"NADAMO SE DA NEĆE BITI PROVOKACIJA" Lavrov progovorio o Pelosijevoj i Tajvanu - "Naš stav o postojanju samo jedne Kine ostaje nepromenjen"

Novosti onlajn

29. 07. 2022. u 13:01

STAV Moskve o Tajvanu ostaje nepromenjen, očekujemo da u vezi s tim pitanjem neće biti provokacija koje bi mogle da zaoštre situaciju u regionu, rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, povodom najava moguće posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi toj kineskoj ostrvskoj provinciji.

НАДАМО СЕ ДА НЕЋЕ БИТИ ПРОВОКАЦИЈА Лавров проговорио о Пелосијевој и Тајвану - Наш став о постојању само једне Кине остаје непромењен

Sergej Lavrov, Foto AP

Ranije je kanal En-Bi-Si, pozivajući se na izvore, rekao da će Pelosijeva otići sa delegacijom u Aziju u petak, a da odluka o putovanju na Tajvan još nije doneta. Jedan izvor upoznat sa planom puta primetio je da je poseta Tajvanu navedena kao „preliminarna“. Putovanje će obuhvatiti posete Japanu, Republici Koreji, Maleziji i Singapuru.

Uoči sastanka ministara spoljnih poslova ŠOS u Taškentu, Lavrov se na marginama sastanka ministara spoljnih poslova ŠOS sastao s kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem. Tokom tog sastanka, prema rečima ruskog ministra, nije bilo reči o pitanju Tajvana.

- Za nas je ovo pitanje apsolutno jasno. Naš stav o postojanju samo jedne Kine ostaje nepromenjen. Sjedinjene Američke Države periodično potvrđuju isti stav rečima, ali u praksi, kao što i sami razumete, dela i reči se ne poklapaju uvek. Mi nemamo nikakav problem u vezi s odbranom principa o suverenitetu Kine i polazimo od toga da neće biti nikakvih provokacija koje bi mogle da pogoršaju ovu situaciju - rekao je Lavrov novinarima posle posete Uzbekistanu.

Zvanični odnosi centralne vlade Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine, nakon što su se snage Kuomintanga pod vođstvom Čang Kaj Šeka, nakon poraza u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan.

Poslovni i neformalni kontakti ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih osamdesetih. Od ranih devedesetih stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija – Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međusobnu razmenu.

Ovog meseca su se pojavili izveštaji da se predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi sprema da poseti Tajvan u avgustu, što je razbesnelo Peking.

Foto: Tanjug AP

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da će u slučaju posete Pelosijeve Peking svakako preduzeti odlučne i efikasne mere za zaštitu državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a SAD će biti u potpunosti odgovorne za sve ozbiljne posledice koje iz toga proizilaze.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

"SMERČ" NA POLOŽAJU: Lansiranje raketa sa teškog višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi