NIŠTA OD PENZIJE ZA PAPU: "Novosti" saznaju - Poglavar Rimokatoličke crkve ne odstupa sa dužnosti

J. KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

01. 08. 2022. u 07:26

PAPA Franja u ovom času ne razmišlja o mogućoj penziji, to nije opcija bar u dogledno vreme", potvrdio je "Novostima" visoki izvor iz Vatikana, posle brojnih nagađanja da bi i sadašnji poglavar Rimokatoličke crkve, zbog zdravstvenih problema mogao, kao i njegov prethodnik Benedikt šesnaesti, da napusti dužnost.

НИШТА ОД ПЕНЗИЈЕ ЗА ПАПУ: Новости сазнају - Поглавар Римокатоличке цркве не одступа са дужности

Foto AP

Kako je nedavno u Kanadi koristio invalidska kolica, papini bliski saradnici kažu da većih problema sa zdravljem nema. Posle Kanade postoji mogućnost da papa ode u Ukrajinu, što još zvanično nije potvrđeno, a očito da od puta u Moskvu neće biti ništa. Vatikanski krugovi tvrde da papa Franja nema ništa protiv da pruža sliku starog i ranjivog čoveka koji ima osamdeset i pet godina i koji je prošao tešku operaciju creva, a sada mu je pukao i ligament kolena.

- Zapravo, ni u jednom trenutku nije bilo dileme hoće li se papa baš sada odlučiti za penziju, dok je Benedikt živ. Čak i za Franju, koji nema problema sa protokolom i tvrdim pravilima, bilo bi previše da su u Vatikanu dvojica penzionisanih papa, što se nije dogodilo u istoriji. Moguće pogoršanje zdravlja, pa onda i penzija, biće na dnevnom redu možda za koju godinu, sada sigurno ne - kaže naš izvor.

"Ostavka mi nije padala na pamet", potvrdio je nedavno i sam Franja, ali i otvorio mogućnost za odlazak ako mu se zdravlje pogorša. Za razliku od prethodnika, ovaj papa otvoreno govori o bolestima i problemima koje ima u starosti, a naš sagovornik, koji ima visoku funkciju u vatikanskoj hijerarhiji, kaže da ga ne bi iznenadilo da se već sada vrše pripreme gde će Franja da provesti poslednje godine života. "Sigurno je samo to da to neće biti u nekom luksuznom objektu u Vatikanu, već pre u nekoj sasvim običnoj i skromnoj kući. Bez pompe, daleko od zbivanja u samom Vatikanu".

USKORO IMENOVANjE KARDINALA

IDUćEG meseca papa Franja imenuje nove kardinale, što je još jedan pokušaj reformisanja Crkve i postavljenja onih koji slede kurs sadašnjeg pape. Bez kardinalskog šešira ostaće biskupi velikih gradova, Milana, Krakova, Pariza, Los Anđelesa, San Franciska, a prvi put će biti proglašeni kardinalima sveštenici iz Paragvaja, Istočnog Timora i Singapura. Vatikanski izvori potvrđuju papinu želju da među novim kardinalima ne budu konzervativci koji bi sve vratilidž na staro, iako je pritisak na ostarelog poglavara sve veći i unutar Katoličke crkve.

Papa, kažu, sanja da mu se vrati njegovo pravo ime, Horhe Mario Bergoljo i da obavlja dužnosti penzionera, ali taj mu se san očito neće brzo ispuniti. Iako mnogi predviđaju da tako dugačkih i napornih putovanja kao ovo u Kanadi više neće biti.

"Osim kada je reč o kolenu papa u ovom času ima i probleme sa išijasom, što je jako bolno. Da se u Vatikanu budno pazi na papino zdravlje pokazuje i to da ga je u Kanadu pratilo troje lekara. On je disciplinovan pacijent jer mu nije neugodno da javnost vidi da je star i bolestan", kaže izvor "Novosti". Svaki dan bar dva sata je podvrgnut rehabilitaciji, ali operaciju na kolenu za sada odbija.

 

Foto AP

Srbija velika želja

PAPA Franja ima veliku želju da poseti Srbiju, ali za sada nema nikakvih saznanja da će se to dogoditi. Razgovori se dugo vode, papa nije krio da mu je jako važan put u Beograd, a pogotovo skladniji odnosi dve crkve, ali su i politički odnosi u Evropi zakomplikovali dogovore. Sada je jedna od prepreka i papino zdravlje, jer ubuduće neće moći tako često da putuje, pa su već sada otkazana na neodređeno dva puta u Afriku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a