to područje od 2019. godine kada ga je posetio tadašnji američki predsednik Donald Tramp da bi se sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne koreje juče je kritikovalo SAD zbog posete Pelosi Tajvanu, navodeći da "trenutna situacija jasno pokazuje da se Vašington drsko meša u unutrašnje poslove drugih zemalja".

Američka zvaničnica će, nakon posete Južnoj Koreji, u kojoj je raspoređeno oko 28.500 američkih vojnika, u okviru azijske turneje otputovati u Japan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RAT U UKRAJINI: Novi PVO sistemi stižu u Ukrajinu?; Rusi poboljšali položaje na kupjanskom i donjeckom pravcu (FOTO)