PELOSIJEVA OSTAVILA MIRIS RATA OKO TAJVANA: Visoka američka zvaničnica ispraćena oštrim upozorenjima Kine posle nenajavljene posete

D. SAVIĆ

04. 08. 2022. u 07:52

PREDSTAVNICA Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (80) otputovala je sa Tajvana da azijsku turneju nastavi u Južnoj Koreji, ali njen kratki, nenajavljeni boravak u Tajpeju izazvao je ne samo dosad neviđeno oštre osude Pekinga zbog podrške SAD separatistima na ostrvu koje Kina smatra svojim već je, takođe neviđenim, "ratnim igrama" uzburkao celu oblast Indo-Pacifika.

ПЕЛОСИЈЕВА ОСТАВИЛА МИРИС РАТА ОКО ТАЈВАНА: Висока америчка званичница испраћена оштрим упозорењима Кине после ненајављене посете

Foto AP

Po odlasku treće po rangu američke političke ličnosti, SAD i Indonezija započele su velike godišnje vojne vežbe na Sumatri, dok je porasla napetost i u Tajvanskom moreuzu izazvana velikim kineskim manevrima i vojnim odgovorom Tajpeja na njih.

Tajvan je podigao svoje borbene avione zbog navodnog ulaska 27 kineskih letelica, 16 kineskih lovaca Su-30 i 11 drugih aviona, u zonu protivvazdušne odbrane ovog ostrva, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane. Tajpej je saopštio da je poslao avione i rasporedio raketne sisteme da prate kineske aktivnosti u "identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane".

Tokom prve posete američkog predsednika Predstavničkog doma Tajvanu od 1997. godine, Pelosijeva je obećala solidarnost Tajvanu.

- Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo - istakla je Pelosijeva na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven.

Američki manevri sa saveznicima na Sumatri, Foto AP

Ona se sastala i sa malom grupom aktivista koji su pobegli iz Hongkonga i sa kontinentalnog dela Kine, a domaćin je bio Američki institut na Tajvanu, koji u suštini predstavlja SAD na ostrvu. Tokom posete Pelosijeve, više od 100 policajaca je čuvalo spomen-park, dok su desetine pristalica ponovnog ujedinjenja Kine i Tajvana protestovale sa plakatima protiv posete američke zvaničnice, ističući da ona podriva mir i stabilnost ostrva.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji skinuo je diplomatske rukavice porukom da Amerikanci ne igraju na "tajvansku kartu" i ne sanjaju o ometanju velikog cilja ponovnog ujedinjenja Kine.

- Ostvarenje punog nacionalnog ujedinjenja je opšta tendencija i istorijska neminovnost.

Ma koliko SAD povlađivale "nezavisnosti" ostrva, ti napori će biti uzaludni - istakao je.

Poručio je da Kina neće ostaviti prostora za delovanje snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana, kao i da su pokušaji da ostrvo bude iskorišćeno za obuzdavanje razvoja Kine osuđeni na propast. Pozvao je SAD da odmah prestanu da igraju na "tajvansku kartu" kako bi stvorili nered u Azijsko-pacifičkom regionu.

Kineski ambasador u Vašingtonu Ćin Gang, osuđujući "nepromišljenu, provokativnu" posetu Pelosijeve, preko TV stanice Si-En-En, poručio je da "Kina ima svako pravo da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet i uradi ono što mora".

Tajvan je, za to vreme, pregovarao sa susednim Japanom i Filipinima o pronalaženju alternativnih ruta za avione, pošto je Kina započela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini njegovih obala i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od ostrva. Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija, izvršila invaziju na tajvansku teritoriju, te da je vojska "povećala nivo budnosti".

- Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati naš suverenitet i nastaviti da branimo demokratiju. Tajvan je pouzdan i kooperativan partner SAD. Nastavićemo da radimo sa Kongresom SAD, kao i administracijom na jačanju saradnje u oblastima kao što su bezbednost Indo-Pacifika - istakla je Cai, ocenivši da je Pelosijeva "jedan od najodanijih prijatelja Tajvana".

Pelosijeva sa zvaničnicima Tajvana, Foto AP

Pelosijeva je posle posete Tajvanu rekla da Kina ne može da spreči svetske lidere da putuju na to ostrvo, kao što je "Tajvan sprečen da učestvuje u sastancima na globalnom nivou" zbog protivljenja Komunističke partije. Kina je zaključila da je poseta Pelosijeve Tajvanu pretnja miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i najavila obustavu uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

Protivnici nezavisnosti Tajvana, Foto AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken ne planira da se sastane sa kineskim, kao ni ruskim kolegama na samitu Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) u Kambodži.

* * * * * * * * *

"BRITANCI, NE IGRAJTE KAKO IGRAJU SAD!"

