HITLEROV SAT 1,1 MILION DOLARA: Cilj prodaje fašističkih uspomena da se sačuva istorija?

V. N.

31. 07. 2022. u 07:52

SAT koji je pripadao nacističkom lideru Adolfu Hitleru prodat je za 1,1 milion dolara na aukciji u Americi.

ХИТЛЕРОВ САТ 1,1 МИЛИОН ДОЛАРА: Циљ продаје фашистичких успомена да се сачува историја?

Foto: Profimedia, Vikipedija

Sat marke "huber" prodat je anonimnom kupcu, a na njemu su urezani svastika i inicijali AH, preneo je Bi-Bi-Si. Jevrejski lideri iz celog sveta su i pre prodaje osudili aukciju u "Aleksender historikal okšns" u američkoj državi Merilend.

Međutim, aukcijska kuća, koja je ranije prodavala nacističke memorabilije, rekla je nemačkim medijima da im je cilj da sačuvaju istoriju. Nacistički vođa Adolf Hitler je bio na čelu Nemačke od 1933. do 1945. godine, i u tom periodu je naredio sistematsko istrebljenje 11 miliona ljudi, od kojih je šest miliona Jevreja.U katalogu pred aukciju navodi se da je Hitler dobio sat na poklon najverovatnije za rođendan 1933, u godini kada je postao kancelar Nemačke.

Dodaje se da su se sata domogli francuski vojnici, kada su upali u Berghof, Hitlerovo planinsko odmaralište, u maju 1945. godine.

EVINE HALjINE

U ostalim predmetima na aukciji pojavila se i haljina koja je pripadala Hitlerovoj ženi Evi Braun, zatim, fotografije nacističkih zvaničnika i žuta odeća sa Davidovom zvezdom, namenjena Jevrejima.

U otvorenom pismu koje su potpisala 34 jevrejska lidera, navodi se da je prodaja "odvratna" i pozvali su da se nacistički predmeti povuku sa aukcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju