RAT U UKRAJINI: Ukoliko Kijev počne kontraofanzivu sledi katastrofa VSU; Od početka rata VSU izgubila 960 oficira (VIDEO)

Novosti onlajn

28. 07. 2022. u 13:18 >> 01:27

RUSKA specijalna vojna operacija u Ukrajini se nastavlja.

РАТ У УКРАЈИНИ: Уколико Кијев почне контраофанзиву следи катастрофа ВСУ; Од почетка рата ВСУ изгубила 960 официра (ВИДЕО)

Foto Tanjug/printskrin jutjub

Ukrajinske snage granatiraju Donbas koristeći i zabranjenu municiju. Ugljegorska elektrana očišćena je od ukrajinskih trupa. U DNR je spreman projekat tribunala za ukrajinske ratne zločine. U Istanbulu počeo da radi Koordinacioni centar za nadgledanje „prehrambenog sporazuma“.

01:01 Izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine - Rusi nastupaju


*Na pravcu Harkova, Oružane snage RF granatiraju iz topovske i raketne artiljerije i avijacije.

*Na slavjanskom pravcu ruska vojska je izvršila izviđanje u borbi u oblasti Bražovke.

*Na pravcu Bahmut u oblastima Berestovoje i Nagornoje, Oružane snage Ruske Federacije uz pomoć izviđačkih grupa otkrivaju položaje Oružanih snaga Ukrajine.

*Juriš ruske armije omogućio je poboljšanje taktičke situacije na pravcima Soledara i Veršine.

*Ruske trupe su takođe izvele jurišne operacije u pravcu Jakovljevke, Bahmuta i Semigorja.

Foto: Profimedia/Printskrin/google maps

*Na pravcu Avdejevke, Oružane snage Rusije nastavile su jurišna dejstva u pravcu Avdejevke i Peski.

*U pravcu Južnog Buža nastavlja se međusobno granatiranje područja Novovoznesenskog, Potemkina, Visokopolja i drugih naselja. Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su vazdušni napad u blizini Novopetrovke.

00:34 Granatirana tri naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Makijevku, Jasinovataju i Lozovoje, ispalivši tri granate kalibra 155 mm, pet 122 mm i deset mina 120 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre,

29. jul

23:08 Oboreni ukrajinski dronovi nad Melitopoljem

Ruski protivvazdušni sistemi dejstvovali su večeras na nebu iznad Melitopolja u Zaporoškoj oblasti. Oboreno je nekoliko ukrajinskih dronova.

Foto printskrin youtube

22:34 Eliminisano 200 pripadnika VSU

Ruska avijacija je za dan uništila više od 130 vojnika Ukrajine u Hersonskoj oblasti, a do 70 ukrajinskih vojnih lica je uništeno u Artemovsku, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

21:16 VSU opremila vatrene tačke u stambenim zgradama

Ukrajinska vojska je opremila vatrene tačke i skladišta municije u stambenim zgradama u Krivom Rogu, a ne evakuiše civile, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

-Jedinice Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane nastavljaju da koriste stambene objekte, obrazovne ustanove i drugu društvenu infrastrukturu u vojne svrhe: u Krivom Rogu jedinice Oružanih snaga Ukrajine su raspoređene u stambenim zgradama (ulica Volšebnaja), Skladišta oružja i municije su opremljena, a evakuacija lokalnog stanovništva nije izvršena, rekao je Mizincev na brifingu.

21:01 Ukrajina će povećati izvoz električne energije u Evropu

Šef ukrajinskog državnog operatera električne mreže rekao je danas da će Ukrajina povećati svoj izvoz električne energije u Evropu sa 100 na 250 mega vata.

20:50 Ugrožena brana u Artjemovsku i 35.000 ljudi

Militanti Ukrajine žele da dignu u vazduh branu u Artjemovsku Donjecke Narodne Republike i okrive Oružane snage Rusije, što će dovesti do poplava stambenih naselja sa više od 35 hiljada ljudi, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

20:10 Granatirano 14 naselja u DNR

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su ukrajinske trupe u četvrtak ispalile više od 300 granata, uključujući i MLRS Grad, na 14 naselja u republici.

19:41 Ranjena žena u Golmovskom

Žena je ranjena kada su ukrajinske trupe granatirale selo Golmovski severno od Gorlovke, izjavio je u četvrtak gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

-Usled granatiranja sela Golmovski od strane ukronacista, ranjen je lokalni stanovnik u ulici generala Antonove 14. Hitna pomoć je krenula na lice mesta“, navodi Prihodko na svom Telegram kanalu.

19:38 VSU očekuju veliki gubici kod Hersona

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine na Hersonsku oblast i Herson će za njih imati nenadoknadive gubitke.

Foto Tanjug/AP

19:33 Poginula četiri vojnika DNR

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su za dan poginula četiri branioca DNR, a još 11 je povređeno.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su četiri branioca Donjecke Narodne Republike poginula, a jedanaest ih je ranjeno u vršenju vojne dužnosti u borbi za nezavisnost, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na svom Telegram kanalu.

Dan ranije, Narodna milicija DNR prijavila je smrt šestoro vojnika i ranjavanje 14 osoba.

18:47 Poginuo civil u Donjecku

Civil je poginuo u Kijevskom okrugu Donjecka tokom vatre koju su otvorile ukrajinske trupke, saopštio je štab odbrane DNR

18:21 Prvi brod sa žitom bi mogao uskoro da zaplovi

Prvi brod sa žitaricama mogao bi da napusti sutra Ukrajinu, izjavio je na konferenciji za novinare zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits.

18:00 Ranjeno sedam civila u Gorlovci

Broj povređenih u granatiranju Gorlovke u Donjeckoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih trupa porastao je na sedam, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Ranije je saopšteno o šest povređenih civila.

17:46 Od početka sukoba ukrajinci izgubili 960 oficira

Preko 960 ukrajinskih oficira ekiminisano je tokom specijalne vojne operacije.

17:31 Pozicije OTRK "Točka-U" i MLRS HIMARS u Nikolajevu


Kog dana stanovnici Nikolajeva beleže lansiranja Točka-U OTRK i MLRS HIMARS sa teritorije mikrookruga Varvarovka. Pretpostavlja se da lanseri ujutru i noću uzvraćaju pucanje sa teritorije konjičkog kluba i idu na punjenje u skloništa.

Foto: Jutjub/U.S. MILITARY CENTRAL



S obzirom da su Oružane snage Ukrajine naoružane municijom za američke MLRS HIMARS, koje omogućavaju efikasnu vatru do dubine do 140 km, položaji se mirno gađaju sa teritorije Varvarovke ne samo na liniji dodira, već i u duboko pozadi.

Na primer, Kahovska HE, Antonovski most i sam Herson. Odatle ga gađa i Točka-U OTRK iz Varvarovke.

17:23 Gađano devet preduzeća u DNR

Ukrajinski militanti granatirali su devet preduzeća na teritoriji Donjecke Narodne Republike u proteklih pet dana, izjavio je za RIA Novosti vojni ekspert Sergej Pereverzev, predstavnik DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP, File/Vikipedija

17:20 Stranici obučavali naciste bataljona Azov, otkrivena baza

Baza za obuku u kojoj su strani instruktori obučavali ukrajinske vojnike pronađena je u blizini oslobođenog Lisičanska u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je za RIA Novosti predstavnik agencija za sprovođenje zakona.

17:11 Uništena 764 VBR

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je ukupan broj vojne opreme koju su Oružane snage Ukrajine izgubile tokom čitavog perioda specijalne operacije koju su izvele kombinovane snage Oružanih snaga Ruske Federacije, DNR i LNR u Ukrajini.


Od 28. jula, prema ruskom vojnom resoru, od početka SVO uništena su 4.172 tenka i druga oklopna vozila. Ukrajinska strana izgubila je i 260 aviona, 145 helikoptera, 1.625 dronova, 359 sistema PVO, 764 borbena vozila MLRS, 3.207 artiljerijskih oruđa i minobacača polja i 4.515 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Foto AP

17:10 Raketirano naselje Golmovski u DNR

Ukrajinske trupe ispalile su 30 raketa iz MLRS Grad na naselje Golmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

17:00 Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 16.55 po moskovskom vremenu ponovo su gađale Donjeck, ispalivši osam granata kalibra 152 mm na Kujbiševski okrug grada, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SCKK).

16:10 - U oslobođenom delu Harkovske oblasti počeo je prijem dokumenata za dobijanje ruskog državljanstva, saopštile su lokalne vlasti RIA Novostima

12.07 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da raskid sporazuma Egipta i Ukrajine o isporukama žita nije povezan sa posetom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Africi.

- To teško da ima veze sa posetom Lavrova. Mi imamo svoje odnose sa Egiptom, imamo svoje sporazume sa Egiptom o relevantnim isporukama koje Rusija realizuje - rekao je Peskov.

Što se tiče odnosa Egipta sa drugim zemljama, to je njihova stvar, istakao je Peskov.

Ranije su mediji preneli da je Egipat poništio sporazum sa Ukrajinom o isporuci žita.

12.02 - Ruska avijacija je visokopreciznim oružjem u Hersonskoj oblasti u proteklom danu likvidirala više od 130 ukrajinskih vojnika. Bataljon 60. pešadijske brigade u potpunosti je izgubio borbenu sposobnost.

U području Kramatorska ruski višenamenski lovac Su-35S uništio je ukrajinski lansirni sistem S-300.

Tokom kontrabaterijske borbe ruska vojska je uništila dve baterije višecevnih raketnih bacača „uragan“ i bateriju sistema „grad“ ukrajinske vojske, kao i bateriju haubica „msta B“ u području Severska.


11.49 - Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev doputovao je u Petrozavodsk u Kareliji, gde će biti održan sastanak o bezbednosti Rusije s obzirom na stupanje Finske i Švedske u NATO. Medvedev će obići i granični prelaz u toj oblasti.
 

11.41 - Zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Gromov rekao je na brifingu da je u 5 sati ujutro ruska mornarica izvela raketni napad sa šest krstarećih raketa „Kalibar“ na vojnu jedinicu u selo Ljutež, u Kijevskoj oblasti. Trenutno postoje informacije da je jedna zgrada uništena, a dve oštećene.


Informacije o broju poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika još nisu dobijene.


11.24 - Kijev ne planira da se bori protiv masovnog krijumčarenja oružja koje mu je isporučeno u Evropu i druge regione, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

- Prema informacijama ukrajinskih izvora, vlasti u Kijevu ne planiraju da se bore protiv masovnog krijumčarenja oružja u Evropu i druge regione, kako ne bi dizali buku i ugrozili nove isporuke oružja koje im dostavljaju partneri sa Zapada - napisao je on na Telegramu.

Biro za ekonomsku bezbednost Ukrajine je početkom jula priznao da je otkrio slučajeve prodaje humanitarne pomoći i vojnih proizvoda koje isporučuju zapadne zemlje. Pokrenuto je oko deset krivičnih postupaka.


10.55 - Ukrajinska jurišna bespilotna letelica noćas je izvela napad na kuću u kojoj žive radnici Zaporoške nuklearne elektrane. U napadu nema žrtava, saopštio je Sputnjiku predstavnik pres-službe administracije Energodara.

- Noćas je jurišna bespilotna letelica ukrajinske vojske izvela napad na selo Sosnovi Bor u gradu Energodaru u kome žive zaposleni u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. U terorističkom napadu oštećena je kuća u Pridnjeprovskoj ulici. Žrtve su izbegnute - rekao je predstavnik administracije.

 

10.05 Rusija je uspostavila potpunu dominaciju u Azovskom moru


Kontrola je uspostavljena i nad severozapadnim delom Crnog mora, rekao je Igor Osipov, komandant Crnomorske flote.

- Brodovi i avioni flote uništavaju kritične neprijateljske ciljeve i podržavaju ofanzivna dejstva kopnenih grupa- naglasio je Osipov.

Od maja savezničke vojske Rusije, DNR i LNR kontrolišu čitavu obalu Azovskog mora.


09.05 Protivvazdušna odbrana Hersonske oblasti presrela je 10 projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih sistema „oljha“ i „himars“ iznad regiona i grada Hersona, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hersonske oblasti.
 

8.45 - Egipat je raskinuo ugovore o isporuci 240.000 tona pšenice iz Ukrajine, kupljene u decembru 2021. godine, saopštila je agencija Rojters, pozivajući se na izvore.

Kako je precizirano, Glavna uprava Egipta za nabavku robe „oslobodila“ je od ugovornih obaveza kompanije „Nibulon“ i „Inerko“ koje su trebalo da isporuče četiri partije pšenice.

Rojters navodi da su vlasti Egipta u decembru prošle godine kupile žito po ceni od 346 do 360 dolara po toni, uključujući cenu dostave. Zbog situacije u Ukrajini rezervisana roba nije isporučena.

Egipat je najveći uvoznik pšenice u svetu – godišnje kupuje oko 11 do 13 miliona tona, što podmiruje tek polovinu potreba zemlje.

Drugu polovinu obezbeđuje unutrašnja proizvodnja. Glavni izvoznici žita u Egipat su Rusija i Ukrajina.

08.25 - U protekla 24 sata ukrajinska vojska ispalila je na naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici 842 jedinice municije, tri čoveka su poginula, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.


08.22Zapadno oružje, koje se isporučuje Ukrajini, počelo je da se pojavljuje na crnom tržištu, saopštio je generalni tužilac Rusije Igor Krasnov.
On je podsetio da Rusija istražuje više od hiljadu krivičnih predmeta povezanih sa „istrebljenjem stanovnika u Donbasu od strane kijevskog režima“, a već su utvrđeni brojni slučajevi ubistava i zverskih obračuna sa civilnim stanovništvom.

- Ovakvi zločini se i dalje svakodnevno vrše, a u tome učestvuju i plaćenici iz članica Zajednice nezavisnih država. Beleži se gotovo nekontrolisan promet oružja, municije. Mnogi primerci oružja, pre svega zapadni, počeli su da se pojavljuju na crnom tržištu -  rekao je Krasnov.

08.17 - Ruski parlament će, najverovatnije, tokom jesenjeg zasedanja razmotriti integraciju novih teritorija u teritoriju Rusije, izjavio je predsednik komiteta Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo Andrej Klišas.

08.12 - Ukrajinske trupe su od februara granatirale Lugansku Narodnu Republiku 1.039 puta, ispalivši 10.400 jedinica municije, uključujući 59 raketa američkih višecevnih sistema "himars", saopštilo je predstavništvo LNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

07.50 - Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da je ukrajinska vojska u napadima na Donjeck koristila zabranjene protivpešadijske mine „lepestok“.

07.49 - Ukrajinska vojska je tokom noći ispalila četiri projektila takozvanog „NATO kalibra“ od 155 milimetara na Kijevski rejon Donjecka, kao i četiri projektila na Jakovljevku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

07.46 - Ruske snage bezbednosti otkrile su grupu ukrajinskih agenata koji su se bavili navođenjem raketno-artiljerijskih napada ukrajinske vojske na ruske snage u Hersonu i Hersonskoj oblasti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)