KINESKI ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang pozvao je britanske političare da "ne igraju onako kako sviraju SAD" najavio "teške posledice" ukoliko britanski poslanici kroče na Tajvan. Kineski ambasador podsetio je britansku vladu na zajedničko saopštenje koje su dve zemlje potpisale 1972. godine, kada su počele da razmenjuju ambasadore.

* * * * * * * * *

Evropska Unija: VRATITE SE DIJALOGU

EVROPSKA unija apelovala je da se tenzije oko posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu razreše dijalogom i da kanali komunikacije sa Kinom ostanu otvoreni kako bi se izbegla "opasnost koja može proisteći iz pogrešne procene". "EU ima interes da očuva mir i status kvo u Tajvanskom moreuzu. Zalažemo se za mirno rešavanje pitanja moreuza. Tenzije treba rešavati dijalogom. Treba održavati odgovarajuće kanale komunikacije kako bi se smanjili rizici od pogrešne procene", saopštio je portparol Evropske komisije i dodao da "EU jasno podržava politički princip jedne Kine, priznajući vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu te zemlje, a istovremeno teži prijateljskim odnosima i bliskoj saradnji sa Tajvanom".

* * * * * * * * *

LAVROV: PRESLIKAVANjE UKRAJINE

POSETA Pelosijeve Tajvanu odražava isti pristup koji Vašington pokazuje u vezi sa situacijom u Ukrajini, ocenio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Prema njegovom mišljenju, posetom Pelosijeve Tajvanu, SAD pokušavaju da dokažu celom svetu da mogu da rade sve što im se prohte, a bez kazne. Lavrov je kazao da ne vidi drugi razlog za takav, kako je rekao, iritirajući postupak SAD, koje vrlo dobro znaju šta to znači za Kinu.

* * * * * * * * *

AMERIČKI VOJNI SAVEZ NA PACIFIKU

VIŠE od 5.000 vojnika iz SAD, Indonezije, Australije, Japana i Singapura učestvovalo je u ovogodišnjim vežbama, što ih čini najmasovnijim od kada su prvi put održane 2009. godine. Proširene vežbe Kina vidi kao pretnju, a kineski državni mediji optužili su SAD da grade indo-pacifički savez, sličan NATO, da bi namerno izazivale sukob.

Foto AP

Vežbe su osmišljene da "ojačaju interoperabilnost, sposobnost, poverenje i saradnju između partnera radi podrške slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku", navodi se u saopštenju ambasade SAD u Džakarti. Vežbe će trajati do 14. avgusta i obuhvataju manevre vojske, mornarice, vazduhoplovstva i marinaca.

* * * * * * * * *

RATOBORNA NEMAČKA ŠEFICA SPOLjNIH POSLOVA NEDVOSMISLENA U PORUCI TAJPEJU USRED VOJNE NAPETOSTI

BERBOK: NEMAČKA ĆE POMOĆI TAJVANU AKO KINA "NAPADNE"

NEMAČKA će pomoći Tajvanu ako ga Kina napadne, najavila je šefica diplomatije u Berlinu Analena Berbok i obrazložila to činjenicom da se državni vrh njene zemlje "ne slaže sa situacijom u kojoj veliki sused napada malog, kršeći međunarodno pravo".

Ovakva oštra retorika o tenzijama u Tajvanskom moreuzu, koju je Berbokova plasirala tokom konferencije UN o neširenju nuklearnog oružja u Njujorku, zateže odnose Berlina sa Pekingom, upozorava list "Špigl". Nemački mediji komentarišu da je ovako ne samo otvoreno, nego i drsko svrstavanje Berlina na stranu SAD, a protiv Kine i Rusije u ovom sukobu, dodatno dolivanje ulja na vatru koju je, kako se ističe, raspirio šef Bele kuće, Džozef Bajden. U Nemačkoj se oformio i front protivnika ovakve zvanične politike, ali su njegovi predstavnici isuviše slabi u Bundestagu da bi doveli do bilo kakve korekcije rigidnog stava vrha države. Deo opozicije i domaća javnost još su naelektrisani posle nedavnog nastupa Berbokove u Turskoj i otvorenih pretnji Ankari koje je izrekla u susretu sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom. Prethodno je, boraveći u Grčkoj, bila neprijatna i prema vlastima u Atini. Packe je dobila najviše od opozicionih demohrišćana koji ističu da su "Berlinu potrebne obe zemlje kao dugotrajni partneri".

Foto Fejsbuk

Slična argumentacija je i ovog puta na stolu. Sa Tajvanom, naime, Berlin ima jaku tehničku saradnju, a "kineskog ekonomskog tigra" nipošto ne treba ljutiti, upozoravaju spoljnopolitički i eksperti međunarodne trgovine.  I. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista