RUSIJA NA SEDNICI SB UN: Moraćete da sarađujete sa nama, uslovi saradnje se upravo određuju

Novosti online

29. 07. 2022. u 19:04

ZAPAD će nakon završetka specijalne vojne operacije u Ukrajini morati da živi i sarađuje sa Rusijom, a da se uslovi svega toga upravo određuju, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini.

РУСИЈА НА СЕДНИЦИ СБ УН: Мораћете да сарађујете са нама, услови сарадње се управо одређују

Foto: Printskrin Youtube/ RussiaUN

- Isporučujući Ukrajini artiljerijske sisteme dalekog dometa i višecevne bacače raketa vi, zapravo, pomerate uslovnu liniju bezbednosti koja je neophodna za miran razvoj regiona Donbasa još dalje na zapad, čime se preciziraju ciljevi i zadaci naše specijalne vojne operacije. Zamislite se nad tim, kao i nad onim da ćete nakon završetka operacije, ovako ili onako, svejedno morati da živite zajedno sa nama i da sarađujete - naglasio je Poljanski.

Takođe je kazao i da je Rusija ostvarila značajne pomake u ispunjenju zadataka specijalne vojne operacije, a potpuno oslobođenje Donbasa je samo pitanje vremena.

Naglasio je i da su oslobođenjem Severodonjecka i Lisičanska, ruske oružane snage i jedinice narodnih republika uspele da u potpunosti oslobode teritoriju Luganske Narodne Republike.

Poljanski je dodao da je u republikama već oslobođeno 255 naselja i da je samo pitanje vremena kada će se cela njihova teritorija vratiti pod kontrolu stanovnika Donbasa.

Napad na Jelenovku - osveta kijevskog režima svojim vojnicima

Prema njegovim rečima, napad Oružanih snaga Ukrajine na istražni zatvor u Jelenovki u Donbasu samo će podstaći proces predaje mobilizovanih Ukrajinaca u zarobljeništvo.

- Kijevski režim pokušava da se osveti čak i svojim vojnicima koji su postali svesni besmislenosti ispunjavanja zločinačkih naređenja i predali su se kako bi dobili šansu za iskupljenje i miran život - istakao je Poljanski.

Kako je saopštio Štab teritorijalne odbrane DNR u ukrajinskom granatiranju zatvora u Jelenovki, u Donjeckoj Narodnoj Republici, poginula su 53 zarobljena pripadnika nacionalističkog bataljona „Azov“, a 75 je ranjeno.

Ubijenu decu Donbasa vam ne možemo zaboraviti

Poljanski je na sednici Saveta bezbednosti pokazao fotografiju dece koja su poginula kao rezultat granatiranja ukrajinske vojske iz oružja koje Kijevu isporučuje Zapad.

- Obraćam se američkim, britanskim i francuskim kolegama koje sede za ovim stolom. Želim da razumete da iz oružja koje šaljete Ukrajini, a koje plaćaju vaši poreski obveznici, stradaju deca, dok se predsednik Ukrajine otvoreno hvali time kako je preciznost vašeg naoružanja prevashodna. Da li ste to želeli da postignete? - upitao je Poljanski.

Dodao je i da je zapadno oružje omogućilo Kijevu da gađa gradove i sela duboko iza linije fronta, zbog čega i stradaju deca.

- Verujte da teško da će vašu spremnost da pomažete Ukrajincima da ubijaju decu Donjecka i Luganska zaboraviti kako ukrajinski, tako i ruski narod - dodao je.

Nadamo se da će prehrambeni sporazum uskoro zaživeti

Diplomata se još osvrnuo na Istanbulski sporazum o ukidanju ograničenja na izvoz ruskih proizvoda, kao i saradnju Rusije prilikom izvoza ukrajinskog žita i istakao da Moskva smatra da će uskoro doći do realizacije ovog sporazuma u punom obimu.

- Smatramo da će Istanbulski sporazum uskoro biti u potpunosti realizovan, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš će, u skladu sa preuzetim obavezama, učiniti sve kako bi se ukinule prepreke koje su uvele Sjedinjene Američke Države i Evropska unija u oblasti plaćanja, osiguranja i logistike ruske robe - istakao je Poljanski.

Nastavićemo da uništavamo vojne isporuke u Odesi

Diplomata je, takođe, dodao da raspoređivanje vojnog tereta i objekata u luci u Odesi ne doprinosi uspešnoj realizaciji prehrambenog sporazuma.

On je naglasio da će ruske snage nastaviti da uništavaju takvu robu i objekte, kao što je to bilo urađeno 23. jula kada su uništeni ukrajinski vojni brod i skladište protivbrodskih raketa „harpun“ koje je isporučila Amerika.

Poljanski je istakao i da ništa u potpisanom memorandumu ne sprečava Rusiju da nastavi sa demilitiraizacijom Ukrajine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije