GRIVNA UZMIČE PRED RUBLJOM: U Hersonskoj oblasti u prošlost odlazi ukrajinska valuta

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

26. 07. 2022. u 12:00

I u Hersonskoj oblasti koja je sada pod kontrolom ruske vojske glavna novčana jedinica će biti ruska rublja. U vojno-građanskoj administraciji Hersonske oblasti su kazali da će se ukrajinska moneta grivna polako povlačiti iz prometa, jer se brzo obezvređuje.

ГРИВНА УЗМИЧЕ ПРЕД РУБЉОМ: У Херсонској области у прошлост одлази украјинска валута

Vladimir Zelenski sa američkim kongresmenom Adamom Smitom u Kijevu, Foto AP

U toj oblasti krajem maja je rublja počela da se koristi paralelno sa grivnom. Ali, poslednjih dana je grivna osetno devalvirala, pa je to problem u međusobnom obračunavanju. Ranije se za jednu grivnu dobijalo dve rublje, a sada tek jedna i po.

Hersonska oblast, koja se graniči sa Krimom, pod potpunom kontrolom ruske vojske je od 15. marta.

Paralelno sa tim, istražni komitet Ruske federacije pripremio je dokumentaciju protiv osoba koje su učestvovale u zločinima nad stanovništvom u Donbasu od 2014. do sada. Njih je više od 400. Među njima je veći broj osoba iz komandnog sastava ukrajinske vojske.

Aleksandar Bistrikin, rukovodilac Istražnog komiteta RF, kaže da će u taj međunarodni tribunal koji bi sudio zločincima pozvati predstavnike Sirije, Irana, Bolivije i drugih zemalja koje imaju nezavisnu poziciju utemeljenu na međunarodnom pravu. U Moskvi kažu da je u sadašnjoj situaciji teško ostvarivo da tribunal bude pod nadležnošću UN, pa zato o tom pitanju razgovaraju sa zemljama BRIKS i Šangajske organizacije za saradnju.

Sahrana samo jednog od mnogih stradalih ukrajinskih vojnika Azova, Foto AP

Za to vreme, ako već ne može da na frontu ima zapažene uspehe, predsednik Vladimir Zelenski odlučio je da ne govori o velikim gubicima. Američkom dnevniku "Volstrit džornal" je rekao da dnevno gine oko 30 ukrajinskih vojnika, a oko 250 je ranjenika. Ti podaci su zbunili čak i ukrajinske eksperte, jer je do pre neki dan on pričao kako dnevno gine od 100 do 200 boraca.

Ukrajinski ministri izbegavaju da kažu tačan broj poginulih i ranjenih, jer je to, kako oni tvrde, vojna tajna, ali niko ne može da negira da se sa obe strane fronta gine. U Kijevu nadležni tvrde da se oko 7.000 njihovih vojnika u ratnoj statistici vode u rubrici "nestali".

Britanski "Tajms" tvrdi da zapadna sredstva informisanja namerno skrivaju istinu o napredovanju ruske vojske u Ukrajini i da zapadni mediji preuveličavaju mogućnosti ukrajinskih snaga. Očigledno Zelenski namerno "kreše" crnu statistiku kako bi ubedio zapadne saveznike i sponzore da vojna i finansijska pomoć Ukrajini nije uzaludna.

Nesporno je da se na Zapadu pojavljuje sve više skeptika koji misle da Kijev nema šansi da povrati izgubljene teritorije, ma kakvu pomoć dobijali.

U Vašingtonu podgrevaju nade ukrajinskog rukovodstva pričom da razmišljaju da im dostave vojne avione, ali sve je to na dužu stazu. A Andrej Jermak, rukovodilac predsedničke administracije Zelenskog izjavio je da su u Ukrajinu stigli poljski tenkovi PT-91 "tvardi" koji su modifikacija sovjetskog tenka T-72, koji se proizvodio u Poljskoj po licenci.

Mada u Kijevu već dosta dugo najavljuju kontraofanzivu u nadi da će vratiti grad Herson, ukrajinsko rukovodstvo sve više uviđa da još nisu sposobni da potisnu ruske jedinice.

Foto Shutterstock

Savetnik predsednika Zelenskog, i njegov kolega iz glumačkih dana Aleksej Arestovič kazao je da zasad nema smisla da se ide u kontranapad, već da je sad zadatak ukrajinske vojske da iscrpe ruske snage.

Strani eksperti ocenjuju da je još rano da se govori o ukrajinskoj kontraofanzivi.

Istovremeno, u Moskvi vojni eksperti kategorički tvrde da je bez obzira na to što stiže stalno novo oružje sa Zapada u Ukrajinu rukovodstvo u Kijevu nema ni najmanje razloga za optimizam i sigurno će doživeti poraz.

U jednome se ruski i strani analitičari i eksperti slažu. Ukrajinska vojska ne može da krene u kontraofanzivu jer nema podršku iz vazduha, pošto joj je uništena avijacija.

PROVOKACIJA

NATO trupe održavaju nedozvoljene manevre u blizini demilitarizovane zone bezbednosti u nepriznatoj Republici Pridnjestrovlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Pridnjestrovlja Vitalij Ignjatjev. "To su provokativne aktivnosti koje destabilizuju situaciju", rekao je Ignjatjev.

ZATVORITI IZLAZ NA MORE

Komandir bataljona "Istok" Donjecke narodne republike Aleksandar Hodakovski, koji je sa svojim vojnicima na prvim pozicijama fronta, kaže da ukrajinska vojska ima veliki broj poginulih i ranjenih, a bez zapadne pomoći ona bi brzo bila rasterana.

- Zapad naivno veruje da može u kratkom periodu da naoruža zapadnim oružje ukrajinsku vojsku koja je do sada uglavnom koristila sovjetsko naoružanje. To naoružanje koje je ostalo u skladištima iz vremena SSSR polako nestaje. Ruska vojska mora da liši Ukrajinu izlaza na more - zaključuje Hodakovski.

* * * * * * * *

OBAVEŠTAJCI IZ KIJEVA I LONDONA POKUŠALI DA POTKUPLjIVANjEM PREBACE AVIONE U UKRAJINU

RUSKIM PILOTIMA NUDILI MILIONE DOLARA za izdaju

Ukrajinska vojna obaveštajna služba uz pomoć britanskih obaveštajaca pokušala je da nagovori i potkupi ruske pilote da pobegnu i prebace avione na dogovorene aerodrome u Ukrajini. Obećano je da piloti dobiju za prebacivanje aviona po milion dolara, a ako treba i više.

Ukrajinska akcija vrbovanja ruskih pilota je presečena, a aerodrom na koji je trebalo da slete ruski piloti-prebezi su raketirani. U toj akciji ukrajinskih službi je učestvovao Bugarin Hristo Grozev, koji odavno sarađuje sa britanskom obaveštajnom službom MI-6. O svemu su detaljno izvestili ruski vodeći TV kanali.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba uz pomoć zapadnih kolega je poverovala da će im uspeti plan da prebace sa aerodroma u Lipecku na svoju stranu avione SU-24, SU-34 ili TU-22M3. Ukrajinci su pilotima saopštili kako da zaobiđu njihove PVO sisteme i bezbedno se spuste na aerodrom pokraj grada Hmeljnicki.

Foto AP

Ruskim pilotima je nuđeno da osim finansijske nagrade dobiju i državljanstvo jedne evropske zemlje. Pilot sa kojim je stupila u kontakt ukrajinska vojna obaveštajna služba detaljno je ispričao šta su mu predlagali iz Kijeva. Svi razgovori i dopisivanje su vođeni preko interneta.

Ruski pilot je kazao da je na početku predlog ukrajinskih obaveštajaca doživeo kao šalu, ali je kasnije shvatio da se radi o ozbiljnom planu obaveštajaca iz Kijeva kako da dođu do aviona koji im nedostaju, a uzgred i da kompromituju ruske oružane snage. Za sve to je ukrajinska vojna obaveštajna služba nudila novac i bezbedan život. Porodica pilota mogla je da bira rumunske ili slovačke pasoše pod tuđim imenima. Pilotovi žena i deca trebalo je da odu u neku od baltičkih država gde bi im otvorili račun na kojem bi bilo 150.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)