"BIĆE TEŠKIH POSLEDICA": Kineski ambasador zapretio britanskim poslanicima ako odu na Tajvan - "ne igrajte kako sviraju SAD"

Tanjug

02. 08. 2022. u 23:59

KINESKI ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang pozvao je danas britanske političare da "ne igraju onako kako sviraju SAD" i obećao "teške posledice" ukoliko britanski poslanici kroče na Tajvan.

БИЋЕ ТЕШКИХ ПОСЛЕДИЦА: Кинески амбасадор запретио британским посланицима ако оду на Тајван - не играјте како свирају САД

Foto: Printskrin

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare u Londonu, kineski ambasador Zeguang podsetio je britansku vladu na zajedničko saopštenje koje su dve zemlje potpisale 1972. godine, kada su počele da razmenjuju ambasadore, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Njegov komentar usledio je nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi započela svoju kontroverznu posetu Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom suverenom teritorijom.

Pelosi je izjavila da je cilj njene poseta bio da pokaže solidarnost sa Tajvanom, iako je zvanični Peking povodom njene posete uputio niz upozorenja i pretnji.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Narodnooslobodilačka armija Kine stavljena u stanje "visoke pripravnosti".

Iz Pekinga je najavljen i niz ciljanih vojnih operacija, uključujući raketne testove u vodama istočno od Tajvana i četvorodnevne pomorske manevre oko ostrva odmah nakon što Pelosijeva otputuje.

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang je upozorio da će mešanje u unutrašnje stvari Kine neizbežno dovesti do teških posledica u odnosima Kine i Velike Britanije.

- Pozivamo britansku stranu da se pridržava zajedničkog saopštenja ... da ne potcenjuje ekstremnu osetljivost pitanja Tajvana i da ne sledi korake SAD. Kao što rekoh, oni koji se igraju vatrom mogu da izgore - poručio je ambasador Dženg Zeguang.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi