HVALA BAJDENU: Iranski prihod od izvoza nafte skočio 580 odsto za četiri meseca

Tanjug

26. 07. 2022. u 16:08

IRANSKI prihod od izvoza nafte i kondenzata skočio je za 580 odsto u prva četiri meseca iranske fiskalne godine, odnosno u periodu od 21. marta do 21. jula, u odnosu na isti period pre godinu dana, saopštio je danas iranski ministar ekonomije Ehsan Kanduzi.

ХВАЛА БАЈДЕНУ: Ирански приход од извоза нафте скочио 580 одсто за четири месеца

Foto Tanjug/ AP

-Zahvaljujući povećanju izvoza nafte i valutnom kursu našeg novog budžeta, zabeležili smo povećanje prihoda u državnoj kasi od izvoza nafte i kondenzata za 580 odsto u prva četiri meseca ove godine, rekao je Kanduzi na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da pozitivan izveštaj o naftnim prihodima koincidira sa saopštenjem o iranskoj inflaciji koja premašuje 50 odsto, sa utrostručenim cenama robe, povećanjem troškova energije i stanovanja i protestima koji se šire u toj zemlji zbog ekonomskih problema.

Cene nafte su se skoro udvostručile u odnosu na godinu dana pre zbog ukrajinske krize i globalnog ekonomskog oporavka posle pandemije.

Iranska vlada kaže da je pronašla načine da vrati u svoju kasu sredstva od ranijeg izvoza energije i da je povećala izvoz nafte uprkos sankcijama koje su SAD ponovo uvele 2018. godine nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp povukao Ameriku iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, preneo je Tanjug.

Pregovori o oživljavanju tog sporazuma iz 2015. i omogućavanju ukidanja američkih sankcija su na čekanju od marta ove godine, uglavnom zbog insistiranja Teherana da Vašington ukloni Islamsku revolucionarnu gardu sa svoje liste terorističkih organizacija.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024