AMERIKANCI, SPREMITE SE ZA PAKAO: Do 2100. temperature u SAD kao na Bliskom istoku (VIDEO)

Novosti online

02. 08. 2022. u 21:24

NEKONTROLISANO zagrevanje planete doneće neverovatne temperaturne promene širom sveta, a, primera radi, mnogi gradovi u SAD suočavaće se sa temperaturama koje danas vladaju na Bliskom istoku.

АМЕРИКАНЦИ, СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ПАКАО: До 2100. температуре у САД као на Блиском истоку (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Promena klime doneće potpuno novu klimatsku realnost za stotine miliona ljudi širom sveta, a nova analiza pokazuje na primeru SAD koliko će se današnji klimatski pojasevi promeniti - toliko da bi do kraja veka jug SAD mogao da se pretvori u Bliski istok.

U Srbiji smo ovog leta imali već dva toplotna talasa, kao i veći deo Evrope, a situacija je slična i sa delovima Severne Amerike, gde je u nekim oblastima temperatura dostizala 46 stepeni, a oko stotinak temperaturnih rekorda je već postavljeno. Međutim, situacija se neće popraviti, a nekontrolisano zagrevanje planete doneće ekstremne temperature.

Analiza organizacije Klajmejt sentral (Climate Central) utvrdila je da do 2100. godine u proseku svaki grad u SAD imati klimatske uslove kao mesta koja su danas 600 kilometara južnije od njih. Tako će Vašington imati slične temperature kao Ostin u Teksasu, Boston će biti kao Filadelfija, a stanovinci Bilingsa u Montani će se osećati kao oni koji danas žive u El Pasu u Teksasu. Grad anđela u Kaliforniji imaće klimatske uslove Tukspana u Meksiku. Temperature u već pomenutom Ostinu, prestonici Teksasa, dostizaće one koje su danas u Dubaiju, Finiks će biti Saudijska Arabija, dok će Las Vegas iskusiti klimu Kuvajta.

- Pravi rizik biće toplotni talasi koji su sada samo povremeni, a postajaće sve duži. Ovakvi toplotni talasi će postati uobičajeni i dugotrajni i tu leži najveća opasnost - ističe Piter Džirard, portparol istraživačke organizacije.

Projekcije su dobijene na osnovu podataka prikupljenih od 1999. do 2020. godine uz pomoć kojih je utvrđen prosek temperaturnog kretanja. BOnda su pravljeni podeli 20 različitih projekcija rasta temperature u ovom veku pod drugačijim scenarijima klimatskih promena. Odlučili su i da uporede trenutno stanje sa scenariom u kojem emisije štetnih gasova nisu drastično smanjene i prosečna globalna temperatura porasla je do kraja veka za 3,6 stepeni Celzijusovih.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega