ZAHAROVA ODRŽALA BUKVICU EU: Isporukom oružja Ukrajini zatvarate oči pred korupcijom

Tanjug

26. 07. 2022. u 00:40

EVROPSKA unija, nastavljajući da isporučuje oružje Ukrajini, zatvara oči pred totalnom korumpiranošću vlasti u Kijevu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ОДРЖАЛА БУКВИЦУ ЕУ: Испоруком оружја Украјини затварате очи пред корупцијом

Foto: Printskrin/EPA/ilustracija

-Svih poslednjih pet meseci neprekidnog pumpanja Ukrajine oružjem na Zapadu su pokušavali da zataškaju nezgodnu istinu o neviđenim rizicima ove politike (nastavka isporuke oružja Ukrajini) za unutrašnju bezbednost Evropske unije i njenih građana - rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, oni su zatvarali oči pred totalnom korumpiranošću vlasti u Kijevu, preneo je Sputnjik.

-Sve se prinosilo na žrtvu ambicijama pojedinih lidera EU i njenih država članica da se nanese što više štete Rusiji - kazala je Zaharova.

Ona je naglasila da bi sada evropska policija Evropol trebalo da otvoreno prizna da oružje koje se isporučuje Ukrajini "isplivava" u evropskim zemljama i popunjava arsenale lokalnog organizovanog kriminala.

-Nije slučajno da je 11. jula u Moldaviji pokrenut Centar EU za podršku u oblasti unutrašnje bezbednosti i upravljanja granicom, čiji je jedan od ključnih zadataka da spreči krijumčarenje oružja i migranata u Evropsku uniju - zaključila je Zaharova.

Isporučivanjem oružja i tehnike Ukrajini, Evropska unija nastavlja da ulaže u dalja borbena dejstva, ali svaki pokušaj da se dođe do pobede na bojnom polju je put u propast i za Kijev i za Brisel, smatra Zaharova.

-I pritom licemerno javno izjavljuje da je navodno pružila Rusiji ‘maslinovu grančicu mira’. Svaki pokušaj da se postigne ‘pobeda na bojnom polju’ je direktan put u propast kako za Kijev, tako i za Brisel - navodi se u komentaru Zaharove.

Portparolka ističe da izdvajanje novca za nabavku naoružanja ukazuje na totalnu nespremnost EU da promoviše političko rešenje u Ukrajini.

-Za nešto više od godinu dana postojanja Evropskog fonda za mir koji je, s obzirom na njegovu upotrebu za isporuku naoružanja, pravilnije nazvati ratnim fondom, na naoružavanje Ukrajine već je bilo potrošeno 2,5 milijardi evra - skoro polovina njenog budžeta obračunatog do 2027 - navela je ona.

Prema njenim rečima, za ratne zločine ukrajinskih oružanih snaga i neonacističkih bataljona, ubijanje civila, žena, starih i dece, uništavanje civilne infrastrukture, uključujući mostove, sponzori iz EU treba da snose istu odgovornost kao i režim u Kijevu.

BONUS VIDEO - KAKO DELUJE TOS-1A: Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili