ITALIJA U VELIKOJ KRIZI: Cene nezaustavljivo rastu, poljoprivrednici odustaju od proizvodnje

Milica Ostojić (Rim)

29. 07. 2022. u 19:00

PRITISAK inflacije na potrošačku korpu više nego zabrinjava Italijane.

ИТАЛИЈА У ВЕЛИКОЈ КРИЗИ: Цене незаустављиво расту, пољопривредници одустају од производње

Foto: EPA

Tome su doprinele klimatske promene, suša, nevreme i drastičan pad ubranih zasada, uvećanje cena poljoprivredne proizvodnje u svim oblastima, povećanje cene gasa, struje, đubriva, stočne hrane...

Ovakvo uvećanje cena nije zabeleženo od septembra 1984. godine.

Devet milijardi će iznositi uvećanje troškova samo za prehrambene proizvode, a najviše je poskupelo voće i povrće.

Prema analizi Koldiretija (Nacionalne Konfederacije direktnih proizvođača), troškovi za porodicu sa dvoje dece na godišnjem nivou povećani su za 2.630 evra. Isti proračun dao je i Istat (Nacionalni institut za statistiku).

Od devet milijardi uvećanje samo na voće i povrće porodice će koštati više od 1,97 milijardi evra, pasta i pirinač 1,65 milijardi, meso i salame 1,54 milijarde.

Foto: EPA

 

Procene za cene sveže ribe nisu dostupne zbog izrazito visokih i raznolikih cena. Dakle, ako građani ne mogu da kupe proizvode u nekadašnjim količinama bivaju pogođeni i proizvođači i tako lanac nevolja ide u krug.

Dokaz da je situacija dramatična je da je jedan od deset poljoprivrednih proizvođača prestao sa aktivnošću, a jedna trećina (na nacionalnom nivou njih 30 procenata) nastavlja da radi sa gubicima.

Poljoprivreda registruje uvećanje cena đubriva za 170 procenata i za 90 procenata za stočnu hranu, a uvećanje dizel goriva za 129 odsto, sa nadom da će stići pomoć države.

Proizvođači apeluju na novu Vladu, koja će biti formirana u oktobru, da pomogne ugroženima, kao i da preduzme mere u smanjenju lanca poreza kako bi spasili štale i preduzeća.

BONUS VIDEO - POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)