Razlog ljutnje je činjenica da s obzirom na propisane uslove konkursa ne mogu da se jave za navedeni posao. Kakvi su to uslovi da neko ne može da postane ni čistačica u Austriji, pitali su se mnogi korisnici društvenih mreža, a odgovor su dobili serviran kada su pročitali zanimljiv sadržaj oglašenog konkursa, piše Jutarnji.hr.

- Tražimo spremačicu 15 sati nedeljno, sa mogućnošću stalnog radnog odnosa na neodređeno, posle šest meseci.

Odlično, na prvi pogled. Zatim slede zadaci koje dotična osoba treba da obavlja: ​​samostalno obavljanje poslova čišćenja i poštovanje higijenskih standarda. Sve što je normalno i uobičajeno.

Zahtevan deo se odnosi na propisane uslove za dobijanje posla: iskustvo na poslovima čistača, besprekoran ugled, odslužen vojni rok za muškarce, i austrijsko državljanstvo ili državljanstvo neke od zemalja članica EU, kao i adekvatno poznavanje nemačkog jezika.

Foto: Tanjug/AP

 

Novčana naknada iznosi 1.790,20 evra bruto za 40 sati nedeljno. Jedan od korisnika Tvitera sa Balkana, nakon što je pročitao uslove, napisao je: "Kao građanin Bosne i Hercegovine u Donjoj Austriji, ne možete da radite ni kao čistačica".

Drugim rečima, državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU sa Zapadnog Balkana i šire više se ne razmatraju za pomenuti posao. A ima ih poprilično u Donjoj Austriji, posebno tamo gde su industrijske oblasti. Odgovorni za oglašavanje slobodnih radnih mesta u pokrajini Donja Austrija ističu da se oglasi za posao zasnivaju isključivo na Zakonu o ugovornim radnicima, a pod sličnim uslovima oglašavaju se i neka druga radna mesta u ovoj austrijskoj pokrajini, kao što su pomoćnici u kuhinji i sl. Dakle, u obzir dolaze samo Austrijanci ili državljani zemalja EU.

Prema pisanju ovdašnjih medija, pokrajina Donja Austrija nije usamljena u ovim zahtevima, slično su već postupile austrijske savezne pokrajine Koruška i Štajerska, gde su u Klagenfurtu naučnici za razne struke takođe morali da ispune pomenute kriterijume vezane za članstvo u EU svojih zemalja, kao i u Gracu za oglašeno radno mesto u Kancelariji za nadzor parkiranja.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".