RAT U UKRAJINI: Pentagon o ukrajinskom granatiranju zatvora - Nije namerno (MAPA)

Novosti onlajn

29. 07. 2022. u 07:25 >> 22:45

RUSKA specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 156. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пентагон о украјинском гранатирању затвора - Није намерно (МАПА)

Foto AP

Šest civila ubijeno u ukrajinskim napadima

Šest civila je ubijeno, a 14 ranjeno u ukrajinskim napadima u petak na teritoriji Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštila je teritorijalna odbrana DNR.

Prema istom izvoru, ukrajinske snage su u petak ispalile 626 projektila ka teritoriji republike, uključujući Uragan, Grad MLRS i artiljerijske projektile različitog kalibra, preneo je Tas s.

Pentagon: Ako je Kijev odgovoran, onda nije namerno

Ako je Kijev odgovoran za granatiranje zatvora u Jelenovki, gde su poginuli ukrajinski zatvorenici, onda to nije učinjeno namerno, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik Pentagona.

- Ako je to uopšte i bio napad od strane Kijeva, siguran sam da oni to nisu želeli - rekao je.

Redovni izveštaj Mizinceva

U okviru redovnog izveštavanja o toku specijalne operacije Rusije u Ukrajini, načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom general-pukovnik Mihail Mizincev izdvojio je sledeće događaje:

- Ukrajinski ekstremisti minirali su most u Novopavlovsku u Dnjepropetrovskoj oblasti s ciljem da ga dignu u vazduh kako bi potom optužili Oružane snage Rusije i DNR za za „neselektivne napade“;

- Ukrajinski vojnici i ekstremisti teritorijalne odbrane opremaju vatrene položaje u obrazovnim ustanovama naselja Slavjansk i Artjomovsk na području teritorija koje su pod kontrolom Kijeva, a stanare obližnjih stambenih zgrada prisilno drže u stanovima pod izgovorom bezbednosti;

- Mali brod „Šljahovič“ Državne hidrografske službe Ukrajine raznela je ukrajinska plutajuća mina na ušću Dunava;

- Još 25.200 hiljade ljudi, uključujući 3.500 hiljada dece evakuisano je iz opasnih regiona Ukrajine u Rusiju bez učešća Kijeva;

- U republike Donbasa i u Ukrajinu je od 2. marta dostavljeno 49.333 tone humanitarne pomoći.

"Azov" preti

Osnivač ukrajinskog nacističkog puka „Azov“, protiv čijih pripadnika su u Rusiji pokrenuti krivični postupci, objavio je „lov na svakog učesnika“ u napadu na Istražni zatvor u Jelenovki gde su usled granatiranja ukrajinskih snaga poginuli zarobljeni ukrajinski ekstremisti.

Naime, osnivač „Azova“ Andrej Bilecki tvrdi da su navodno „ruske snage ubile deo zarobljenih Azovaca“ i obećava da će „istrebiti“ izvršioce i organizatore.

Sa istom verzijom događaja istupilo je i Ministarstvo odbrane Ukrajine, koje je saopštilo da nije umešano u napad na zatvor, iako je na mestu događaja nađen veliki broj krhotina američke rakete „himars“, koje koristi ukrajinska vojska.

Zapad će morati da sarađuje sa Rusijom

Zapad će nakon završetka specijalne vojne operacije u Ukrajini morati da živi i sarađuje sa Rusijom, a da se uslovi svega toga upravo određuju, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini.

- Isporučujući Ukrajini artiljerijske sisteme dalekog dometa i višecevne bacače raketa vi, zapravo, pomerate uslovnu liniju bezbednosti koja je neophodna za miran razvoj regiona Donbasa još dalje na zapad, čime se preciziraju ciljevi i zadaci naše specijalne vojne operacije. Zamislite se nad tim, kao i nad onim da ćete nakon završetka operacije, ovako ili onako, svejedno morati da živite zajedno sa nama i da sarađujete - naglasio je Poljanski.

Ranjeni ukrajinski zarobljenici prebačeni u bolnice u Donjekcu

Ukrajinski ratni zarobljenici, ranjeni tokom ukrajinskog granatiranja istražnog zatvora u Jelenovki, prebačeni su u bolnice u Donjecku.

Novi detalji o napadu na zatvor

Vlasti Kijeva su znali da se u zatvoru u Jelenovki u Donjeckoj Narodnoj Republici, kojeg je nešto ranije granatirala ukrajinska vojska, nalaze ukrajinski zatvorenici, izjavio je novinarima načelnik Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) Eudard Basurin.

- Ukrajinske snage su tačno znale gde se zatvorenici nalaze. Nakon što su ukrajinski zarobljenici počeli da pričaju o zločinima koje su počinili, a za koje su naloge dobijali iz Kijeva, političko rukovodstvo Ukrajine odlučilo se za napad - objasnio je Basurin.

Pronađeni ostaci sistema "Himars"

Ostaci municije za višecevni raketni sistem „himars“ koji su ukrajinskim snagama isporučile Sjedinjene Američke Države pronađeni su na mestu napada u zatvoru u Jelenovki, prenosi dopisnik Sputnjika.

Prema saopštenju Štaba teritorijalne odbrane DNR, broj poginulih pripadnika nacionalističkog bataljona „Azov“ koji su se nalazili u zatvoru u Jelenovki porastao je na 53.

Situacija 29. jula

 Komandant LNR govorio o ukrajinskim gubicima

Dopisnik RIA Novosti prvi prikazuje snimke sa naprednih položaja zauzetih od ukrajinske vojske u pravcu Harkova. Komandant LNR sa pozivnim znakom „Apostol“ govorio je o ukrajinskim gubicima.

 

Oružane snage Ukrajine nisu sposobne za kontraofanzivu u Hersonskoj oblasti

Dopisnik Si-En-Ena razgovarao je sa vojnicima Oružanih snaga Ukrajine i saznao zanimljive detalje o situaciji u Odesi i Nikolajevu.

- Oružane snage Ukrajine doživljavaju akutni nedostatak pešadije i opreme za operacije.

- Visoka aktivnost avijacije Oružanih snaga RF i stepski teren umnogome će otežati svako napredovanje.

- Drugi problem su ogromni gubici o kojima komanda Oružanih snaga Ukrajine „ne žuri da priča“.

Ukrajinski ministar odbrane je već 15. jula priznao da je njegova izjava o kontraofanzivi „pogrešno shvaćena zbog lošeg engleskog”.

Serija napada u Novoj Kahovki

Ukrajinska vojska izvela je seriju raketnih napada na oblast hidroelektrane u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti, aktiviran je sistem protivvazdušne odbrane, saopštile su regionalne vlasti.

Kahovska elektrana nije oštećena u napadu kijevskih snaga, radi normalno, navedeno je u saopštenju.

Ukrajinska vojska gađa naftnu rafineriju u Lisičansku


Ukrajinska vojska i dalje gađa teritoriju naftne rafinerije u Lisičansku, prenosi dopisnik Sputnjika s mesta događaja.

„Cilj napada na fabriku je očigledan. Ukrajinska vojska želi da je uništi. Ovde je ranije radilo veoma mnogo ljudi iz Lisičanska, zašto da je ostavljaju. Žele da ostave za sobom spaljenu zemlju. Isto tako su razarali gradove, Rubežno, Severodonjeck. Tako su i polja pšenice palili. Cilj im je da ništa za sobom ne ostave, da sve unište, jer, prema njihovom mišljenju, ovde ne žive ljudi, nego nejasno ko – separatisti“, rekao je za Sputnjik predstavnik jednog od resora bezbednosti Luganske Narodne Republike.

On je precizirao da u ovom trenutku nema mogućnosti da se potpuno istraži i očisti od mina teritorija fabrike, u kojoj su ranije bili ukrajinski ekstremisti.

Prema njegovim rečima, nije bezbedno dugo biti na jednom mestu.

„Pre oko jednog sata bio je napad, a sada su bespilotnom letelicom locirali naš automobil i otvorili vatru na nas“, rekao je sagovornik Sputnjika.


Stalnom predstavniku Rusije pri UN blokiran račun u švajcarskoj banci

Jedna od švajcarskih banaka blokirala je lični račun stalnog predstavnika Rusije pri ženevskom odeljenju Ujedinjenih nacija Genadija Gatilova, rečeno je Sputnjiku u ruskom predstavništvu pri UN.

„Niz banaka, osiguravajućih kompanija i kompanija za tehničke usluge s kojima smo imali partnerske odnose, odlučio je da odustanu od ugovora s nama, direktno nam saopštavajući da je razlog to što smo iz Rusije“, rečeno je u predstavništvu.

Bankarski račun je blokiran uz obrazloženje da je razlog „zvanični status rukovodioca diplomatske misije“.

 

Ukrajinci gađali skladišta sa žitom

Ukrajinska vojska je protekle noći izvela artiljerijski napad na skladišta s novim rodom žita u Zaporoškoj oblasti, saopšteno je iz regionalne administracije.

- Ukrajinske nacističke formacije noćas su iz artiljerije gađale skladišta s novim rodom žita u Vasiljevskom rejonu. Njihov cilj je bio da unište glavno mesto na kojem se prikuplja žito, važan humanitarni objekat - napisao je šef regionalne administracije Evgenije Balicki.

 

Danas sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski saopštio je na Telegramu da će danas u 17.00 časova po moskovskom vremenu biti održana sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini.

- Nema posebne teme, izgleda da su naši bivši zapadni partneri zatražili sednicu poslednji radni dan jula samo da bi ovog meseca bila održana bar jedna sednica o Ukrajini - rekao je Poljanski.

Prema njegovim rečima, to bi, očigledno, trebalo da pokaže da interes Zapada za tu temu ne slabi.

- Mi imamo šta da kažemo! Mi se obraćamo 12. po redu, dakle teško da će to biti pre 18.00 časova - precizirao je on.
 

Zelenski ne ide u Vašington

Sjedinjene Države trenutno ne planiraju da organizuju posetu Zelenskog Vašingtonu, saopštila je Bela kuća.

Očekuje se isplovljavanje prvog broda sa ukrajinskim žitom iz Odese

Brod sa žitom u Crnom moru napustiće luku Odese u toku dana, ukoliko ne bude neke više sile, izjavio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

U četvrtak je zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits saopštio da bi prvi brod s ukrajinskim žitom mogao da napusti odesku luku već u petak ili subotu.

Borelj: Evropska unija će u budućnosti prestati da kupuje ruski gas

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj uveren je da će Evropska unija u budućnosti prestati da kupuje ruski gas.

- Prvo ugalj, zatim nafta, a što se gasa tiče rokovi su duži, jer moramo da se prilagodimo, ne možemo da pređemo sa 40 odsto na nula preko noći. I Rusija zna da ćemo prestati da kupujemo gas od nje - rekao je Borelj u intervjuu za Špansku televiziju.

 

SAD proglašavaju Rusiju za državu sponzora terorizma

Pet članova Predstavničkog doma američkog Kongresa uskoro će predstaviti nacrt zakona kojim se Rusija proglašava za državu sponzora terorizma, pored zemalja poput Sirije i Irana, prenosi "Politiko".

Ako to odobre i Predstavnički dom i Senat, predsednik Džo Bajden bi mogao da doda Rusiju na listu država sponzora terorizma, što bi moglo poslužiti za jačanje sankcija ruskoj ekonomiji i obezbediti pravni put za tužbu protiv Rusije pred američkim sudovima.

Igor Terehov: Rusi gađali Harkov

Ruske snage gađale su jutros dva puta centralni deo Harkova, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Naveo je da su pogođene dvospratna kuća i jedna od visokoškolskih ustanova, prenosi Unian.

Za sada nema informacija o žrtvama.

BONUS VIDEO: 

"SMERČ" NA POLOŽAJU: Lansiranje raketa sa teškog višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba